Naozaj vznikajú vrásky aj z nedostatku spánku?

Kto málo spí, vyzerá na druhý deň staro. Ale prečo je to tak? Starne pleť pri nedostatku spánku rýchlejšie?

02.06.2017 11:00
debata (2)
Dospelý človek potrebuje podľa súčasných... Foto: SHUTTERSTOCK
kyselina hyalurónová, vrásky, pleť, tvár, žena, koža Dospelý človek potrebuje podľa súčasných vedeckých a lekárskych znalostí aspoň sedem hodín spánku denne.

Všetky to dobre poznáme. Ak sme sa včera vrátili domov neskoro, dnes vstávame s kruhami pod očami, opuchnutými viečkami a zvráskavené. Automaticky vyzeráme staršie. Ako je to ale v prípade, ak si spánok dlhodobo odopierame a neustále z tejto potreby ukrajujeme? Skutočne v dôsledku toho vznikajú vrásky?

Dospelý človek potrebuje podľa súčasných vedeckých a lekárskych znalostí aspoň sedem hodín spánku denne. Niektorí osem, iným stačí šesť. Ale jedno je jasné: Nedostatok spánku je nezdravý a podporuje proces starnutia.

Istý experiment ukázal, ako by vyzerali ženy a muži o 20 rokov, keby teraz príliš málo spávali. Pretože podľa odborníkov má nedostatok spánku dlhodobé následky. O desať, dvadsať alebo tridsať rokov vidieť zreteľné hlboké vrásky a ochabnuté svaly tváre.

Ako vznikajú kruhy pod očami?

Keď málo spíme, prichádza k lymfatickému preťaženiu v okolí očí. Telesné tekutiny kolujú nedostatočne a pleť okolo očí je opuchnutá a tmavá.

Ako vznikajú vrásky?

V spánku sa uvoľňuje obzvlášť veľa rastových hormónov. Tie sa starajú o budovanie svalov a spaľovanie tukov. Kto málo spí, zabraňuje vylučovaniu týchto hormónov, jeho koža stráca elasticitu a stenčuje sa. Vznikajú hlboké vrásky.

Prečo mám vyrážky?

Pri nedostatku spánku sa vylučuje stresový hormón kortizol, zodpovedný za podráždenie kože, obezitu a vyrážky. Kto si dlhodobo dopraje málo spánku, môže okamžite spozorovať problémy na koži.

Najlepší anti-aging

A preto, 7 hodinový spánok (lepšie však 8 alebo 9 hodinový) je preto najlepším prostriedkom proti starnutiu. Ak si ho teraz nedoprajete, o 10 alebo 20 rokov budete naozaj ľutovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #obezita #stres #spánok #vrásky #viečka #kortizol

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...