Tréning pre krásu? Zaškerte sa trošku

Robiť grimasy sa nepatrí! Aj vy si pamätáte tieto rady od mamy ešte z detstva? Ale čo tak zaškeriť sa pre krásu? Správnymi pohybmi tvárových svalov si dokážete ubrať pár rokov a najmä pôsobiť príjemnejšie.

03.12.2017 14:00
tvárová gymnastika Foto:
Tvárová gymnastika spevňuje a rysuje, ale žiada si pravidelný tréning.
debata (4)

Netušil som, aký pozitívny ohlas vyvolá moja myšlienka pripraviť článok o tvárovej gymnastike. „Určite áno, to je skvelá téma. Ja som si nedávno hľadala na Youtube videá. Toto ženy isto zaujíma,“ hovorí mi kolegyňa v redakcii. A tak som ju počúvol. Kto by predsa nechcel spoznať spôsob, ako zostať večne mladá bez drahých krémov a procedúr, len s pár pohybmi tváre pred zrkadlom. Ale pozor, také jednoduché to nie je. Večnú mladosť nesľubuje ani Emma Tekeylová, jedna z dlhoročných propagátoriek tvárovej gymnastiky, ktorá o nej nedávno pripravila aj nový knižný titul. „Nikto z nás predsa nechce večne vyzerať na dvadsať, bolo by to smiešne. Pomocou správneho tréningu však môžu vyzerať aj zrelé ženy dobre. A o to predsa ide,“ povedala pre magazín MiA niekdajšia televízna tvár.

Pozor, bude aj svalovica

„Prvýkrát som sa stretla s tvárovou gymnastikou po nežnej revolúcii. Začali vychádzať prekladové knihy, z Nemecka či Francúzska, a mňa to naozaj zaujalo,“ spomína si Emma Tekelyová. Časť cvikov, ktoré našla v týchto knihách, jej vraj okamžite pripomenula artikulačné rozcvičky z čias, keď sa pripravovala na kariéru televíznej hlásateľky. „Z množstva cvikov som si vybrala tie, ktoré mi boli sympatické a blízke, začala som ich cvičiť a robím to dodnes,“ vysvetľuje. Výsledok nepochybne vidieť. Známa blondínka má už po šesťdesiatke, no takýto vek by jej tipoval len málokto. Samozrejme, kozmetickú starostlivosť nepodceňuje, ale práve pohyby tvárových svalov využíva už roky na to, aby kontúry a pleť pôsobili pevnejšie a napnutejšie. „Nemôžete čakať, že po prvom cvičení uvidíte výsledok. S tvárovou gymnastikou je to ako s návštevou posilňovne. Tiež neuvidíte spevnené svaly na druhý deň. Ak však budete pokračovať a vytvoríte si pravidelný rituál, výsledky sa dostavia. Tvárová gymnastika spevňuje a rysuje, ale žiada si pravidelný tréning,“ hovorí Emma Tekeylová.

Každý, kto začne cvičiť a venuje sa aktivite poctivo, čoskoro si uvedomí niekoľko zaujímavých vecí. „Napríklad to, ako málo používame tvárové svalstvo. Väčšinou sedíme za monitormi, so stuhnutou tvárou nepracujeme, máme unavený a zvädnutý výraz. Potom si dáte jeden večerný tréning a odrazu pocítite svalovicu. Na krku, na lícach. Vtedy vidíte, že ste cvičili správne. A uvedomíte si, že tieto svaly naozaj potrebujú rozhýbať,“ upozorňuje moderátorka a knižná autorka.

Prestať môžete, ale len na chvíľu

Pointou pravidelnej rozcvičky pred zrkadlom, pri ktorej špúlite pery, vyplazujete jazyk či gúľate očami, je precvičenie jednotlivých partií. „Tvárová gymnastika zväčšuje sval. Ten ochabnutý je menší a zvädnutý. Precvičený zase väčší a napnutý. Ak teda máte na tvári vrásky, v niektorých partiách ich pomocou cvičenia určite zjemníte alebo napnete,“ tvrdí Tekelyová. Nezafunguje to však na všetky, dodáva vzápätí. „Skôr ide o to, aby tvár vyzerala optimisticky, aby držali líca, nepadali kútiky, nepôsobila zvädnuto. O to by sme sa mali usilovať,“ pokračuje.

