To naj z Paríža: Neha v nahých tónoch, rockerky aj športová nálada!

Maratón módnych prehliadok s kolekciami na jeseň a zimu 2016 sa zavŕšil v Paríži. Vybrali sme tie najznámejšie módne značky.

10.03.2016 07:00
debata
V kolekcii Louis Vuitton sa objavili aj...
Modelka v kreácii Louis Vuitton - jeseň-zima...
+63Na jednej strane ženská, v istých detailoch...

Pozrite sa spolu s nami na to, ako si slávne módne ateliéry predstavujú módu v sezóne jeseň-zima 2016 a čo bude výrazne ovplyvňovať aj trendy a ich podobu v obchodoch s bežnou kolekciou. Nech sa páči, poďte sa na to mrknúť s nami.

Louis Vuitton

Na jednej strane ženská, v istých detailoch priam romantická, na strane druhej však veľmi moderná, športová, funkčná – taká bola kolekcia značky Louis Vuitton, ktorá patrila medzi posledné slávne mená v Paríži prezentujúce svoju kolekciu. Modelky sa predvádzali v šatách s potlačou, alebo úpletových topoch či šatách vypracovaných a tiež dekorovaných pomocou najnovších technológií. V kolekcii sa objavili aj variácie na motorkárske kožené bundy či trenčkoty a pánske kabáty s výložkami. Prúžkované detaily, ktoré prinášali akúsi športovú náladu striedali výrazné a farebné motívy kvetinových potlačí v duchu patch-worku.

Modelka v kreácii Louis Vuitton. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Louis Vuitton - jeseň-zima 2016 - Paríž Modelka v kreácii Louis Vuitton.

Valentino

Jednu z najženskejších a najnežnejších kolekcií priniesla v Paríži značka Valentino. Inšpiráciou sa stal svet baletu, život na pódiu aj mimo neho, jeho premenlivosť, ľahkosť, vrstevnatosť. Pretavili sa do telových modelov koktejlových či večerných šit bohato zdobených kaskádami tylu, alebo flitrami a bohatými výšivkami. Jedným z dominantných materiálov sa stal aj zamat, ktorého osviežujúce odtiene budú určite rezonovať najmä u mladších klientiek. Farba šampanského, odtieň fľaškovej zelenej, šafránovej, ale aj tlaté odlesky tvorili romantickejšiu časť kolekcie, no nechýbala ani dramatická a výrazná čierna kombinovaná s výrazným metalickým leskom.

Modelka v kreácii Valentino - jeseň-zima 2016 -... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Valentino - jeseň-zima 2016 - Paríž Modelka v kreácii Valentino - jeseň-zima 2016 - Paríž.

Givenchy

Značku Givenchy od nástupu Ricarda Tisciho charakterizovala práca s výraznou dekoratívnosťou v podobe vzorov, potlačí či rafinovaných výšiviek, ktoré kontrastovali na jednoliatom a precízne ušitom základe. Tentoraz Tisci uprel svoj zrak smerom k egyptskej kultúre a požičal si prvky z histórie slávnych civilizácií – okrem Egypta tiež Grécka či Ríma. Popri opulentných potlačiach však nechýbal ani zvierací motív, tiež taký populárny a povestný u Givenchy. Prekvapením potom boli jednoduchšie modely šiat, ktoré zdobili napríklad kožušinové rukávy či goliere.

Modelky na prehliadke Givenchy - jeseň-zima... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Givenchy - jeseň-zima 2016 - Paríž. Modelky na prehliadke Givenchy - jeseň-zima 2016 - Paríž.

Christian Dior

Kolekciu módneho domu Dior má na starosti momentálne dvojica dizajnérov, ktorých meno nie je v módnych kruhoch preslávené ani ospevované. Ich funkcia je akoby prechodná – čaká sa na to, kým francúzsky ateliér vyberie novú kreatívnu hlavu pre svoju tvorbu, ktorá ročne v predaji vykáže miliónové zisky. Aj kolekcia na jeseň a zimu 2016 bola akoby prechodná – objavili sa v nej prvky doterajších prác Rafa Simonsa či snahy o akúsi nekonfliktnú ľúbivosť. Uspokojiť mohli napríklad koktejlové šaty s kvetinovými výšivkami z flitrov, alebo vzorované úplety. Kabáty, ktoré si získali medzi ženami veľkú popularitu, nevybočili z nasadenej línie, ale na druhej strane ani nenahnevali.
Modelka v kreácii Christian Dior - jeseň-zima... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Modelka v kreácii Christian Dior - jeseň-zima 2016 - Paríž. Modelka v kreácii Christian Dior - jeseň-zima 2016 - Paríž.

