Máte pehy? Skrývať ich či neskrývať... odpoveď je jasná

V knihách ich zvyčajne opisujú vo veľmi poetických spojeniach, no mnoho z tých, ktorí sú ich majiteľmi, zažilo počas školských čias či neskôr aj posmešky. Za pehy sa však rozhodne hanbiť netreba.

24.06.2019 17:00
debata (2)
Prirodzená krása je in! Zvýraznite pehy či kučery Foto: SHUTTERSTOCK
Prirodzená krása je in! Zvýraznite pehy či kučery Prirodzená krása je in! Zvýraznite pehy či kučery

Drobné fliačiky na koži vznikajú pre vyšší obsah melanínu – t.j. pigmentu, ktorý sa stará o našu farbu očí, kože, ale aj vlasov. Pehy vzniknú časom – ich spúšťačom je slnko, ktoré zvyčajne preberie drobné ložiská melanínu a spôsobí vznik peh na tvári. Drobné pehy sa môžu u niektorých ľudí objaviť na jar a v lete, keď je koža vystavená slnečnému žiareniu, pričom v zime vyblednú. Častejšie vnímame pehy aj u detí, vekom sa však ich výrazný odtieň potlačí a zmiznú. Skutočne „pehatých“ je zhruba len päť percent populácie.

Práve ženy často bojujú s pocitom toho, ako pehy zamaskovať. Zdá sa im, že tvár špatia, alebo že narúšajú pocit bezchybného komplexu pokožky. Samozrejme, pehy vidieť. Ale hanbiť sa za ne nemusíte.

Pri pehách existujú dve možnosti – buď sa rozhodnete zakrývať ich výraznejším a tuhším mejkapom – krycím krémom a púdrom. Ak sa nachádzajú v zhlukoch, môže pomôcť korektor. My osobne však odporúčame práve pehy nechať vyniknúť. Riešením môžu byť ľahšie textúry krycích krémov a len akoby závoj púdru, aby ste nechali svoju kožu na tvári čo najprirodzenejšiu.

Pri líčení tváre s pehami môžete následne pracovať s výraznejšími farbami na perách či viečkach. Opticky pleť vyvážite a zdôrazníte napríklad farbu očí alebo príťažlivé pery. Pri pehách môže trochu zvláštne pôsobiť bronzer alebo farba na líčkach, poraďte sa s odborníkom, aký odtieň a či vôbec je vhodný.

Pokožku tváre však nezabúdajte chrániť. Ideálne je, ak nájdete prípravok, ktorý obsahuje už aj ochranný faktor. Mnoho mejkapov v súčasnosti už ponúka pleti ochranu od 20 do 30, teda stredne vysokú ochranu. Pre pehatú tvár je podobná voľba rozhodne správnou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #líčenie #pleť #mejkap #pokožka #pehy

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....