Je naozaj nutné vrásky za každú cenu likvidovať? Čo myslíte?

Nezmôžeme proti nim nič, alebo len veľmi málo. Vrásky nevyhnutne ukazujú na náš vek. Môžeme si na ne zvyknúť, alebo sa pokúsiť ich zmierniť.

11.02.2019 07:00
vrásky Foto:
Proti vráskam sa snažíme bojovať už roky.
debata

Vrásky sa objavujú aj napriek tomu, že sme proti nim roky používali najrôznejšie krémy. S ich nástupom vedieme nerovný boj. Vo väčšine prípadov sa objavujú okolo tridsiatky, niekedy ešte skôr, alebo naopak až po štyridsiatke, píše francúzsky denník Le Figaro.

Ide o malý zlom pleti vyvolaný poškodením v dôsledku vonkajších faktorov, ako je slnko alebo fajčenie, alebo o ochabnutie svalov pod kožou v dôsledku veku alebo nedostatku spánku. Nikto nie je nadšený, keď na sebe uvidí tieto známky staroby. Niektorí si na ne zvyknú, iní ich chcú zmierniť.

„Všetko závisí od spôsobu, ako prežívame starobu. Ak príliš ťažko znášame svoje vrásky, je to väčšinou preto, že nedokážeme prijať, že strácame mladosť,“ hovorí Françoise Millet-Bartoliová, psychiatrička a psychoterapeutka z Toulouse. „Kto do svojho života investoval viac, znáša starnutie lepšie,“ dodáva.

Avšak prístup každého z nás k behu času nevysvetľuje sám o sebe to, či sa uchýlime k plastickej chirurgii. „V spoločnosti je dnes veľký tlak na to, aby sa človek vrások zbavil,“ uvádza Millet-Bartoliová. Niekoľkokrát ročne píšu magazíny o vráskach a o spôsoboch, ako s nimi zatočiť. Tlak prichádza aj zdola, napríklad nejaká dobrá kamarátka vás presviedča, aké by bolo pekné, keby ste podstúpila zákrok rovnako ako ona. Niektorí ľudia odmietajú ustúpiť tomu, čo považujú za diktát pod heslom „zjav nadovšetko“, zatiaľ čo to ostatné už nie je také dôležité.

Tí, ktorí sa rozhodnú odstrániť svoje vrásky, môžu podstúpiť zákrok plastickej chirurgie. Je však vhodné sa vopred o všetkom informovať. „Plastická chirurgia sa veľmi rozšírila a zároveň sa objavila ponuka lacných zákrokov v zahraničí,“ konštatuje plastický chirurg Marc Divaris. „V takom prípade nepoznáte dopredu lekára, ktorý bude zákrok vykonávať, a bude vám chýbať pooperačná starostlivosť. Naproti tomu vo Francúzsku majú všetci lekári vykonávajúci plastické operácie diplom plastického chirurga a systém je veľmi kontrolovaný,“ dodáva Divaris.

Dajme si však pozor na to, aby sme to s vráskami neprehnali. „Samozrejme vás poteší, keď trochu svoju tvár omladíte. Ale keď sa to s plastikou preženie, môže byť výsledkom príliš strnulá tvár, a to rozhodne nie je ideál krásy,“ pripomína Millet-Bartoliová.

A ako je to s krémami proti vráskam? Takýto prostriedok chirurgiu nikdy nenahradí. Kozmetický produkt napokon nie je určený na liečbu a nie je považovaný za liek. Spotrebiteľ však od kozmetických laboratórií očakáva stále viac. Zmierniť alebo vyhladiť vrásky, dodať pleti žiarivosť, odstrániť pigmentové škvrny a vrátiť elastickosť pleti, ktorá trpí neúprosným starnutím, stresom, znečistením a zmenami počasia, také sú výzvy, ktoré kozmetické laboratória čakajú.

Kozmetické výrobky môžu mať reálnu účinnosť, aby udržiavali mechanické charakteristiky pleti, odďaľovali jej starnutie prehĺbené vplyvom znečisteného životného prostredia. U niektorých jedincov občas prinášajú zaujímavé výsledky. Zázračný krém zatiaľ neexistuje, ale pokroky v tejto oblasti umožňujú získavať významné výsledky.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #starnutie #kozmetika #pleť #vrásky #produkt

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....