Ekologická móda dokáže ohúriť krásou. Prekvapí aj materiálmi

V súčasnom svete rýchlo sa meniacich módnych trendov a produkovania stále nových a nových kusov oblečenia sa často pozabúda na to, že naša planéta nie je bezodná. Jednotlivé kusy či celú kolekciu z trvalo udržateľných materiálov však už niektoré značky zaradili do svojho portfólia.

21.03.2016 07:00
debata
Tvárou novej kolekcie H&M Conscious... Foto: H&M
H&M Conscious Exclusive - kolekcia - kampaň Tvárou novej kolekcie H&M Conscious Exclusive sa stala modelka Julia Restoin-Roitfeld.

Jednou z nich je aj švédska firma H&M, ktorá na poli udržateľného módneho priemyslu podniká kroky už niekoľko rokov. A pravidelne pripravuje aj líniu pod názvom H&M Conscious Exclusive. Pravda.sk sa zúčastnila na exkluzívnom predstavení v Paríži, ktoré tentoraz naozaj nebolo len o móde.

H&M Conscious Exclusive prináša niekoľko...
H&M Conscious Exclusive prináša niekoľko...
+20Návrhársky tím H&M sa ponoril do módnych...

Zástupcovia odevného gigantu sa rozhodli upozorniť na vývoj situácie a potrebu práce s udržateľnými materiálmi panelovou diskusiou a tiež prostredníctvom výstavy v priestoroch Musée des Arts Décoratifs. Nie je náhoda, že vybrali práve parížsku pôdu – z archívov múzea totiž pochádzajú predobrazové potlače a inšpirácie, ktoré sa objavujú v jednotlivých kusoch odevov či doplnkov. A značka bude tiež sponzorom výnimočnej výstavy Fashion Forward – 300 years of Fashion (Fashion Forward – 300 rokov módy). Späť však k samotným odevom.

Couture z archívov moderne

Slovko exclusive v sebe nesie istý nádych výnimočnosti a určite mnohé ženy, ktoré uvidia či ohmatajú si jednotlivé kúsky z novej kolekcie, budú tento nádych aj reálne vnímať. Príťažlivá, exkluzívna, ale zároveň veľmi moderná a pritom ekologická je móda, za ktorou stojí časť návrhárskeho tímu značky na čele s kreatívnou poradkyňou Ann-Sofie Johanssonovou. Idea celej kolekcie v sebe zároveň nesie akýsi historický odkaz, keďže mapuje a cituje aj couture módu posledných troch storočí.

Súčasťou výstavy v parížskom Musée des Arts... Foto: H&M
H&M Conscious Exclusive - Paríž - prezentácia a výstava Súčasťou výstavy v parížskom Musée des Arts Décoratifs pod taktovkou H&M boli aj kúsky z kolekcie H&M Conscious Exclusive. Proces ich vzniku zachytávali jednotlivé momentky, výstrižky, skice či archívne materiály.

„Inšpiráciu sme čiastočne našli v archívoch parížskeho múzea Musée des Arts Décoratifs. Nebola som tam osobne, ale dizajnérsky tím navštívil archív múzea, ktorý je ako zlatá baňa na inšpiráciu. S jeho pomocou vznikla časť kolekcie, použili sme niektoré potlače, motívy z obrazov. A potom to tiež bola výstava Gustava Moureaua, ktorá sa v čase štartu tvorby kolekcie konala v Paríži. Aj z nej boli použité aj niektoré potlače na jednotlivých modeloch,“ uviedla pre Pravda.sk Johansson. „Pracovať s módou a s trendmi sa takmer vždy nesie v duchu návratov do minulosti. Ide o to nájsť inšpiratívne zdroje z jednotlivých ér našej histórie a potom ich prezentovať alebo ukázať v modernom súčasnom svetle,“ pokračovala. Výsledok presviedča, že sa to značke podarilo naozaj ukážkovým spôsobom.

Zmeniť siluetu je výzva

Línia obsahuje napríklad splývavé maxišaty s bohatými potlačami či dlhé večerné modely s tvarovaným horným dielom a nadýchanými sukňami. Pridávajú sa tunikové šaty, kaftany či široké nohavice zdobené dekoratívnymi ornamentmi z recyklovaného skla a tiež rafinovane strihovo riešené saká, v ktorých sa prekvapivý moment ukrýva na zadnej strane. Dvojica párov obuvi ponúka luxusne elegantnú a tiež ležérnu alternatívu v podobe lodičiek so saténovým povrchom a nazúvacích papúč s architekturálnym dekoratívnym prvkom. Tlačené vzory (Gustav Moureau, Boticelli, mramorová štruktúra) dodávajú modelom nádych prekvapenia a šaty nie náhodou pripomínajú maliarske plátno či svojou architekturálnou formou sochu.

