Prať tenisky v práčke? Určite sa tomu vyhnite, tvrdia odborníci

Možno to robíte pravidelne aj vy. Zdá sa to ako najjednoduchšia možnosť - vyčistiť športovú obuv priamo v práčke. Odborníci však upozorňujú, nerobte to!

04.01.2019 14:00
tenisky - obuv Foto:
O tenisky by ste sa mali starať dôkladne ako o klasickú obuv. Vyhnete sa však praniu v práčke.
debata (15)

Podľa výrobcov obuvi, ale aj podľa štylistov je pranie tenisiek v práčke cestou k tomu, aby ste svoj obľúbený kúsok obuvi zničili. Dôvodom je samotný prací cyklus, ale najčastejšie intenzita a dĺžka odstreďovania, pri ktorej sa môže obuv poškodiť.

Ani ten najjemnejší cyklus odstredenia nezabráni v tom, aby nevznikali na obuvi drobné trhlinky. Výsledkom môže byť už po troch-štyroch praniach, že sa obuv zničí, začne sa napríklad odlepovať jej podrážka či iné časti. Pri teniskách, ktoré majú rôzne anatomicky tvarovanú klenbu, tiež platí, že sa tá môže zničiť alebo posúvať a tak meniť svoje vlastnosti, na ktoré bola určená a vytvorená.

Samozrejme, niekto si povie, že v dnešnej dobe, keď si niekoľko párov tenisiek kúpime takmer každý rok, sa vlastne opotrebovanie obuvi očakáva. Aj jej zničenie. Jeden model zničíme, alebo sa nám zunuje, kupujeme ďalší.

Takýto prístup rozhodne nie je ideálny. Predovšetkým pre zvyšovanie odpadu z odevného priemyslu. Ak by sme vám mali poradiť rozumnejší prístup, radšej nakupujte obuv nadčasovú a kvalitnú, ktorú môžete nosiť aj päť-desať rokov.

Pri obuvi, ktorá je určená na konkrétne športové aktivity (beh, turistika, džoging) sa tiež určite vyhnite práčke, ale ošetrovať ju musíte (aj vodou). Dôvodom je potenie nohy a znečistenie topánky pri športe. Tu tiež platí, že pri pravidelnom využívaní sa radí obuv pravidelne meniť.

Napríklad priemerným bežcom sa zvykne radiť, aby tenisky na behanie vymenili po zhruba troch rokoch. Takí, ktorí nabehajú aj mesačne desiatky kilometrov, je nutné obuv meniť ešte častejšie. Často to však napovie samotná topánka a pocit z nej.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #servis #opatera #šport #obuv #tenisky #pranie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...