Farba vlasy oživí, po lete chcú aj hydratáciu

Starostlivosť o korunu krásy by sme nemali podceňovať počas celého roka. Mnoho žien jej však dáva letné prázdniny. Čo hlavu čaká po ich konci?

28.09.2017 17:00
vlasy, starostlivosť Foto:
Vaše vlasy si zaslúžia opateru počas celého roka.
debata

Väčšina z nás však už má dovolenky za sebou. A mnohé dámy sa rozhodnú návrat do poprázdninovej rutiny osláviť návštevou kaderníckeho salóna. Rozhodnutie to určite nie je nesprávne. Pozornosť, ktorú si koruna krásy zaslúži, naberá v jesenných mesiacoch na intenzite.

Hydratáciou ku krajšej hrive

Podľa kaderníčky Izabely Trutzovej zo salónu Rebel by Izabel Trutz sa kaderníctva plnia práve po lete. Mnoho žien prichádza kvôli farbeniu, niektoré v klasickom intervale, iné po prázdninovej pauze. Ona sama je však fanúšičkou opatery počas celého roka. „Keď prichádza leto, zvykneme si chrániť pokožku. Rovnaké by malo platiť pre vlasy. Na trhu sú produkty, ktoré sú vytvorené špeciálne na to. Majú UV filtre, chránia vlas počas slnenia, pred vplyvmi vody či klimatizácie, hydratujú. Je veľký rozdiel, ak žena takéto produkty používa a potom po lete navštívi kadernícky salón a ak k nám prichádza dáma, ktorá vlasy nechránila. Dá sa povedať, že v tom prípade je pravdepodobné, že ich bude mať ako seno,“ hovorí odborníčka.

Niektorí kaderníci tvrdia, že v období po lete je dobré farbiť vlasy, pretože ich absorpčná schopnosť je vyššia a farebný odtieň je intenzívnejší. Izabela Trutz však upozorňuje, že vlasy si v septembrovom čase pýtajú najmä hydratáciu a výživu. „Po lete sa intenzívnejšie treba venovať kvalite našej pokrývky hlavy,“ vysvetľuje. „Vo všeobecnosti platí, že po lete sú kadere dehydrované a tak ich treba hydratovať. Doma má mať každá žena svoje základné ošetrenie, ktoré patrí jej typu vlasov. Šampón, hydratačný kondicionér, maska. My odborníci v salónoch potom poskytujeme intenzívnejšie ošetrenie. Možno náročnejšie na čas, ale aj silnejšie a efektívnejšie,“ pokračuje kaderníčka.

Diagnostika je základ

Kaderníčka Izabela Trutzová. Foto: Archív Izabely Trutzovej
kaderníčka Izabela Trutzová Kaderníčka Izabela Trutzová.

Mnoho žien zabúda na to, že ku každej korune krásy treba pristupovať individuálne. Aj preto sa potom stáva, že niekto má pocit zaťažených a unavených vlasov po použití kondicionéru či masky, prípadne sa mu sa zdá, že kadere sú stále nepoddajné. „Dôležité je vyberať si jednotlivé prípravky na mieru. Každá značka vlasovej kozmetiky má rozdelenie produktov na rôzne druhy. Nie je jedno, aký šampón či iný produkt použijete. Ak má niekto objemné, napríklad kučeravé vlasy a túži po hladkom účese, nemôže voliť objemový šampón, musí hľadať uhladzujúci efekt. Pri druhu vlasov je tiež nutné nájsť tú správnu opateru. Niečo iné funguje na jemných, niečo iné zase na hustých alebo nepoddajných vlasoch,“ vysvetľuje Izabela Trutz.

