Jahody odštartovali sezónu krásy

Liečba akné, suchej pokožky či bielenie zubov. Lahodné sladké plody, ktoré dominujú prvým letným mesiacom prinášajú so sebou mnoho výhod pre mladšiu pleť.

03.07.2019 09:00
jahody, úsmev, zdravé zuby Foto:
Jahody sa chvália aj bieliacim účinkom na zuby.
debata

Vitamínová bomba rozžiari pleť

Jahody sú skvelým zdrojom kyseliny ellagovej, ktorá sa podpisuje pod kvalitu a pružnosť pokožky. Vďaka tomuto anti-age efektu jej prináša svieži vzhľad a udržiava ju dlhšiu dobu žiarivú a mladistvú. Spomínanú kyselinu skvele dopĺňajú aj vitamíny zo skupiny B a spomedzi nich najmä biotín (vitamín B7). Spoločne prospievajú nielen pleti, ale uzdravujú tiež nechty a ošetrujú vlasovú pokrývku hlavy. Vďaka alfa hydroxylovým kyselinám obnovujú suchú pokožku, dodávajú jej tiež potrebnú vlhkosť a elasticitu. Pred voľnými radikálmi chráni pleť vysoké množstvo vitamínu C. Minerálna látka draslík zlepšuje fungovanie buniek a spolu s kyselinou listovou funguje ako skvelý antioxidant proti voľným radikálom, ktoré sa podieľajú na starnutí pokožky.

Video
Recept na rýchlu jahodovú tortu

Žiadne „strašidelné“ kalórie

I napriek tomu, že jahody vynikajú svojou sladkou chuťou, nepatria k najkalorickejším druhom ovocia. Na sto gramov sa pýšia iba 32 kcal. Neobsahujú žiadne tuky a len približne osem gramov sacharidov, pričom jednoduché cukry tvoria viac než polovicu ich obsahu. Vláknina je zastúpená v spomínanom množstve dvomi gramami a zlepšuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Okrem minerálnych látok, akými sú draslík, sodík, železo či vápnik sú skvelým zdrojom vitamínu A, ktorý prospieva zraku.

Vybielia aj zažltnuté zuby

Vďaka obsahu kyseline jablčnej sa jahody chvália bieliacim účinkom. Dreň z jahôd sa potiera na žlto zafarbené zuby a jemne sa čistia zubnou kefkou alebo prstom. Účinok tejto domácej bieliacej lahôdky sa zvyšuje zmiešaním s trochou jedlej sódy, ktorá sa opatrne natiera na zuby a preplachuje vodou po piatich minútach pôsobenia. Tento spôsob bielenia zubov sa z dôvodu ochrany zubnej skloviny odporúča používať len raz do týždňa.

Preč s akné, pomáha jahodová maska

Kyselina salicylová, vitamín A, ale tiež spomínané kyselina ellagová dokážu zmierňovať prejavy akné. Na túto kožnú chorobu si môžeme vyrobiť domáci gél za použitia niekoľkých plodov jahôd, ktoré zmiešame s polievkovou lyžicou mlieka. Vzniknutú zmes natierame na problematické miesta na koži, necháme pôsobiť desať minút a opláchneme vodou. Očistu pleti môžeme s pokojným svedomím opakovať aj viackrát do týždňa.

Hladký a jemný dekolt

Z rozdrvených jahôd, medu a smotany si môžeme vyrobiť omladzujúcu pleťovú masku, ktorá sa nanáša na tvár i dekolt po dobu dvadsiatich minút. Vitamín C a antioxidanty obsiahnuté v tejto maske pomáhajú obnovovať poškodenú pokožku a zároveň ju chránia pred pôsobením voľných radikálov. Jahody sa rovnako používajú aj na zmäkčovanie pokožky na nohách. Zrelé plody ovocia sa zmiešajú s niekoľkými kvapkami glycerínu a ovsenej kaše. Zmes pomáha odstrániť zhrubnutú a popraskanú kožu na nohách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #akné #kozmetika #jahody #draslík #bielenie zubov #výživa pokožky

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...