Módny príbeh princeznej Diany: Jej najkrajšie šaty odhalí výstava

Od piatka až do konca roka si budú môcť návštevníci Kensingtonského paláca v Londýne prezrieť zbierku 25 šiat, ktoré nosila britská princezná Diana.

24.02.2017 07:54
debata
Záber z roku 1989, na ktorom sa princezná Diana... Foto: SITA/AP, LIU HEUNG SHING
výstava šiat - princezná Diana Záber z roku 1989, na ktorom sa princezná Diana usmieva pri oficiálnej návšteve Hongkongu. Aj tieto šaty sú súčasťou výstavy nazvanej Diana: Her Fashion Story.

Výstava, ktorú vo štvrtok predstavili médiám, sa koná pri príležitosti dvadsiateho výročia jej tragického úmrtia. „Naša výstava sa venuje príbehu mladej ženy, ktorá sa rýchlo musela naučiť pravidlá kráľovského a diplomatického odievania a ktorá vystavila na výslnie britský odevný priemysel a návrhárov,“ vyhlásila kurátorka Eler Lynnová.

Záber z roku 1985: Princezná Diana v kostýme z...
Hodvábne šaty Versace sú jedným z pamätných...
+14Vínová zamatová róba od Catherine Walkerovej,...

Výstava, ktorá má názov Diana: Jej príbeh módy, ukazuje šaty, ktoré princezná nosila pri stretnutiach s diplomatmi alebo na večierkoch. Nechýba tu napríklad atramentovo modrá róba, v ktorej Diana v roku 1985 v Bielom dome tancovala s hercom Johnom Travoltom, či šaty označované ako elvisovské, pretože majú vysoký golier a sú pošité perlami.

Zbierka podľa agentúry Reuters ukazuje, že Diana dobre vedela, ako využívať módu ako diplomatický nástroj. Dokazujú to šaty so sokolom, saudským národným vtákom. Tie si Diana obliekla na oficiálnej návšteve tohto moslimského kráľovstva.

Model šiat Versace, ktorý mala na sebe... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
výstava šiat - princezná Diana Model šiat Versace, ktorý mala na sebe princezná Diana v roku 1991 pri fotení s Patrickom Demarchelierom pre magazín Harper's Bazaar.

Diana, ktorá zahynula pri automobilovej nehode 31. augusta 1997, bola do roku 1996 vydatá za britského korunného princa Charlesa. Ich deti princovia William a Harry sa tento rok v lete v Kensingtonskom paláci chystajú odhaliť Dianinu sochu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #móda #výstava #diplomacia #princezná Diana

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...