Otvorili múzeum slávneho YSL! Nazrite do neho s nami v galérii

Najznámejšie kreácie návrhára Yvesa Saint Laurenta si môžu od utorka pozrieť návštevníci Paríža v novom múzeu, ktoré je venované tvorbe tejto módnej legendy.

05.10.2017 09:30
debata
zväčšiť Záber z múzea dizajnéra Yvesa Saint Laurenta,... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Záber z múzea dizajnéra Yvesa Saint Laurenta, ktoré otvorili v Paríži. Záber z múzea dizajnéra Yvesa Saint Laurenta, ktoré otvorili v Paríži.

YSL, ako znie skratka niekdajšieho módneho génia, umrel v roku 2008 vo veku 71 rokov. Nové múzuem v avenue Marceau neďaleko Víťazného oblúka sa nachádza v priestoroch, v ktorých Yves Saint Laurent pracoval v rokoch 1974 až 2002. Inciátorom vzniku múzea bol podnikateľ, spoluzakladateľ módneho domu YSL a návrhárov životný partner Pierre Bergé. Otvorenia sa nedočkal – zomrel vo veku 86 rokov začiatkom septembra.

Návštevníci múzea môžu vidieť okrem iného vernú kópiu ateliéru slávneho návrhára. Pôsobiť má tak, ako by sa mal Laurent každú chvíľu do miestnosti vrátiť – na stole ležia okuliare, cez stoličku je prevesená biela košeľa a pod stolom je miska s jedlom jeho verného psa Moujika.

Záber z múzea dizajnéra Yvesa Saint Laurenta,...
Replika štúdia, v ktorom vznikali všetky...
+8Olivier Flaviano, riaditeľ múzea Yves Saint...

Predovšetkým je ale v novootvorenom múzeu možné vidieť najslávnejšie módne kreácie Yvesa Saint Laurenta, ktorý do sveta módy priniesol vynaliezavé strihy, šaty bez rukávov inšpirované Mondrianovými obrazmi, modely v štýle pop-artu a op-artu či odevy s etnickými prvkami.

Dámsky šatník obohatil o módne kreácie, ktoré boli do tej doby výsadne mužské – napríklad smokingom či nohavicovým kostýmom. Doplniť parížske múzeum by mala pobočka v marockom Marakéši, kde Saint Laurent s Bergém tiež často bývali. Otvoriť by ju mali 19. októbra.

zväčšiť Záber z múzea dizajnéra Yves Saint Laurenta,... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Záber z múzea dizajnéra Yves Saint Laurenta Záber z múzea dizajnéra Yves Saint Laurenta, ktoré otvorili v Paríži a ktoré zachytáva nielen jeho tvorbu a najslávnejšie kreácie, ale tiež ukazuje jeho súkromie či ateliér.
debata chyba
Viac na túto tému: #krása #šaty #múzeum #Paríž #história #Yves Saint Laurent

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...