18 naj trendov, 77 inšpirácií! Toto je váš sprievodca na jeseň-zimu 2018/19

Módy je v súčasnosti toľko, že je niekedy naozaj ťažké zorientovať sa v tom, čo je v kurze, čo už nie a na čo by ste mali pri výbere odevov prihliadať.

12.09.2018 06:42
debata
Viete si vôbec bez nich ešte predstaviť nejakú...
Farby dúhy v zime? Nuž, nech to znie akokoľvek...
+15A keď už je toľko reč o farbách, nehodno...

Samozrejme, základom je komfort a pocit toho, že sa v šatách cítite najlepšie vy sama – vtedy musia ísť všetky trendy bokom. Ale pravdou tiež je, že vždy aspoň pár trendov dokážete zapracovať do vlastného šatníka a každá sezóna ich ponúka niekoľko.

My sme pripravili pre vás skutočne masívny prehľad toho, čo servírovali dizajnéri na sezónu jeseň-zima 2018/2019. V jednotlivých kolážach, ktoré kliknutím môžete zväčšiť a priblížiť, nájdete aj stručné popisy vybraných motívov a detailov.

Pomôžu vám zorientovať sa v tom, čo sa najbližšie mesiace určite bude vyskytovať v obchodoch a čo sa všetkým módnym nadšencom patrí ovládať.

1. Dlhé, jemné, splývavé

zväčšiť Dlhé, jemné, splývavé - ženské kúsky aktuálnej... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, dlhé a splývavé Dlhé, jemné, splývavé - ženské kúsky aktuálnej sezóny stavajú na komforte a luxuse materiálov, ale aj predĺženej siluete, ktorá je dosahovaná pomocou maxišiat, ale tiež dlhých kabátov, trenčkotov či napríklad paleto kabátov a svetrov. Línia je rovná, alebo mierne rozširujúca sa do písmena A.

2. Oversized efekt

zväčšiť Na jednej strane jemné a splývavé siluety, na... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, Oversized Na jednej strane jemné a splývavé siluety, na druhej zase výrazné strihy a formy, ktoré dodávajú siluete nový tvar, ale aj proporciu. V móde funguje "oversized" už nejaký ten piatok, aktuálna sezóna ho však privádza do maxima tým, že dokopy kombinuje niekoľko kusov odevov v nadrozmerných tvaroch či formách. Efekt masívnosti vzniká aj vrstvením (Prada, Burberry) či zvýraznením detailov ramien a áčkovej línie (Fendi).

3. Etno horúčka

zväčšiť Etnické a folklórne vplyvy majú v dizajnérskych... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, etno vplyvy Etnické a folklórne vplyvy majú v dizajnérskych prehliadkach svoje pevné miesto - často vychádzajú zo samotných koreňov tvorcu, ktorý ich určuje ako jeden z trendov - to platí napríklad u Prabala Gurunga alebo Dries Van Notena. K slovu sa dostávajú úplety, vlnené zmesi alebo kašmír a mohér. Objavujú sa typické vzory a strihy v podobe zavinovacích šálov, ale aj šálov a kabátov, či pelerín a ponč.

4. Mixuj, mixuj, kombinuj

zväčšiť Môžeme hovoriť o akejsi nadstavbe etno štýlu,... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, mixuj, mixuj, kombinuj Môžeme hovoriť o akejsi nadstavbe etno štýlu, keďže mnohé prvky použité pri tomto trende vychádzajú práve z folklórnych a etnických motívov. Zároveň sa však dokopy kombinujú potlače veľmi moderné, technické a celkový dojem je opulentná farebnosť a vzorovanosť, ktorú nie je možné prehliadnuť. Je to výrazný trend a patrí odvážnym.

5. Farby dúhy

zväčšiť Farby dúhy v zime? Nuž, nech to znie akokoľvek... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, Na dúhovej ceste Farby dúhy v zime? Nuž, nech to znie akokoľvek zvláštne - dizajnérom sa dúhová farebnosť zapáčila. Niektorí boli až príliš doslovní a vytvorili kreácia, na ktorých sa vedľa seba striedajú výrazné farby palety ako je červená, zelená a žltá. Výsledok mohol byť elegantný ako u Ralpha Laurena, ale aj viac hravý, tak trošku grunge či hippie, ako u Burberry. Dúhové kombinácie sa potom objavujú tiež v typických color-blockingových formách, kde sa spájajú maximálne tri farebné odtiene.

