Karin Haydu zvládne zdobiť kraslice aj upliesť korbáč, váži si remeslo

Málokto o herečke Karin Haydu vie, koľko šikovnosti a talentu sa v nej skrýva. Ručné práce, vyšívanie či háčkovanie, ba dokonca pletenie korbáčov - to všetko zvláda známa dáma ľavou zadnou.

06.04.2017 07:00
debata
Herečka Karin Haydu na archívnom zábere. Foto: AVON
Herečka Karin Haydu. Herečka Karin Haydu na archívnom zábere.

„Áno, je to tak. Štrikujem, háčkujem, maľujem obrazy, robím rozličné dekupáže – servítkovú techniku. Mňa takéto veci skrátka bavia,“ uviedla pre Pravda.sk. Niektoré veci sa naučila od svojej starej mamy. „Bola to veľmi šikovná žena, naozaj mi odovzdala veľa skúseností,“ hovorí Haydu. Zbiera však aj ďalšie. „Chodila som na trhy a inšpirovala som sa tradičným slovenským umením. Napríklad, ako sa kedysi maľovali kraslice – či už voskom. Učila som sa od babiek na trhu. Pletiem tiež korbáče – to ma zase naučil jeden poľovník, dnes už nebohý pán Pišta z Devínskej Novej Vsi. Som vždy šťastná, keď stretnem niekoho kreatívneho, čo sa niečomu venuje. Chcem to vedieť aj ja. Aspoň základy. Som rada, keď mi ľudia venujú svoj čas a naučia ma kúsok svojho remesla,“ vysvetlila sympatická herečka.

Hoci jej dcéra Vanessa k podobným záľubám neinklinuje, Haydu si nemyslí, že to platí pre celú mladú generáciu. „Poznám dievčatká, ktoré rady tvoria. Keď ešte moja Vaneska chodila do predošlej základnej školy, v rámci výtvarnej sme všeličo vymýšľali s deckami. Každú Veľkú noc zase chodíme taká partia do jedného hotela na Slovensku. Zoberiem si so sebou všetky moje saky paky a s deťmi, ktoré sú hosťami toho hotela, potom spoločne vymýšľame a tvoríme celý víkend. Som tam už taká známa animátorka. Vyrábame kraslice, pletieme korbáče. Snažím sa viesť k tomu aj tých najmenších. A veľmi sa tešia, keď sa im niečo podarí vytvoriť a potom môžu obdarovať svojho otca či maminu, alebo napríklad chlapci vyšibať dievčatá s korbáčom, ktorý si sami uplietli,“ komentovala s úsmevom.

zväčšiť Herečka a moderátorka Karin Haydu. Foto: Jozef Spisak Professional Photog pre TMM
Karin Haydu Herečka a moderátorka Karin Haydu.

Určite aj ručná práca a výroba je pre ňu aj jedným z dôvodom, prečo sa rozhodla stať ambasádorkou známeho veľtrhu Trenčín Mesto Módy, ktorý sa po deväťročnej pauze vráti do priestorov trenčianskeho výstaviska. Už teraz je potvrdených niekoľko desiatok vystavovateľov a akcia má ambíciu podporiť domácu módu, ale aj podnikateľov a malovýrobcov doplnkov, obuvi či dekoratívnych kúskov. Haydu priznala, že sama sa snaží výrazne podporovať domácu módu aj značky, ktoré tvoria na Slovensku.

„Mám rada slovenské výrobky a nosím veľa slovenských značiek. Doma mám napríklad veľa tenisiek alebo gumákov od známej slovenskej značky, ktorá je jedným z hlavných partnerov akcie. Rovnako pozitívne hodnotím výrobky ďalšej domácej značky, ktorá sa orientuje na spodnú bielizeň či tielka a podobne. Je to azda tá najkvalitnejšia bavlna, akú je na Slovensku dostať. A nosíme ju doma obe aj s dcérou, pretože sme alergičky,“ vymenovala herečka a moderátorka.

„A mám rada aj slovenských módnych tvorcov, s ktorými spolupracujem. S rôznymi, nielen jedným, ako to býva často zvykom, keď sa nejaká dáma stane múzou. Ja mám totiž rada pestrosť,“ doplnila pre Žena.pravda.sk Karin Haydu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #tvorba #Karin Haydu #Veľká noc #Trenčín Mesto Módy #ručné práce

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...