Oslavujte svoj skutočný vek! Už žiadne tajnosti či hanba, tvrdí prognostička

Byť hrdá na svoj vek! Poviete si, to sú len také motivačné rečičky. Ale podľa jednej z najznámejších prognostičiek trendov v spoločnosti sa rok 2019 bude niesť práve v znamení osláv skutočného veku.

31.03.2019 00:00
päťdesiatka, vek, žena, pôvab, zrelá žena,... Foto:
Pôvabná päťdesiatnička nie je nič výnimočné! A na vek by sme mali byť hrdí, aj v staršom veku.
debata

Na svojich stránkach o zozname Marian Salzmanovej, jednej z najznámejších svetových prognostičiek, informoval britský Daily Mail. Noviny si všimli, že súčasťou zoznamu trendov na vzostupe, ktorý 60-ročná Salzman každoročne pripravuje, sa pre rok 2019 okrem slov ako globálny konflikt či ekologická katastrofa objavilo aj pozitívne „hrdá/ý na svoj vek“.

Len pre zaujímavosť, bola to práve Salzman, ktorá kedysi predpovedala nástup generácie single žien, metrosexuálov či naposledy tzv. influencerov, ktorí cez sociálne siete ovplyvňujú mienku spoločnosti z hľadiska životného štýlu, ale aj v ekonomickej spotrebnej sfére.

„Je čas, aby sme konečne vek vnímali pozitívne. Nemali by sme sa báť o veku hovoriť a mali by sme byť naň hrdí,“ komentovala svoj zoznam podľa Daily Mail.

„Žijeme a pracujeme dlhšie, zvyčajne v dobrom zdravotnom stave a máme aj vyšší príjem ako predchádzajúce generácie. Dnes máme okolo seba množstvo multigeneračných pracovísk, kde starší chcú zostať vitálni a aktívni a mladší si zase dokážu uvedomiť, čo sa od nich môžu naučiť,“ citovali noviny Mariu Salzmanovú.

Odborníčka tiež zdôraznila, že vek posledné roky zažíva akoby elasticitu a zmenu toho, čím bol kedysi definovaný. Žena v päťdesiatke môže byť stará mama, ale súčasne to môže byť žena, ktorá sa len nedávno matkou stala.

Podľa Salzmanovej sa v roku 2019 bude stále častejšie na stole objavovať otázka, čo naozaj znamená byť starý. „Kedysi to bola štyridsiatka, ktorú nazývali novou dvadsiatkou. Potom to bola šesťdesiatka, ktorú všetci ospevovali ako novú štyridsiatku. A kto bude protestovať, ak sa tak začneme baviť o osemdesiatke,“ konštatovala Marian Salzman.

Pripomenula tiež, že svet už dostal viacero signálov, ktorými sa šíri myšlienka o tom, že vek nemá zmysel popierať, ale skôr je dobré poukázať na jeho kvality, prednosti a upútať pozornosť na pôvab, ktorý so sebou prináša. Takýmito momentmi bola napríklad účasť topmodelky Christy Turlingtonovej vo veku 50 rokov na prehliadke dizajnéra Marca Jacobsa či 50-ročnej Stephanie Seymourovej, ktorá sa objavila na prehliadke Versace. Rovnako oslavu veku ponúkajú hviezdy ako Angela Bassett či Sharon Stone, ktoré sa aj po šesťdesiatke neboja predviesť v bikinách.

Na jednu dôležitú vec však Salzman upozorňuje ako na výrazný rozdiel doterajšieho vnímania veku. „Predtým sme túžili zostať mladé, teraz je to skôr o tom, že chceme pekne starnúť,“ skonštatovala. V minulosti sa zvyklo hovoriť o tom, že muži vekom múdreli a krásneli. Pri ženách sa zvyklo hovoriť o opaku, teda predovšetkým v prípade fyzického vzhľadu.

Dnes je svet plný žien, ktoré akoby nestarli – a nejde len o to, že by na to využili všetky dostupné prostriedky estetickej chirurgie. Mnoho z týchto žien nezapiera vrásky či sivé vlasy, ale ich prezentácia, aktivita a pôsobenie na okolie nesie v sebe mladistvú energiu aj s tým, že sa k svojmu veku hrdo hlásia. Ak sa chcete medzi ne pridať, tento rok je na to ideálny! Ale aj všetky ďalšie…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #prognóza #vek #žena #pôvab #hrdosť #rok 2019

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...