Dotyk leta vo vlasoch môže byť aj krutý. Vyhnite sa mu

Každé ročné obdobie má pre vlasy pripravené nejaké prekážky, v lete však koruna krásy trpí najviac. Dôvodom je množstvo faktorov.

05.08.2016 12:00
vlasy, pláž, leto. kozmetika Foto:
Letná ležérnosť sa prenáša aj do podoby účesov.
debata

Horúce počasie, ktoré sa strieda s chladným a vysušujúcim vzduchom klimatizácií, slaná voda v mori alebo chlórovaný obsah bazénov na kúpalisku. A k tomu si nezabudnite prirátať silné UV žiarenie – v lete dostávajú vlasy poriadne zabrať. Zvýšená starostlivosť o ne by mala prebiehať na všetkých frontoch – počnúc umývaním, cez styling až po farbenie.

Sucho ako na púšti

Základom zdravo vyzerajúceho vlasu je hydrolipidový film na jeho povrchu. Pomáha udržiavať vlhkosť a chráni. Ak celoročne bojujete so suchými kaderami, pravdepodobne máte tento film narušený. Aj pri normálnych vlasoch sa však môže ľahko poškodiť – najmä, ak naň začne pôsobiť niekoľko faktorov súčinne. Silné slnko a chlór vo vode na kúpalisku sú pre ochrannú bariéru najväčší nepriatelia. Mnoho žien si to neuvedomí hneď, no zaručene po „dvoch mesiacoch prázdnin“ od dôkladnej starostlivosti pochopia, že taká dovolenka si žiada aj svoju daň. Suché vlasy sú krehké a lámavé, čo spôsobuje rozstrapkané končeky, ťažké rozčesávanie a niekedy môže viesť až k vypadávaniu vlasov. Na hydratáciu je teda nutné myslieť už počas leta.

Svätá trojica

Základnou výbavou by počas horúcich mesiacov roka mal byť dobrý hydratačný šampón a tiež kondicionéry a vyživujúce masky. Hoci väčšina odborníkov ženám neodporúča umývať vlasy na dennej báze, ak trávite dva týždne na dovolenke a vlasy si namáčate v mori alebo bazéne, umývanie si vypýtajú samy. Slávny americký kaderník Peter Lamas upozorňuje, že nestačí pracovať so šampónom a klasickým oplachovacím kondicionérom. „Kondicionér môže totiž zreagovať a v konečnom dôsledku spôsobiť ešte väčšie škody. Alternatívou sú však ochranné spreje a kondicionéry, ktoré sa neoplachujú,“ cituje ho server WebMD.com.

Pri maskách na vlasy sa v lete tiež oplatí riadiť heslom „viac je niekedy skrátka viac“. Vďaka obsahu vitamínov a zvláčňujúcich látok pomáhajú vo vlase udržiavať vlhkosť a tiež ho vyhladzujú a uzatvárajú pred škodlivými vplyvmi prostredia. Samozrejme, ak máte jemné a redšie vlasy, priveľa krémových substancií ich môže zaťažiť. V takom prípade je lepšie pracovať s ochrannými emulziami v spreji, ktoré sú tekuté s ľahšími textúrami. Starostlivosť o vlasy by sa nemala diať až po návrate z pláže, ale už pred jej návštevou. Zabezpečiť ju môžu vlasové spreje s ochranným faktorom.

Hollywoodske vlny či radšej morský vzhľad?

Letná ležérnosť sa prenáša aj do podoby účesov. Na dovolenke zväčša neriešite komplikovanú úpravu, no príťažlivú hrivu aj tak túži mať každá dáma. Dobrá správa znie, že obdobie praje v trendoch uvoľneným účesom so zvlnenými kaderami – reč je o plážových vlnách či dokonca o účesoch, ktoré majú pripomínať vlasy voľne usušené slnkom po pobyte v mori. S tým rozdielom, že k nim napomáhajú prípravky, ktoré vlasy jemne zvlnia, dodajú im lesk a zároveň ich chránia. Ak to nie je nutné, vlasy šetrite od prúdov teplého vzduchu vo féne či žehličke na vlasy – ošetrite ich po umývaní a nechajte voľne uschnúť. Objem či definovanie štruktúry vĺn docielite rozličnými ochrannými emulziami a sprejmi so stylingovými účinkami. Krátke vlasy schnú doslova bleskovou rýchlosťou. Môžete ich upraviť pomocou malého množstva tvarovacej pasty alebo fixačného spreja či laku na vlasy. Gély sú v lete menej odporúčané – vlas zaťažujú.

Niektoré dámy si ani leto nedokážu predstaviť bez „farby“. So slnečnými lúčmi a vodou však prichádza riziko, ktorému nemusí odolať ani dielo renomovaného hair-stylistu. Farba bledne, mení svoju intenzitu. Pomôcť môžu opäť ochranné prípravky, v ktorých sa kombinuje solárna ochrana s ošetrujúcimi zložkami pre farbené vlasy. Ideálnejšie však je si leto užiť s jemnejšími odtieňmi vo vlasoch, prípadne si nechať vlasy len presvetliť a nechať ošetriť prípravkami na intenzívny lesk.

Rady, ktoré by ste mali poznať:

  • Vlasy nevystavujte intenzívnemu UV žiareniu, najmä medzi 11:00 až 15:00. Chráňte si ich slnečnými klobúkmi, čiapkami či šatkami.
  • Pred kúpaním si vlasy namočte, absorbujú potom menej chlóru, respektíve soli. Po kúpaní si vlasy dôkladne umyte vodou pod plážovou či kúpaliskovou sprchou. Najmä po morskej vode je nutná čistá voda – inak vo vlasoch zostanú kryštáliky soli, ktoré pôsobia ako sklíčka – ešte viac priťahujú slnečné lúče
  • Každé umývanie zakončujte s vlažnou vodou. To prospieva vlasovej pokožke a vlasy vyzerajú zdravšie a lesklejšie.
  • Ak si v lete farbíte vlasy, deň pred návštevou kaderníčky si nechajte pôsobiť intenzívnu ochrannú masku.
  • Po návrate z dovolenky vlasy skráťte asi o 1 centimeter. Prinavráti im to potrebný lesk a zabránite rozštiepeniu končekov.

Článok vyšiel v novej ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #vlasová kozmetika #ženský magazín MiA #hair-styling

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...