Súčasťou výstavy v parížskom Musée des Arts... Foto: H&M
H&M Conscious Exclusive - Paríž - prezentácia a výstava Súčasťou výstavy v parížskom Musée des Arts Décoratifs pod taktovkou H&M boli aj kúsky z kolekcie H&M Conscious Exclusive. Proces ich vzniku zachytávali jednotlivé momentky, výstrižky, skice či archívne materiály.

Zaujímavosťou je, že pri tvorbe kolekcií pracujú firmy aj s istým rizikom, ktoré vyplýva zo snahy o zmenu trendu siluety ako takej. Podľa Johanssonovej je to v súčasnosti silueta budovaná odevmi zo splývavých materiálov – najmä širokých nohavíc či sukní. „Trvá päť až šesť rokov, kým sa takýto trend ujme. Najmä, ak meníte ženskú siluetu od pása nadol. Kedysi sme podobne pracovali s úzkymi džínsami a nohavicami a tiež to nebolo ľahké,“ vysvetlila Johansson. Na druhej strane však dodala, že minimálne tak dlho, ako sa nejaká nová silueta etabluje v mysliach zákazníkov (a presvedčí ich), dokáže sa aj udržať.

Sklo, plast aj eukalyptus

Kolekcia Conscious Exclusive teda aj z tohto pohľadu predkladá nové trendy na pozadí historickej inšpirácie. Zároveň však dbá o to, aby v nej plnohodnotne fungoval aj ekologický rozmer. „Idea za tvorbou vychádza z toho, aby sme dokázali skĺbiť tri faktory – inovatívny proces tvorby a produkcie, udržateľnosť a, samozrejme, módu. A myslím si, že výsledok ukazuje, že dokážeme uspieť na všetkých frontoch,“ komentovala Johansson.

Súčasťou výstavy v parížskom Musée des Arts... Foto: alfredO piolA
H&M Conscious Exclusive - Paríž - prezentácia a výstava Súčasťou výstavy v parížskom Musée des Arts Décoratifs bola aj inštalácia recyklovateľných materiálov, z ktorých sa vyrábajú materiály na tvorbu odevov a doplnkov.

Medzi materiálmi, z ktorých je Conscious Exclusive vyrobená, sa nachádza organická bavlna, organický hodváb, konope, recyklovaný ľan a zmesi obsahujúce Tencel®. Pri vývoji materiálov, s ktorými značka pracovala, bolo použité recyklované sklo, eukalyptové listy či plastové fľaše, z ktorých vznikli žakarové tašky a kaftan. Úplnou novinkou je materiál, z ktorého sú vyrobené doplnky v štýle art-deco. Ide o Denimite – čo je názov pre materiál vytvorený zo starej a recyklovanej džínsoviny.

„Vždy veľa hovoríme o technológii konkrétneho odevu. Technológia ako taká má dnes v módnom priemysle dôležitý význam a výzvou je aj pre tvorivý tím pristúpiť k nej tak, aby sa do vizuálnej podoby premietla v tom správnom, módnom svetle. Nemožno však zabúdať ani na technológie, ktoré nám pomáhajú vytvárať nové materiály, alebo z používaných odevov tvoriť recyklovacím procesom odevy nové,“ uviedla Ann-Sofie Johansson.

Tlačené vzory dodávajú modelom nádych... Foto: H&M
H&M Conscious Exclusive - Paríž - prezentácia a výstava Tlačené vzory dodávajú modelom nádych prekvapenia a zo šiat sa razom stávajú olejové maľby či sochy.

Ona sama je nadšená filozofiou, o ktorú sa snaží švédska módna firma už niekoľko rokov – produkciu odevov z recyklovaných materiálov a udržateľných zdrojov. Momentálne tvorí podiel takejto produkcie 20 percent z celkového objemu. Darí sa ho vytvárať aj vďaka programu zberu použitých odevov v predajniach po celom svete. Ambíciou však je do roku 2020 posunúť proces výroby tak, aby sa pracovalo v prevahe práve s recyklovanými materiálmi. Značka má ambíciu do tohto procesu zapojiť aj konkurenciu.

Kolekcia Conscious Exclusive bude k dispozícii asi v 180 predajniach na celom svete aj na internete už od 7. apríla.

Cestu redaktora do Paríža hradila spoločnosť H&M.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #H&M #archív #ekológia #história #trend #inšpirácia #H&M Conscious Exclusive #technológia #Boticelli #Denimite

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....