Ošiaľ výpredajov sa blíži. Aj nakupovanie v nich má však pravidlá

Už len pár dní potrvá a v obchodných centrách nastane nákupný ošiaľ. Dôvod má meno výpredaje.

05.06.2017 09:00
ženy, dievčatá, nákupy, dovolenka, cestovanie,... Foto:
Ak vyrážate na nákupy zľavnených vecí, najprv si ujasnite, čo potrebujete.
debata (2)

Tak ako každý rok aj tentoraz väčšina obchodníkov spustí v júni letné výpredaje. O desiatky percent tak zlacnejú okrem iného sezónny tovar, odevy, obuv či športové vybavenie.

Zvyčajne značky pracujú so zľavou od 30 do 50 percent. Mnohé z nich si však šetria zadné vrátka na ďalšie júnové týždne a obdobie čakania, kým do obchodov príde kolekcia jeseň-zima. V takom prípade možno očakávať postupné zlacňovanie. Niektoré odevné firmy, ako napríklad španielska Zara a Mango či švédske H&M, ale aj britská F&F prinášajú postupne tovar zlacnený až do výšky 70 percent.

Naopak, na trhu sú aj odevné firmy, ktoré svoju značku prezentujú ako prémiovú – výsledkom sú zvyčajne zľavy okolo 30 percent a do maximálne do 50 percent, aj to niekde len pre držiteľov vernostných či zákazníckych kariet. Platí to často aj pre butiky s luxusným tovarom. V takom prípade však netreba váhať a pravidelne kontrolovať aj zľavy v online priestore. Tam totiž niektoré portály s luxusným tovarom neváhajú zľaviť aj 60 až 70 percent.

Nakupovať však netreba bezhlavo. Aj pri výpredajoch, ktoré sa vám môžu javiť ako výhodné, by ste mali dodržiavať pár pravidiel.

Kedy?

Rozhodujte sa podľa potreby. Ak vo výpredaji nakupujete kus odevu či obuvi, ktorú chcete okamžite využívať a nosiť, zoberte si ho hneď ako na naň natrafíte. V prípade, že si nie ste istá, respektíve vám vnútorný hlas hovorí, že daný kúsok akútne nepotrebujete, počkajte. Ak sa vrátite o pár týždňov a bude na vás čakať, berte to ako „jasné znamenie“. Čo sa týka dní, ideálne sú štvrtky alebo piatky – to sa obchody pripravujú pred víkendom na nový nápor a často je výber tovaru najbohatší – na pulty sa dostanú aj kúsky zo skladov. Navyše, v tieto dni zvyknú tiež niektoré postupne zľavňujúce značky preceňovať už zľavnený tovar. Za nákupmi zľavneného tovaru sa chodí ráno a vraziť do obchodov je dobré tesne po ich otvorení.

Čo?

Dobré je voliť veci, ktoré budú využiteľné. Málokedy sa osvedčí nákup odevov, ktoré vytiahnete až o rok. Ak si k nim takpovediac „nevytvoríte vzťah“, po čase sa vám bude zdať nudný, budete ho považovať za nemoderný, alebo dokonca naň zabudnete. A kúpite si ďalší o pár mesiacov neskôr. Radšej vyberajte nadčasové kusy – obuv ako lodičky, alebo tenisky, či odevy v podobe košieľ, šiat či nohavíc. Ak však máte doma plnú skriňu blúzok, ktoré ani neviete porátať a padajú vám z vešiakov, vedzte – ďalšie nepotrebujete!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #nákup #pravidlá #rada #odev #výpredaj

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...