Ligotavý čas večierkov je tu: Ako vybrať šperk, radí odborníčka

Obdobie plesových podujatí, večierkov či stužkových slávností robí dámam vrásky pri výbere šiat. Niekedy však stačí správny šperk a aj jednoduchšie róby nadobudnú ten správny punc luxusu.

18.12.2017 07:00
debata
Náušnice z dielne značky Rosantica, ktoré... Foto: archív značky
Náušnice z dielne značky Rosantica Náušnice z dielne značky Rosantica, ktoré rozhodne vyniknú v oblasti šije. Predávajú sa za 210 eur na Net-a-porter.com

Práve voľbu trblietavých doplnkov, ktoré sa ocitnú na krku, ušiach či rukách dám každej vekovej kategórie, odsúvame až na poslednú koľaj. So šperkmi sa však môže móda posúvať a meniť svoj charakter. Treba akurát vyberať starostlivo a citlivo prihliadať na niekoľko základných faktorov.

„Mladé dievčatá zdobí predovšetkým ich mladosť a krása. V šperkoch naozaj nie je nutné siahať po niečom dominantnom a výraznom. Mali by byť jednoduchšie, jemné a nežné. Tak, aby k veku danej mladej slečny prirodzene patrili,“ uviedla pre Miu Andrea Beranová zo značky ALOve.

Prsteň z dielne značky Oscar de la Renta....
Výrazné náušnice s etno-motívom. Predáva H&M za...
+10Náhrdelník na zamatovej stuhe, predáva...

Pri slávnostných príležitostiach, akými sú napríklad stužková či plesová sezóna, ktorú prináša povianočný čas, sa potom k slovu dostávajú aj výraznejšie klenoty. Ocenia ich najmä zrelšie dámy, mamičky a manželky. „Tam už by som sa vôbec nebála drahých kameňov. Okrem diamantov, ktoré každé šaty rozžiaria, sú to najmä farebné kamene ako zafíry, topásy, tanzanity či granáty,“ vymenúva Beranová. Samozrejme, treba sa orientovať aj podľa garderóby.

Výrazná brošňa Etro, 150 eur.
šperk, trend, večierková sezóna, zima 2017/2018 Výrazná brošňa Etro, 150 eur.

„Pokiaľ má žena výrazné šaty, bohato zdobené, pri šperkoch by mala voliť skôr jednoduchšie variácie. Naopak, ak sú šaty minimalistické alebo veľmi jednoduché, vhodne zvolený aj výrazný detail ich vhodne doplní a celkový dojem dotiahne k dokonalosti,“ tvrdí odborníčka. Ak vybrať len jeden klenot, lebo na viac nestačí rodinný rozpočet, potom sa obzerajte po náušniciach alebo náhrdelníku. „Je ich najviac vidieť a to zaváži.“

Hoci vo väčšine slovenských domácností nenájdete v šperkovniciach diamantovú zbierku, stačí jeden takýto kameň na náhrdelníku a výsledný efekt bude výrazne pompéznejší. Beranová nehovorí nie ani bižutérii. „Mám ju rada, sama ju nosím. Ale nie som zástanca kombinovania bižutérie s pravým zlatom alebo vzácnymi kameňmi,“ vyhlasuje.

Niektoré mladé študentky, ktoré sa práve chystajú na záverečnú maturitnú skúšku, dostávajú práve ako darček ku stužkovej svoj prvý výraznejší šperk. Často ide o investíciu, na ktorú sa poskladá aj niekoľkogeneračný rodinný zbor. V takom prípade Beranová radí investovať do diamantu. „Ten nikdy nestratí na hodnote,“ vysvetľuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #móda #výber #trend #odborníčka #diamant #šperk #ženský magazín MiA #klenot

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...