Kedysi dámy testovali svoje potreby metódou pokus-omyl, dnes už vie veľmi efektívne pomôcť práve odborník v kaderníckom salóne. Aj tam však stále prichádza k slovu individuálna potreba konkrétnej zákazníčky. „Môžeme diagnostikovať vlas, ide väčšinou o dlhší rozhovor, viacero otázok, ktoré sa týkajú aj životného štýlu, jedálnička – niekedy tieto faktory môžu negatívne ovplyvňovať kvalitu vlasov. Ale potom aj tak ponúkneme na vyskúšanie niekoľko testerov rôznych produktov, ktoré by mali byť určené pre konkrétny typ vlasov. Až žena sama povie, ktorý jej vyhovoval najviac,“ hovorí odborníčka s rokmi praxe a poukazuje na to, že moderná doba priniesla výdobytky nielen v produktoch, ale aj v samotnej diagnostike. Dnes je dokonca možné vlasy ohodnotiť prostredníctvom aplikácie. Tá po odpovediach na otázky vytvorí súbor produktov, ktoré sú pre danú ženu najvhodnejšie a v rámci domácej starostlivosti o vlasy robia tú najlepšiu službu

Farba môže kopírovať váš prirodzený tón

Ani jeden kaderník však pravdepodobne neodporučí žene domáce farbenie. „Je to akurát vec prvej pomoci. Možno potrebujete rýchle oživenie účesu, kaderník nie je poruke, nemá voľný termín. Ale rozhodne to nie je záležitosť na dlhodobé používanie,“ myslí si Izabela Trutz. Dôvodom je podľa nej to, že jednotlivé prípravky sú tvorené tak, aby fungovali na čo najširšom spektre vlasov. „Farba je taká silná, že chytí na hrubý a silný vlas a rovnako pôsobí aj na jemný a lámavý. Výsledkom sú zmeny odtieňa, poškodenie a podobne. Nehovoriac o tom, že produkty na domáce farbenie obsahujú veľa silikónov. Tie tvoria okolo silnú vrstvu, pre ktorú nemôže dnu preniknúť výživa. Vlas sa stáva podvyživeným,“ upozorňuje odborníčka. O farbu by sa mal starať odborník, ktorý si vie farby namiešať, vytvorí konkrétny odtieň, prispôsobí množstvo peroxidu. Podľa kaderníčky by sa farby nemali báť ani ženy, ktoré nechcú meniť svoj prirodzený odtieň. Šikovný kolorista zvládne namiešať aj absolútne prirodzený farebný tón. Benefitom použitia profesionálnej farby a starostlivosti sa potom stane vzhľad. „Farbením urobíme takpovediac glazúru, ktorá dodá vlasom lesk, oživí ich a prinesie zdravší vzhľad. Naozaj sa nebavíme o krikľavých farbách. Prirodzenosť je v móde už istý čas,“ vysvetľuje Trutz.

V rámci týchto trendov upozorňuje vlasová odborníčka najmä na techniku balayge – takzvané melírovanie, po ktorom žena vyzerá skôr ako po mesačnej dovolenke, na ktorej jej slnko vytiahlo farbu v prameňoch. „Prirodzené melíry, ľahké presvetlenie vyzerajú veľmi pekne. Navyše majú výhodu, že po tomto jemnom zosvetľovaní sa následne dajú aplikovať rôzne pigmenty – či už prirodzené, alebo farebné – a vyzerá to výborne.“ Dámy s plavým odtieňom vlasov by však mali na svoje kadere dbať o kúsok viac ako tmavovlásky. „Niekedy aj kaderník urobí peknú farbu, ale umývaním vo vode, ktorá často môže obsahovať kovy, farba oxiduje a mení svoj odtieň. Tieto veci treba riešiť správnou starostlivosťou,“ dodáva Izabela Trutz.

Domáce masky sa z vlasov ťažko vymývajú. Foto: SHUTTERSTOCK
vlasy, maska, starostlivosť Domáce masky sa z vlasov ťažko vymývajú.

Domáce masky? Áno, či nie?

Rady s domácimi receptami na ošetrenie vlasov medzi odborníkmi veľa fanúšikov nemajú. „Medzi nami kaderníkmi sa zvykne hovorievať taký vtip,“ prezrádza Izabela Trutz. „Zmiešajte jedno vajíčko, biely jogurt a med, vyhoďte to a potom si urobte kúru na vlasy, ktorú vám odporučil váš kaderník,“ vraví s úsmevom. Vážnejšie už dodáva, že podobná zmes na vlasoch môže prospievať, ale jej vymývanie je zdĺhavé a v konečnom dôsledku pre vlasy škodlivé. Oberá ich o ochranné látky a samotný vlas o hydratáciu.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #starostlivosť #maska #hydratácia #ženský magazín MiA

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...