Boj so striami je behom na dlhé trate

Rýchle chudnutie po pôrode alebo drastickej diéte prináša strie. So škaredými jazvami sa trápia ženy desaťročia. Existuje recept na to, ako sa ich zbaviť?

05.01.2019 17:00
krém na ruky, kozmetika, Foto:
Kožu je potrebné dôkladne zásobovať hydratačnými krémami 24 hodín denne, sedem dní v týždni.
debata

Rýchle chudnutie, viac jaziev

Ženy majú počas tehotenstva pružnú pokožku. Elasticitu kože zabezpečuje veľkosť plodu, bruško je napäté, rovnako to platí aj o prsiach a zadku. Po pôrode dochádza k značnej strate hmotnosti, jednak pôrodom bábätka, ale tiež prirodzenou túžbou zhodiť nadbytočné kilogramy. V prípade, že je pokles hmotnosti príliš rýchly, koža sa nestíha prispôsobovať a vytvárajú sa jazvy. Strie majú spočiatku červenú až fialovú farbu, neskôr získavajú šedý odtieň a snažia sa prispôsobiť pigmentu okolitej pokožky. Pokiaľ rýchlo schudnete, striám sa prakticky nevyhnete. Podobne to platí aj v opačnom garde. Najčastejšie sa s týmto extrémom stretávajú najmä muži, ktorí použitím nedovolených hormonálnych prípravkov naberú v priebehu niekoľkých týždňov veľké množstvo svaloviny. Strie sa v tomto prípade objavujú na stehnách, chrbte, v podpazuší a na zadku.

Kto je najviac ohrozený?

Podľa štúdie Americkej akadémie dermatológie patria k najrizikovejším skupinám najmä ženy v treťom trimestri tehotenstva. Popraskaná koža údajne podľa tejto štúdie môže by tiež geneticky daná. Strie trápia aj obéznych ľudí a poškodená pokožka neberie ohľad na farbu pleti, pohlavie či vek človeka. Podľa prieskumov je strie možné zmierniť, nie úplne odstrániť. K základným riešeniam patrí predovšetkým časté a pravidelné hydratovanie postihnutej pokožky. Kožu je potrebné dôkladne zásobovať hydratačnými krémami 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Tým, že pokožka dostáva dostatok „vlahy“, zlepšuje sa jej elasticita a pružnosť. Ak ste v období tehotenstva, alebo sa chystáte zhadzovať kilogramy, zvýšte v tomto čase starostlivosť o hydratáciu pokožky. Okrem používania špeciálnych krémov je vhodné zásobovať telo tekutinami aj zvnútra.

Babské rady pomôžu?

Účinný boj proti striám spočíva najmä v ich ošetrovaní v rannom štádiu, to znamená, keď sú červené alebo fialové. Medzi klasické „babské“ recepty na ich zmiernenie patrí používanie cukru, aloe vera, olivového oleja a dokonca aj zemiakovej šťavy. Cukor sa v prípade popraskanej pokožky používa ako účinný peeling. Jednoducho jeho kryštáliky svojou hrubou štruktúrou zbrusujú pokožku. Odstraňujú povrchovú odumretú časť pokožky, čím sa vytvorí menší rozdiel medzi kožou zdravou a tou postihnutou striami. Cukor sa, samozrejme, neaplikuje na pokožku samostatne. Vytvára sa z neho gél za použitia niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy a mandľového oleja. Zmes sa nanáša na postihnuté miesta, jemne masíruje, neskôr opláchne vlažnou vodou a šetrne osuší. Populárnym rastlinným prípravkom je aj aloe vera. Na strie sa prikladajú listy spomínanej rastliny alebo sa extrakt z nej natiera na popraskanú kožu. Gélovú časť aloe je dobré tiež zmiešať s niekoľkými vytlačenými kapsulami vitamínu A a E a táto zmes sa necháva na pokožke uschnúť. V tomto prípade si však treba dávať pozor a používať ju mimo slnečných dní.

Zemiaková šťava. Nebláznite?

Možno by vás to ani len nenapadlo, ale najlacnejším receptom proti striám patrí aj zemiaková šťava. Dôvodom je vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok, ktoré regenerujú kožné bunky. Okrem zemiakovej šťavy je možné túto zeleninu použiť aj bez odšťavovania. Zemiak rozkrojte a postihnutú pokožku natierajte aj desať minút. Netreba však zabúdať, že výbornými pomocníkmi na vyriešenie tohto problému sú aj tekutiny, ktoré dodajú telu vlhkosť, ale aj dostatočné množstvo olejov. Pomôcť si preto môžeme nielen natieraním teplého olivového oleja na popraskanú kožu, ale dokonca aj oleja ricínového. V prípade, že sú strie výrazné, pomoc je vhodné hľadať u dermatológa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #strie #aloe vera #jazvy #pružnosť kože #hydratácia pokožky #zemiaková šťava

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...