Používanie balzamov môže perám aj škodiť. Ako? Zlenivejú!

"Na balzame na pery som úplne závislá," priznáva novinárka denníka Sydney Morning Herald.

11.03.2016 13:02
balzam na pery Foto:
Balzamy na pery môžu perám urobiť aj veľa škody.
debata

„Kedykoľvek ho zabudnem vziať so sebou, šaliem. Nedokážem sa sústrediť na to, čo hovorí človek, s ktorým hovorím, pretože ma rozptyľujú moje zúfalo suché pery. A dôvodom, prečo som sa stala taká závislá, je skutočnosť, že mi môj balzam na pery sľubujúci ‚zvodná ústa‘, jednoducho klame. Čím viac si ním natieram pery, tým častejšie túžim cítiť sa zvodne,“ dodala. Prečo to tak je?

„S používaním balzamu na pery súvisia dva potenciálne problémy,“ vysvetľuje Joshua Zeichner, newyorský dermatológ a riaditeľ kozmetického a klinického výskumu v zdravotnom stredisku Mount Sinai. „V prvom rade, ak obsahuje potenciálne dráždivú prísadu, môže spôsobiť zápal a stratu hydratácie. Potom naopak vaše pery potrebujú väčšie zvlhčenie, preto ďalej aplikujete balzam, a zmení sa to v začarovaný kruh,“ vysvetľuje. Dráždivé látky zahŕňajú napríklad parfumy, gáfor, mentol alebo kyselinu salicylovú.

A pokiaľ ide o onú hydratáciu – balzamy na pery sa často vyrábajú s „ochrannými“ (alebo blokujúcimi) ingredienciami, ako je bambucké maslo, kvôli ktorým vaše pery zlenivejú. Áno, čítate správne. Keď ich budete príliš chrániť pred pôsobením prírodných živlov, stratí schopnosť prirodzeného zvlhčovania.

„Tieto látky vytvárajú umelú bariéru, ktorá uzavrie vlhkosť vnútri. Ale keď sa používajú nadmerne, môžu kvôli nim pery zlenivieť, pretože sa koža nemusí namáhať, aby udržiavala vlastnú hladinu hydratácie,“ dodal Zeichner. Človek, ktorý sa chce tejto závislosti zbaviť, musí zniesť trochu suchosti pier, než sa znovu vrátia do prirodzeného stavu.

Ak máte problém so suchosťou pier a použijete „zvlhčovací“ balzam na pery – čo je jeden z najbežnejších popisov účinkov v prípade, že obsahuje zvlhčujúce látky v podobe glycerínu alebo kyseliny hyalurónovej – potom sa uistite, že obsahuje aj „ochrannú“ zložku, radí dermatológ Rick Mizuguchi. Pretože keď pery vyschnú, znamená to, že naďalej neplní svoju ochrannú funkciu pred negatívnymi vplyvmi okolitého prostredia.

Podľa Zeichnera je najlepšou voľbou pre balzam na pery produkt na báze lanolínu, pretože lanolín uzatvára len napoly a pery tak môžu naďalej dýchať – a neprestanú sa snažiť o vlastnú hydratáciu.

Avšak predovšetkým platí, že všetkého veľa škodí – a preto aj balzam na pery by sa mal používať s mierou. Potom sa nevyvinie závislosť ani začarovaný kruh, v rámci ktorého čím viac si pery natierate, tým suchšie sa vám zdajú.

„Natierajte si pery balzamom, len keď to naozaj potrebujete – nie automaticky počas celého dňa,“ dodáva Zeichner. „Neustále ‚primazávanie‘ môže spôsobiť viac škody ako úžitku.“

debata chyba
Viac na túto tému: #hydratácia #pery #lenivosť #balzam na pery #suchá

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...