Mráz či vlhko vlasom nepomáhajú, musíte vy

Každé ročné obdobie vplýva na náš zovňajšok inak. Platí to pre kožu, pokožku tváre, ale v neposlednom rade aj pre vlasy. Ako by mala vyzerať správna zimná starostlivosť?

31.12.2016 14:00
vlasy, krása, mráz, starostlivosť Foto:
Hydratácia je dôležitá aj v zime a vlasy z tohto procesu nemožno vyčleňovať.
debata

Azda najzásadnejším problémom pre korunu krásy sú v chladnej časti roka práve poveternostné podmienky. Vlhký vzduch, chlad a najmä teploty pod nulou sa podpisujú na tom, že vlasy prichádzajú o vlhkosť, lámu sa a ich končeky sa štiepia. Absencia zdravého vzhľadu, lesku a hustoty sa však môže eliminovať správnou opaterou a návštevou u odborníka.

Všetko sa začína a končí v salóne

„Vlasy by sme určite mali pravidelne skracovať. Zastrihnuté vlasy majú nižšiu tendenciu štiepiť sa a sú lepšie vyživené,“ hovorí kaderníčka Tatiana Hromadová zo salónu KDRKO. Podľa nej je dôležitá práve hydratácia vlasu. Neodporúča však preháňať to s aplikáciou masiek alebo olejových zábalov. „Výbava každej ženy v starostlivosti o vlasy by mala obsahovať vlasovú masku či zábal. Nezabúdajme však na to, že jednotlivé produkty by mali byť prispôsobené typu vlasov a vlasovej pokožky danej dámy. Používať ich stačí raz týždenne. Vždy pod uterákom, pretože teplo umožňuje lepšie prenikanie výživných zložiek do vlasu. Tie si zoberú toľko výživy, koľko potrebujú,“ pokračuje Hromadová.
Hoci sama pracuje so špecializovanými prípravkami, nebráni sa ani prírodným produktom alebo domácim zábalom. „Osvedčili sa už u našich starých mám a fungujú aj dnes. Ale kým kedysi sa aplikoval napríklad olej alebo vajíčko, navrhla by som skúsiť aj novšie dostupné prírodné zdroje. Čistý kokosový olej alebo argánový olej dokážu skutočné zázraky,“ konštatuje odborníčka.

Zima a umývanie – ako často?

Pri striedaní chladného vzduchu a prekúrených miestností vlasy trpia. Niekedy môže táto častá zmena prostredia spôsobovať extrémnu lámavosť a je na mieste byť ku kaderiam čo najšetrnejší. „Vysušiť ich po umytí je v zime určite vhodné, ale nemali by sme používať horúci vzduch,“ upozorňuje Hromadová. Počas zimy niektoré dámy zvyknú nosiť čiapky alebo klobúky. Tie vlasom neškodia, sú prirodzenou ochranou proti ľadovému počasiu. Často ich však sprevádza nemilý jav – elektrizovanie. „Odporučila by som umývať si vlasy každý druhý deň. Pri umytí sa vyrovná ph hodnota vlasovej pokožky. Po aplikácii šampónu sa nanáša kondicionér, ktorý je ideálne zmyť vlažnou vodou. Vlasy obalí a ochráni ich do ďalšieho umývania,“ vysvetľuje postup kaderníčka. Druhou voľbou môže byť suchý šampón. Okrem toho, že odstráni pocit mastnoty a vlasy prevonia, pomôže aj proti spomenutému elektrizovaniu. V prípade všetkých prípravkov je podľa Hromadovej dôležité sledovať zloženie. „Parabény alebo silikóny zaťažujú. Skúste sa im vyhnúť,“ odkazuje.

Náklad v záplave produktov

Pri opatere o korunu krásy je vždy dôležité nájsť optimálne množstvo. Či už času, ktorý pri vlasoch strávime, alebo prípravkov, ktoré im venujeme. Veľa žien sa popri príležitostnej návšteve salóna spolieha predovšetkým na domácu starostlivosť. Nie je to vôbec na škodu, ale je dobré jednotlivé voľby konzultovať s odborníkmi. Platí tiež heslo, že menej je niekedy viac. Hromadová upozorňuje, že napríklad pri hustejšom poraste hlavy sa väčší počet produktov môže vypomstiť. „Namiesto krásneho účesu budú vlasy skôr zaťažené a výsledkom bude neforemný unavený vzhľad,“ vystríha.
V prípade domáceho stylingu sa však vaša polička asi nezaobíde bez tužidla či spreju na podporu objemu a tvarovacieho spreju na dĺžky vlasov. „Používajú sa ešte pred vyfúkaním a sú vhodné na všetky typy vlasov. Ocenia ich určite aj dámy s jemnejšími a redšími kaderami,“ vraví hair stylistka. Fixácia lakom je podľa nej určite vhodná pri prepracovanejších účesoch či slávnostných variantoch.

Výživa aj na sviatočnom stole

Dodávať telu výživu by sme mali celoročne a platí to, samozrejme, aj pre vlasy. V zimnom období, a tiež sviatočnom, máme k dispozícii množstvo potravín, ktoré sa podpíšu na krajšom aj vitálnejšom vzhľade. „Ryby, kapusta, strukoviny – to všetko je bohaté na obsah zinku, selénu či omega-3 mastné kyseliny, ktoré prospejú pokožke aj vlasom,“ vysvetľuje Hromadová. Sama vraj často konzumuje tiež červenú repu, ktorá je bohatá na kremík. „Nazývajú ho aj minerál krásy a pri pravidelnej príprave tejto sezónnej zeleniny čoskoro pocítite výsledky,“ vraví kaderníčka. Osobne odporúča aj výživové doplnky, ktoré sa popri podpore krásy často stávajú aj súčasťou boja o zlepšenie imunity. Zabúdať však určite nehodno ani na „obyčajnú“ vodu. Hydratácia je veľmi dôležitá a vlasy z tohto procesu nemožno vyčleňovať. Pravidelný pitný režim, v ktorom sa v zime môžu ocitnúť aj nesladené čaje, určite neobchádzajte.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #mráz #vlhko #vlasová kozmetika #ženský magazín MiA

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...