Ako na pokožku s akné v horúcom lete? Stavte na účinnosť a šetrnú opateru

Denne pôsobí na pokožku množstvo faktorov, ktoré narúšajú kožné bariéru. Kým niektorí z nás mali šťastie, že koža je relatívne silná a odolná, iní musia pre vplyvy prostredia bojovať s intolerantnou pokožkou či napríklad akné a nedokonalosťami, ktoré sú výsledkom týchto vplyvov.

13.06.2019 09:00
Slnkom podráždená problematická pokožka má... Foto:
Slnkom podráždená problematická pokožka má sklony k začervenaniu, vzniku akné alebo pnutiu.
debata

Každé ročné obdobie má svoje špecifiká a platí to aj v prípade starostlivosti o pokožku zmiešanú, problematickú, či naopak senzitívnu v horúcom letnom počasí. Za uplynulé dni ste si mohli určite všimnúť aj sami.

Koža sa viac potí, mastná je ešte mastnejšia, póry sa upchávajú, objavujú sa častejšie čierne bodky, ktoré sú znakom zanesených a upchatých pórov. Ešte problematickejšie prejavy sú potom drobné vyrážky či zvýšený nástup akné. Dôvodom je okrem samotných vplyvov prostredia, počasia či striedania horúceho externého vzduchu s klimatizovaným v interiéri aj fakt, že množstvo prípravkov, ktoré ste boli schopní používať doposiaľ, skrátka v sparnom lete nefunguje. Alebo dokonca môže pleť zaťažiť.

Čistenie problametickej pleti by malo byť v...
Na mastnú pokožku je určená hydratačná emulzia...
+4Opaľovací sprej Sensitive Immediate Protect od...

Nájsť optimálnu starostlivosť určite nie je jednoduché. V letnom počasí by na pleť mali byť aplikované odľahčené emulzie. Vhodnejšie sú ľahšie textúry, ideálne gélové namiesto hutných krémových. Dobré však tiež je porovnať si, aké benefity nám konkrétna kozmetika prináša a poradiť sa s odborníkmi. V prípade väčšej miery akné je naporúdzi kožný lekár, odporúčania však môže poskytnúť aj vyškolený lekárnik alebo kozmetička v salóne.

Počas leta je síce vhodné pokožku častejšie a správne čistiť, pridáva sa aj starostlivosť v podobe pílingu, ktorá kožu zbavuje odumretých buniek. Ak je pokožka mastná a aknózna, určite musíte podobné produkty vyberať veľmi opatrne. Príliš drsné alebo s intenzívnym zložením môžu pôsobiť kontraproduktívne.

V neposlednom rade netreba zabúdať ani na solárnu ochranu. Stále mnoho žien aj mužov, a tiež tínedžerov, ktorí bojujú s problematickou pleťou, verí poverám, že slnko lieči akné. Pravdou je, že hoci u niekoho krátkodobo môžu slnečné lúče eliminovať problematické aknózne miesta na pleti (najmä na tele), u ľudí s problematickou pokožkou môže byť aj slnko spúšťajúcim faktorom tvorby nových vyrážok. Ide o tzv. výsev zo slnka. Pleť potrebuje solárnu ochranu – aj kvôli riziku rakoviny kože a vzniku pigmentových škvŕn.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #akné #zmena #koza #pleť #problematická pleť

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...