Módne retro spomienky zo skríň! Páčia sa vám modely 50. či 80. rokov?

Premeny módy počas česko-slovenského spolužitia nám priblížila teoretička odievania Zuzana Šidlíková, spoluautorka knihy Móda na Slovensku.

27.10.2018 08:00
debata (2)

Dámska móda 20. rokov priniesla azda najradikálnejšiu zmenu v odievaní 20. storočia. Situácia po skončení prvej svetovej vojny umožnila ženám voliť, študovať nové odbory, do určitej miery pracovať a využívať nové možnosti trávenia voľného času – napríklad športom. Obľúbený charleston rozpohyboval priam kinetické ozdobné riešenia jednoduchých, ale strihovo rafinovaných, rovných šiat. Spoločenské odevy boli zdobené volánmi, perím, kvetmi a množstvom štrasu a korálikov. Sukňa sa prvýkrát skrátila ku kolenám!

Víťazné tanečné páry na súťaži v Ľubochni, 1929. Foto: Repro: Nový svet
móda, retro Víťazné tanečné páry na súťaži v Ľubochni, 1929.

V 30. rokoch sa silueta dámskych šiat opäť predĺžila. Najmä začiatkom dekády bola mimoriadne štíhla. Módnou sa stala kombinácia sukne a blúzky, ktorá bola znakom aktívnej zamestnanej ženy. Nosil sa tzv. šikmý strih, ktorý obopínal postavu, ale trendom boli aj rôzne úpletové materiály.

Módna kresba Magdy Radványi, 1932 Foto: Repro: PMH
móda, retro Módna kresba Magdy Radványi, 1932

Začiatok 40. rokov pritlačil československé obyvateľstvo k striedmosti, následky prvých vojnových rokov sa prirodzene dotýkali aj odievania. Šaty sa často upravovali a prešívali. Dámske sukne sa opäť skrátili. Dáma z Bratislavy má na sebe tmavé šaty s bielym golierikom. Módny účes s vyčesanými lokňami bol doplnený klobúčikom s vysoko zdvihnutou strieškou.

Model zo 40. rokov. Foto: Archív: Kláry Prešnajderovej
móda, retro Model zo 40. rokov.

V nových podmienkach socialistického hospodárstva vznikol národný podnik Textilná tvorba, ktorého cieľom bolo dohliadať na kvalitu textilnej a odevnej produkcie v domácich priemyselných podnikoch. Hoci západné trendy sa na chvíľu stali úplne tabu, model etamínových šiat z návrhárskej dielne Textilnej tvorby svedčí o tom, že silueta s úzkym živôtikom a širokou sukňou podľa štýlu Christiana Diora bola už začiatkom 50. rokov módna aj v Československu.

Model z 50. rokov. Foto: Repro: Naša móda
model, retro Model z 50. rokov.

„Zlaté“ šesťdesiate priniesli aj do módy veľkú dávku odvahy. Technologické inovácie otvorili priestor novým syntetickým materiálom. Aj domácu módu ovplyvnili vesmírne objavy, nové typy odevov boli inšpirované „vekom kozmonautiky“. Tesilové overaly s kuklami boli určené pre mladé dievčatá a ženy, s nadšením ich takto propagovala dobová tlač v roku 1966.

Model zo 60. rokov. Foto: Repro: Naša móda
móda Model zo 60. rokov.

Koncom 60. rokov priniesla móda ulice revolučnú minisukňu a tento trend sa udržal aj začiatkom 70. rokov. Hoci sa v módnych časopisoch veľmi neobjavovala, bola predsa len považovaná za spoločenskú provokáciu, neskôr sa odporúčala najmä u mladých dievčat so štíhlou postavou.

Model zo 60. rokov. Foto: Pavel Janek pre časopis Dievča, zbierka SMD.
model, retro Model zo 60. rokov.

Pánska aj dámska móda začala mať určité unisex prvky, na scénu sa dostali džínsy. Hoci za kvalitnými riflami bolo treba vycestovať na Západ, alebo aspoň do predajní Tuzexu, aj ponukový katalóg obchodného domu Prior ponúkal takúto pánsku súpravu v roku 1975, vyrobenú v Krase Brno. Riflovina sa aj v ďalšej dekáde stala hitom mladej generácie. Od roku 1981 sa rozbehla spolupráca so značkou Lee Cooper a takéto súpravy boli realizované aj v prešovskom závode.

Riflovina sa aj 70. rokoch stala hitom mladej... Foto: Repro: Katalóg Prior
móda, retro Riflovina sa aj 70. rokoch stala hitom mladej generácie.

80. roky znamenali v dámskej móde určité uvoľnenie, silueta stratila odševky, trendom sa stal raglánový rukáv, odev narástol na objeme. Neformálnosť, eklektické prvky prepájajúce orientálne vplyvy, záujem o šport, recykláciu detailov z minulosti – ale v zjednodušenej forme a so záujmom o farby. Nekonvenčnosť podčiarkovali rôzne plastové doplnky, náramky či prívesky, výrazné náušnice. Novým odevným typom bol overal. Tento zo žltej viskózy bol realizovaný v špičkovom pražskom salóne Styl.

Overal  zo žltej viskózy bol realizovaný v... Foto: Jana Hojstričová, zbierka SMD
overal, móda, retro Overal zo žltej viskózy bol realizovaný v špičkovom pražskom salóne Styl.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #100 rokov vzniku ČSR #premeny módy #retro móda

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...