Dajte stop starobe, vyskúšajte antiage stravu

Ochabnutá pleť, šediny či žlté zuby. Ak vás trápia problémy, ktoré pribúdajú s vekom, skúste siahnuť po antiage potravinách. Zelený čaj, hrozno, huby shitake a dokonca syr cheddar dokážu narobiť s telom doslova zázraky.

10.12.2017 16:00
pleť, krása, atopický ekzém Foto:
Účinky hrozna sa spájajú najmä s vypínaním pokožky a vypĺňaním vrások.
debata

Japonci žijú dlhšie

Na japonskom ostrove Okinawa sa údajne až sedem z desaťtisíc ľudí dožíva stého výročia svojho narodenia. Tento nevšedný jav sa podľa niektorých odborníkov pripisuje blahodarným účinkom zeleného čaju. Výnimočný nápoj bohatý na prírodné alkaloidy teín a kofeín povzbudzuje a detoxikuje organizmus.

Vedci zo spoločnosti Norwich BioScience zistili, že práve polyfenoly obsiahnuté v tomto osviežujúcom nápoji blokujú látky v ľudskom tele, ktoré sú zodpovedné za ukladanie tukov na stenách krvných ciev. Čím lepšie prekrvenie organizmu sa dosiahne, tým viac kyslíka sa dopraví do životne dôležitých orgánov. Polyfenoly pomáhajú predchádzať srdcovému infarktu, mozgovej mŕtvici a kardiovaskulárnym ochoreniam. Významnú úlohu zohrávajú aj v boji proti starnutiu kožných buniek. Liečia zápaly, zlepšujú elasticitu pokožky, dodávajú jej mladistvý vzhľad a sviežosť.

Zelený čaj sa odporúča piť každý deň, napríklad namiesto obľúbenej šálky kávy. Pokiaľ je vašou snahou zhodiť nadbytočné kilogramy, podávajte ho bez cukru, s niekoľkými kvapkami osviežujúceho citrónu pravidelne každý deň.

Hroznový lifting pokožky

Omladzujúce účinky sa pripisujú aj hroznu. Sladké a osviežujúce ovocie viacerých druhov je skvelým bojovníkom proti mnohým chorobám typickým pre pribúdajúci vek. Strapcové ovocie obsahuje látky zvané anthokyaníny, ktoré pomáhajú zmierňovať príznaky artritídy, podporujú tvorbu kolagénu a chránia oči. Hrozno obsahuje až 80 % vody, približne 16 gramov sacharidov na 100 gramov, vitamíny C, E a B6. Okrem antioxidantov sa chváli vysokým obsahom draslíka, železa a stopových prvkov medi, mangánu a fosforu. Účinky lahodného ovocia sa spájajú najmä s vypínaním pokožky a vypĺňaním vrások.

Zatočte so šedinami

Ak vás trápi šedivenie vlasov, doprajte svojej korune krásy huby shitake. Predčasnou príčinou šedivenia vlasou spočíva tiež v nedostatku medi v potravinách. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Biological Trace Elemental Research, predčasne šediví ľudia mali výrazne nižšiu hladinu medi, ako ľudia bez strieborných odleskov vlasov.

Ako píše portál bestlifeonline.com, ľudské telo potrebuje meď na výrobu pigmentu na kožu a vlasy. Huby shitake sú pritom jedným z najlepších zdrojov tohto stopového prvku. Približne polovica pohára vám poskytne až 71 % odporúčaného denného príjmu medi a len 40 kcal.

Ak sa vám pri pohľade do zrkadla nepáči úsmev vyskúšajte syr cheddar. Žltnutie zubov súvisí nielen s nesprávnou životosprávou, ale aj s pribúdajúcim vekom. Aj keď sa to možno zdá nereálne, veľkým pomocníkom pre žiarivý úsmev je práve spomínaný syr. Nepríjemného žltého sfarbenia zubov sa dá podľa odborníkov zbaviť udržiavaním správnej hladiny pH v ústach. Cheddarové syry pomáhajú chrániť zubnú sklovinu tým, že odbúravajú kyslé prostredie v ústnej dutine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #pleť #boj proti starnutiu #hrozno #zelený čaj #starnutie pleti

+ Doprajte si pokojný večer, upokojte sa a užívajte si krásne chvíle.
Správne riadenie času a peňazí prinesie...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...