Stella McCartney

Táto dizajnérka dobre vie, že zima nie je príjemná, ak je dáme chladno. A má veľkú slabosť pre fúziu luxusnej elegantnej módy so športovými prvkami. Aspoň v časti kolekcie tie druhé prevážili a Stella McCartney ponúkla veľmi modernú verziu zimnej garderóby, v ktorej nechýbali anoraky, vetrovky, páperové kabáty či variácie na vetrovky zo zamatu. K tomu McCartney už tradične pridala svoje legendárne kabáty – tentoraz opäť oversized a s posunutou líniou pliec či denimové kúsky. Najženskejším motívom v kolekcii sa stalo plisé a tiež čipkované panely dekoratívnych motívov, prítomné na sukniach či záverečných modeloch šiat.

Modelka v kreácii Stella McCartney - jeseň-zima... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Stella McCartney - jeseň-zima 2016 - Paríž Modelka v kreácii Stella McCartney - jeseň-zima 2016 - Paríž.

Chanel

Slávny Karl Lagerfeld ulahodil najmä tradičným priaznivcom módneho domu Chanel. Hoci do kolekcie prepašoval množstvo moderných a súčasných prvkov, dámske kostýmy, v ktorých sa na sakách striedali krátke a voľné rukávy s úzkymi a dlhými, museli nadchnúť mnoho klasických zákazníčok. Rovnaké platilo aj pre klobúky, ktorých sa v kolekcii objavilo požehnane, či jazdecké čižmy zdobené tvídovými panelmi a výšivkami či retiazkami. Postupne sa farebná paleta z tónov fuchsiovej, ružovej a modrej menila na monochromatickú kombináciu čiernej a bielej. U Chanel však tento kontrast nikdy nie je ostrý a do očí bijúci, obsahuje v sebe ženskosť, romantický moment, ktorý mu dodávajú bohaté výšivky, plisé či dokonalá práca s materiálmi.

Modelky v kreáciách Chanel - jeseň-zima 2016 -... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Chanel - jeseň-zima 2016 - Paríž Modelky v kreáciách Chanel - jeseň-zima 2016 - Paríž.

Elie Saab

Akoby rockerská inšpirácia sa objavila v kolekcii slávneho „romantika“ a autora nežných, občas až príliš prvoplánovo ľúbivých kolekcií Elieho Saaba. Tentoraz na móle popri kaskádach čipky nechýbala koža. Dokonca našívané ručne v bohatých a opuletných vzoroch. Ďalším dekoratívnym prvkom boli bodky, niekde len natlačené na látke, inde 3D – ako jednotlivé perlové koráliky na jemných látkach. Celková farebnosť smerovala do temnejších vôd fialovej, námorníckej modrej či krvavej červenej. Korunku však všetkému nasadila nadvláda čiernej farby.

Modelka Kendall Jenner v kreácii z kolekcie... Foto: SITA/AP, Vianney le Caer
Elie Saab - jeseň-zima 2016 - Paríž Modelka Kendall Jenner v kreácii z kolekcie Elie Saab.

Saint Laurent

Ako kostýmy do špeciálnej epizódy seriálu Dynasty – tak mnohí mnohli vnímať novú kolekciu francúzskeho ateliéru Saint Laurent. Obrovské ramená, často aranžované pomocou metrov látky, inde zase zdôraznené pomocou architektúry strihy sa ešte viac vynímali v kontraste s miniatúrnymi dĺžkami na elastických šatách bohato zdobených výšivkami, flitrami, trblietavými korálikmi a motívmi. Nechýbali ani trblietavé či kožené úzke nohavice s manžetou na dolnom leme, alebo metalické športové bundičky. Vo finále však išlo o jednu z najautentic­kejších kolekcií, ktorá rešpektuje a cituje odkaz zakladateľa značky – návrhára Yvesa Saint Laurenta.

Modelka v kreácii Saint Laurent - jeseň-zima... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Saint Laurent - jeseň-zima 2016 - Paríž Modelka v kreácii Saint Laurent - jeseň-zima 2016 - Paríž.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Valentino #Stella McCartney #Dior #Paríž #trend #Louis Vuitton #Chanel #jeseň-zima 2016

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...