6. Fialový dážď

zväčšiť Ak vybrať jeden dominantný tón sezóny, potom sa... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, fialová Ak vybrať jeden dominantný tón sezóny, potom sa musíme baviť o fialovej farbe. Jej prítomnosť bola evidentná a dominantná u viacerých módnych značiek. K chladnejšej časti roka jej intenzita a sýtosť naozaj svedčí a navyše zaujímavo funguje aj vo farebných kombináciách.

7. Dotyk ružovej

zväčšiť Pink touch, alebo ak chcete, dotyk ružovej.... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, pink touch Pink touch, alebo ak chcete, dotyk ružovej. Táto farba má síce zväčša miesto v jarných kolekciách, ale tentoraz s ňou pracovali tvorcovia aj na jeseň. Objavuje v pastelových tónoch, ale omnoho dominantnejšie sú žiarivé fuchsiové či neónovo ružové odtiene. S ich pridaním do jesennej garderóby nepochybne rozjasníte smutné zimné dni. Skúste to napríklad sakom ako od značky Valentino, alebo šatami na spôsob tvorby od Prabala Gurunga.

8. V jednoliatom tóne

zväčšiť A keď už je toľko reč o farbách, nehodno... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, V jednom tóne A keď už je toľko reč o farbách, nehodno zabudnúť ani na trend jednoliatosti. Áno, farebnej! Od hlavy až po päty vo výraznom farebnom tóne - tak si to predstavujú značky ako Salvatore Ferragamo, Valentino či Talbot Runhof. Farba je dominantná a svojou intenzitou upriamuje pozornosť aj na detaily strihu.

9. Károvaná nadvláda

zväčšiť Bolo azda všade! Káro sa na prehliadkach... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, károvaná nadvláda Bolo azda všade! Káro sa na prehliadkach dizajnérov objavovalo so železnou pravidelnosťou a vytvorilo jeden z kľúčových trendov sezóny. Zaujímavosťou sú najmä farebné kombinácie. Vďaka značkám ako Versace, Burberry či Michael Kors sa k slovu dostali variácie čierno-žltej kombinácie kára, nechýba ani obľúbená červená. Punk, preppy-štýl či školská uniforma - mixuje sa všetko a nosí tiež. Takže, do toho!

10. Technické služby

zväčšiť Výrazné neónové kombinácie, technické... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, workwear, technické materiály Výrazné neónové kombinácie, technické materiály, ktoré evokujú pracovný odev alebo kombinézy zo stavby, či lyžiarskeho svahu. Značky ako Prada, Marni či Jeremy Scott sa pohrali s týmto prvkom a nastavili tak jeden zo zásadných trendov jeseň-zima 2018/2019.

11. Druhá koža

zväčšiť Ekologická či pravá - koža bude v móde asi... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, druhá koža Ekologická či pravá - koža bude v móde asi stále. Najmä slávne značky ako Hermés alebo Tod's bez nej pravdepodobne nedokážu pripraviť ani jednu kolekciu. Čo je však zaujímavé, kožené kúsky ako nohavice či bundičky do pása a sukne dopĺňa už dlhší čas aj trend kožených šiat. Zdá sa vám neprirodzený a nekomfortný? Ateliéry ako Victoria Beckham či už spomenutý Tod's vás prekvapia.

12. Falošnice aj pravé kožušiny

zväčšiť Mnohé kľúčové značky svetového priemyslu... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, kožušina Mnohé kľúčové značky svetového priemyslu ohlásili koniec práce s pravou kožušinou. Týkalo sa to napríklad Versace alebo Gucci, aj aktuálny týždeň módy vo Veľkej Británii bude bez pravých kožušín. Už túto sezónu sa objavilo množstvo kreácie, ktoré stavajú na technologických možnostiach výroby falošných kožušín, ktoré vyzerajú na nerozoznanie od pravých. Niektorí dizajnéri však od skutočnej kožušiny upustiť nevedeli. Trend na aktuálnu sezónu však hovorí jasne, choďte radšej do falošných!

