Október vo vlasoch si pýta zmenu aj vitamíny

Vedeli ste, že jeseň je ideálnym obdobím na zmenu farby vlasov na tmavší tón? Alebo že v týchto mesiacoch čelíme častejšie ich vypadávaniu a musíme sa o kadere dôkladnejšie starať? MiA radí, ako by mala opatera vyzerať.

28.10.2016 16:59
Ako by sa mala zmeniť starostlivosť o vlasy na... Foto:
Ako by sa mala zmeniť starostlivosť o vlasy na jeseň?
debata

Mnohé dámy sú prekvapené, ak odrazu riešia problém so zlou farbou, kvalitou či štruktúrou vlasu. Starostlivosť o vlasy je však celoročným kolobehom, v ktorom jedno ročné obdobie podmieňuje druhé. Ak vás teda na jeseň zaskočia polámané končeky, s vysokou pravdepodobnosťou ste niečo zanedbali už počas prázdnin.

Ak natmavo, tak teraz

„Stáva sa to bežne. Ženy zabúdajú na svoje vlasy, keď vyrážajú na dovolenku. V septembri, niekedy v októbri sa potom naplno vrátite do bežného pracovného kolobehu a na účese to vidieť. Končeky sú presušené, farba vyblednutá, zosvetlená,“ hovorí manažérka salónu Lekart Hairdressing Marietta Murga. Podľa nej je najrozumnejšou cestou navštíviť svojho osvedčeného kaderníka a jednotlivé „škody“ napraviť. „Základom je vlasová kúra a, samozrejme, strihanie a farbenie,“ vysvetľuje.

Mnoho žien podľa nej nevie, že práve jesenné obdobie je najvhodnejšie na zmenu farby vlasov k tmavším tónom. „Niektoré dámy sa rozhodnú o stmavenie odtieňu ešte pred letom – logicky to nie je rozumná cesta. Slnko či more farbu ničia. Na jeseň alebo aj v zime však farba ideálne priľne k vlasom a dobre drží. A netreba zabúdať ani na to, že v tomto čase nosíme tmavšie oblečenie, sýtejšie tóny. S nimi tmavý vlas korešponduje,“ pokračuje Marietta Murga.

Denné umývanie nie je pohroma

Je pochopiteľné, že vlasoví štylisti a kaderníci radia ženám predovšetkým návštevu salónov s odborným personálom. Ani odborníčka z Bratislavy nie je výnimkou. „Ženy by mali vlasy pravidelne ošetrovať pod dohľadom špecialistu. Aj niektoré ochranné či regeneračné kúry sa dajú aplikovať len v salónoch. Sú napríklad zahrievané špeciálnymi prístrojmi alebo majú zloženie, ktorého aplikácia si vyžaduje vyškolenú ruku,“ vysvetľuje. Vzápätí však dodáva, že domáca starostlivosť je tiež veľmi dôležitá.

Najčastejšia otázka žien, ako často vlasy umývať, je podľa Murgy dnes už veľmi individuálnou záležitosťou. Všetko sa totiž prispôsobuje a odvíja od životného štýlu. „Niekomu vyhovuje umyť vlasy dvakrát týždenne. Iné dámy zase chodia pravidelne cvičiť a tak si šampónujú vlasy takmer na dennej báze. A niekto má skrátka pocit, že sa umyté vlasy lepšie upravujú a tak strčí hlavu pod sprchu každé ráno. Je to v poriadku, akurát by si mali ženy vyberať prípravky, ktoré sú vhodné na každodenné používanie,“ vysvetľuje. Minimálne raz týždenne by mala byť súčasťou kúpeľňových rituálov aj aplikácia domáceho zábalu či masky.

Klin sa klinom vybíja

Slovko domáci u niekoho možno evokuje vlastnoručne pripravenú zmes z vajíčok, medu či ovsených vločiek v mlieku. Zaručené prírodné recepty dokážu pomôcť, ale pozor, pri vlasoch platí skôr, že klin sa klinom vybíja. „Ak má žena chemicky ošetrené vlasy, vajíčko alebo olivový olej jej nepomôžu. Takéto prísady sú vhodné len na prírodné, nefarbené a chemicky neošetrené vlasy. Pokiaľ žena pravidelne navštevuje kadernícke salóny, mala by voliť kozmetické prípravky – ideálne také, ktoré jej odporučí kaderník a ktoré si kúpi priamo v danom zariadení,“ myslí si Marietta Murga.

„Samozrejme, ani ja sama by som nekupovala mačku vo vreci. Každá žena a zákazníčka má nárok jednotlivé prípravky odskúšať a vlasoví štylisti by jej pri ich výbere mali dôkladne a dobre poradiť. Následne sa sama rozhodne, či investuje do drahších výrobkov. Zaplatiť za jednu fľaštičku okolo štyridsať eur a viac – to by sme naozaj nemali robiť len tak na skúšku,“ dopĺňa.

Vitamínmi za hustotou

S poradenstvom špecialistu je dobré riešiť aj jeden z typických jesenných problémov – vypadávanie vlasov. „Vlas má tri fázy – prvá je fáza rastu, druhá zotrvania a tretia vypadávania. Minimálne raz ročne každý z nás prechádza fázou vypadávacou, a to sa zväčša deje na jar alebo na jeseň,“ konštatuje Marietta Murga.

„Vtedy je dôležitá podpora vlasov prípravkami zvonku. Dostupné sú profesionálne produkty, ktoré podporujú rast – rozličné ampulky, spreje, emulzie. Netreba však zabúdať ani na podporu zvnútra. Užívanie vitamínov na podporu rastu či hustoty sa vyplatí,“ uzatvára odborníčka a nezabúda ešte dodať: Ak zlyhá oboje, rolu vlasového špecialistu musí nahradiť lekár.

Tento článok vyšiel v ženskej prílohe denníka Pravda – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #triky #opatera #Kaderník #jeseň #farbenie #ženský magazín MiA #strihanie

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...