Emma Tekelyová. Foto: Petra Bošanská
ema tekelyova Emma Tekelyová.

Známa moderátorka sa cvičeniu tvárovej gymnastiky venuje už vyše dvadsať rokov a dodnes na ňu nedá dopustiť. Zároveň si uvedomuje, že pokožka si ju už pýta. „Z vlastnej skúsenosti viem, že dlhšiu prestávku na tvári okamžite vidieť. Napríklad, keď som bola v nemocnici so zlomenou nohou, dlhšie chorá, necvičila som a na pleti sa to prejavilo,“ opisuje svoje skúsenosti. Len čo znovu začala s precvičovaním tváre, do štyroch týždňov už bolo znovu vidieť, že sa koža spevňuje a je viac napnutá. „Naše svaly majú pamäť a už keď sme raz niečo do tej pamäti vložili, stačí málo a výsledok sa dostaví späť. Ak budete cvičiť pravidelne, časom môžete precvičovať pred zrkadlom oveľa menej. Dávam si každý večer päť minút, kedysi to bolo pätnásť. Už je to len udržiavačka,“ vysvetľuje moderátorka.

Mastiť, mastiť, mastiť

Ak sa už na tvárovú gymnastiku podujmete, nebojte sa využiť aj benefity kozmetických produktov. Výskumy zistili, že pri grimasách, ktoré robíte s už aplikovaným produktom, sa jeho účinok môže zintenzívniť. To si uvedomila aj Emma Tekelyová, ktorá sama dnes už cvičí po aplikácii obľúbených krémov. „Tvárovým cvičením sa živiny z krému lepšie dostanú do podkožia a vstrebú. Pleť sa zahreje, okysličí, lymfa pracuje, účinok sa znásobí,“ odkazuje. Zároveň však dodáva, že netreba hľadať zázračné a superluxusné krémy. „Aj moja dermatologička hovorí, že pleť je len koža a tú treba mastiť. Drahé obaly a tégliky sú marketing a niekedy celkom zbytočne vyhodené peniaze. Treba nájsť krém, ktorý vsiakne do kože, a na vlastné oči jasne vidíme, že nám pomáha,“ uzatvára Tekelyová.

Tri cviky pre krajšiu tvár

(z knihy Tvárová gymnastika od Emmy Tekelyovej):

Káčer Donald – spevní líca a odbúra vrásky v kútikoch úst
Pery a líca vtiahnite dovnútra, urobte kačicu, napnite svaly, držte 5 sekúnd, zacmukajte a pustite. Opakujte 10-krát.

Balón. Foto: Petra Bošanská
Balón, tvárová gymnastika Balón.

Balón – spevní líca a vyhladí nosovo-ústne vrásky
Nafúknite líca z celej sily, vydržte 5 sekúnd, následne poprevaľujte vzduch z pravej strany líca na druhú a naopak. Po 5 sekundách udrite do oboch líc, ako to robia deti. Opakujte 5-krát.

Jašterica. Foto: Petra Bošanská
Jasterica Jašterica.

Jašterica – proti podbradku a ovisnutému krku
Vyplazte jazyk čo najviac, zase ho schovajte, mali by ste cítiť napínanie podbradku. Vyplazujte každé dve sekundy a opakujte 10-krát. Vyplazeným jazykom môžete aj kmitať doprava-doľava.

Bábika. Foto: Petra Bošanská
Bábika, tvárová gymnastika Bábika.

Bábika – na vráskavé okolie očí
Napodobnite naivný výraz bábiky, vydržte päť sekúnd, potom silno žmurkajte viečkami. Každé dve sekundy desaťkrát. Zopakujte výraz s naširoko otvorenými očami a opäť žmurkajte. Opakujte 10-krát.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #vrásky #ženský magazín MiA #tvárová gymnastika #grimasy

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....