Koniec kožušín v módnom biznise? Značka Gucci šokovala aj prekvapila

Poriadny šok, pre niekoho príjemný, pre niekoho menej, si pripravila talianska firma Gucci. Jej vedenie ohlásilo, že od roku 2018 prestane používať v kolekciách odevov a doplnkov pravé kožušiny.

13.10.2017 14:59
Gucci, kožušina, topánky, Foto: ,
Kožušina na obuvi z kolekcie talianskej značky Gucci. Od roku 2018 už bude minulosťou.
debata

Toto rozhodnutie sa môže javiť ako celkom šokujúce aj vzhľadom na to, že medzi najpopulárnejšie produkty posledných rokov z dielne talianskej firmy patrila obuv lemovaná a obšívaná pravou kožušinou. Podobné nazúvacie šľapky či zrezané mokasíny s kožušinovým lemom nosí napríklad aj Kim Kardashian, slovenská tenistka Dominika Cibulková či podnikateľka Tatiana Korbačková.

Od budúceho roka sa však už ich nové dizajnové podoby v ponuke neobjavia – jedine, ak by značka chcela pracovať s umelou kožušinou.

Ako tvrdia zástupcovia talianskeho módneho domu, pre krok prestať používať kožušinu sa rozhodli z enviromentálnych dôvodov a chcú sa podieľať na ochrane planéty. Takéto rozhodnutie však zaskočilo a nepríjemne prekvapilo napríklad Medzinárodnú kožušnícku federáciu.

Kožušinové lemy na rukávoch kabáta z kolekcie... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Gucci - jeseň-zima 2015 - Miláno - the best of Kožušinové lemy na rukávoch kabáta z kolekcie Gucci.

Britský server BBC.com citoval jej šéfa Marka Oatena, podľa ktorého je krok Gucci nelogický vzhľadom na to, že „kožušina je najluxusnejšia prírodná vec, akú na svete máme“.

„Pochádza zo živého tvora, je biologicky rozložiteľná, nekončí na skládkach a pri jej spracovaní sa nepoužíva toľko chemikálií, koľko je potrebné na výrobu falošnej, syntetickej kožušiny,“ citoval Oatena server.

Šéf federácie odmieta kritiku ochranárov, že v kožušinovom priemysle dochádza k neľudskému zaobchádzaniu so zvieratami a že tento biznis je krutý a nezmyselný. Podľa neho väčšina výrobcov kožušiny v Európe, najmä vo Fínsku a Dánsku, dodržiava prísne normy a spracúva biologický materiál etickým spôsobom.

Zástupcovia ochranárskych organizácií však verejne velebia krok talianskeho módneho domu, keďže ide o jedného z kľúčových hráčov na trhu. „Ide o jednu z najväčších módnych značiek na svete. A ak máte jednu s takou kurážou, aby spravila niečo podobné, časom sa situácia môže naozaj zmeniť. Ide o kľúčový ťah,“ uviedla pre BBC.com Harriett Barclay z ogranizácie Humane Society International.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana #priemysel #Gucci #rozhodnutie #kožušina #stop

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...