13. Zimná záhrada

zväčšiť Kvety, kvety, kvety - jeseň a zima bez nich?... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, zimná záhrada Kvety, kvety, kvety - jeseň a zima bez nich? Ani náhodou. Florálne motívy tvoria výraznú súčasť chladnejšej časti roka. Objavujú sa však v temnejších a výraznejších farebných kombináciách - často na tmavom základe, ako je čierna, temná modrá, fialová alebo antracitová. Dizajnéri vzory prepojili aj s rozmanitými materiálmi - nechýba hrejivý zamat (Erdem), hodvábny satén (Michael Kors) či flitrované podklady (Valentino). V značke Chanel sa opäť pracovalo s milovaným tvídom, ale kvetinové vzory dostali aj podobu napadaného lístia v lesíku neďaleko Paríža.

14. Domček v prérii

zväčšiť Domček v prérii - áno, to bolo najčastejšie... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, domček v prérii Domček v prérii - áno, to bolo najčastejšie pomenovanie trendu, aký dominoval časti kolekcie Calvin Klein a v rozličných variáciách sa objavil aj u ďalších značiek. Jeho základňu tvoria dlhé splývavé šaty, často s výrazným vzorom v duchu károvaného dezénu alebo potlače florálnej. Nechýbajú nadýchané rukávy, manžety s lemovaním či tzv. podbradníkové riešenie živôtika. A alternatívou sú potom pončá ako z indiánskej dedinky niekde v južnej Amerike (Alexander McQueen).

15. Osemdesiatky

zväčšiť Viete si vôbec bez nich ešte predstaviť nejakú... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, osemdesiatky Viete si vôbec bez nich ešte predstaviť nejakú módnu sezónu? Nech už je to v podobe zvýraznených ramien, netopierích rukávov, legínsov alebo flitrovaných výšiviek a vzorov - osemdesiate roky majú stále miesto v inšpirácii dizajnérov už niekoľko sezón. Aj tento rok ich prezentoval Saint Laurent, ktorý z nich vychádza pomerne často. Zaujímavú variáciu však priniesol Marc Jacobs, ktorý inšpiráciu osemdesiatymi rokmi spojil aj s couture estetikou a dokonalým krajčírstvom.

16. Vinyl, lak a metalíza – futur či dráma

zväčšiť Technológia a futurizmus sa objavujú v móde už... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, vinyl a metalíza Technológia a futurizmus sa objavujú v móde už nejakú tú sezónu. Na jeseň 2018 si tvorcovia pripravili výrazný lesk na lakovaných materiáloch či pogumovaných materiáloch s vysokým leskom (Fendi, Marni). Nechýba však ani výrazný lesk v podobe trblietavých dezénov, často s využitím flitrovaných výšiviek či celých podkladov na šatách. Okrem tradičných tónov ako je zlatá, bronzová alebo strieborná sa objavujú aj fosforeskujúce materiály a odlesky v trblietavej modrej či ružovej.

17. Zatras sa, milá dáma

zväčšiť Strapce sa objavili na prehliadkach viacerých... Foto: SITA/AP, koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, strapce Strapce sa objavili na prehliadkach viacerých módnych domov. Ich funkcia dekoratívneho prvku sa objavuje už niekoľko sezón. Tentoraz sa okrem tradičnej formy objavujú aj variácie na strapce zo zamatu (Erdem) či náhražka evokujúca perie a kožušinu (Dries van Noten).

18. Na dámsku nôtu, ale s pánskym strihom

zväčšiť Aj hnutie MeToo a rozmach ženského hnutia... Foto: SITA/AP, Koláž: Zdeno Gáfrik
trendy, jeseň-zima 2018/2019, 18 top trendov sezóny, nohavicový kostým Aj hnutie MeToo a rozmach ženského hnutia priniesol do módy opäť v plnej sile nohavicový kostým. Na červených kobercoch sa v takýchto kúskoch objavujú filmové hviezdy. Sexepíl už nie je postavený na odhaľovaní, ale na ženskej sile a dominancii, ktorú budujú zvýraznené ramená a driek a predĺžená silueta nôh v nohaviciach, ktoré často siahajú až po okraj topánky. Nechýbajú však ani modely s maskulínnejším výzorom a uvoľnenejším strihmi ( Dior, Carven).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #vzory #pracovná garderóba #trend #fialová #farby #silueta #kožušina #ružová #oversized #prehľad #jeseň-zima 2018/2019 #strihy

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...