Krásu slovenských krojov zachytí výstava. Nazrite s nami do nej!

Príbeh slovenského ľudového odevu sa píše stáročia. Hoci Slovensko je krajina rozlohou malá, špecifiká jednotlivých regiónov sa pretavili aj do podoby krojov, ktoré sa v jednotlivých krajoch nosili. Časť z nich odhalí minivýstava v Bratislave.

11.10.2017 07:00
debata
Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse,... Foto: AUPARK
Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse, ktorá zachytáva časť bohatého slovenského folklóru a ukazuje nádherné slovenské odevy z jednotlivých regiónov krajiny.

Známe obchodné centrum na petržalskej strane Dunaja zastrešilo expozíciu ľudového odevu zo zbierky Tamary Šimončíkovej Heribanovej, ktorá sa už roky hlási k vášni zbierania krojov a ich uchovávania pre budúce generácie. Teraz sa časť jej vlastnej zbierky spoločne s ďalšími kúskami ocitla uprostred centra plného moderných odevných značiek. Možno však práve preto ponúka návštevníkom alternatívu a tiež možnosť nazrieť do kuchyne slovenskej ľudovej tvorby, z ktorej sa dá stále čerpať práve v modernej podobe módy.

Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse,...
Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse,...
+9Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse,...

Nazývať kroje a ich tvorbu za slovenskú haute couture nie je vôbec prehnané slovo. Množstvo odevov jednotlivých regiónov je totiž produktom skutočne precízneho a trpezlivého procesu šitia, vyšívania, zdobenia či škrobenia, žehlenia a v neposlednom rade správneho strojenia.

„Slovenské autentické kroje sú doslova umeleckým dielom a dokazujú výnimočné estetické cítenie a majsterskú zručnosť našich predkov. Je obdivuhodné, že popri všetkých existenčných povinnostiach, často v tvrdých podmienkach, dokázali vytvoriť krásu, ktorej ani zub času neubral na pôvabe,“ myslí si Tamara Šimončíková-Heribanová, ktorej sa prípravou výstavy splnil dávny sen. Treba zároveň dodať, že expozícia pôsobí veľmi vkusne a vyvážene. Jej obsah dokáže pútať pozornosť aj tými najdrobnejšími detailmi a tiež nechýba dôležitý opis jednotlivých krojových "súčiastok“ či charakteru daného odevu.

zväčšiť Záber na expozíciu výstavy Od kolísky ku kráse,... Foto: AUPARK
Záber na expozíciu výstavy Od kolísky ku kráse Záber na expozíciu výstavy Od kolísky ku kráse, ktorá zachytáva časť bohatého slovenského folklóru a ukazuje nádherné slovenské odevy z jednotlivých regiónov krajiny.

Dva týždne, do stredy 25. októbra, môžu návštevníci obchodného centra obdivovať kroje zo Záhoria, Považia, Kopaníc, Tekova, Hontu, Horehronia, Podpoľania, Liptova, Novohradu, Gemera či Horného Liptova. V rámci svojej zberateľskej záľuby sa podarilo Tamare Šimončíkovej Heribanovej získať viaceré skutočné rodinné klenoty, a tak sa môžu starostlivo uchovať pre ďalšie generácie. Na výbere tých, ktoré budú predstavené v Auparku, spolupracovala s renovátorkou a poradkyňou pre výrobcov ľudových krojov, odevných doplnkov a výšiviek Ústredia ľudovej umeleckej výroby, Zuzanou Tajek Piešovou.

Odborná garantka tejto výnimočnej výstavy považuje prezentáciu tradičného odevu za dôležitú aj z dôvodu, aby si nasledujúce generácie uvedomili šikovnosť, tvorivosť a precíznosť našich predkov. „Tieto hodnoty sú nadčasové, tradícia je súčasť našej identity. Aj keď ručné remeslo dnes často nahrádzajú stroje, predsa len tam chýba duša a srdce – potenciál vložený od autora, tvorcu výrobku," skonštatovala odborníčka.

Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse,... Foto: AUPARK
Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse Záber z expozície výstavy Od kolísky ku kráse, ktorá zachytáva časť bohatého slovenského folklóru a ukazuje nádherné slovenské odevy z jednotlivých regiónov krajiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #výstava #odev #kroj #Tamara Šimončíková-Heribanová #ľudový odev

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...