Problematická pleť a akné? Tieto chyby ženy robia často, vraví odborníčka

Akné nie je len problémom mladých žien a mužov. S problematickou a nedokonalou pleťou bojujú často aj dospelé a zrelé ženy. Mnohé z nich pritom pri starostlivosti neobchádzajú chyby, ktorých by sa mali skôr vyvarovať.

28.01.2016 07:00
Problémy s aknóznou pleťou riešia aj ženy po... Foto:
Problémy s aknóznou pleťou riešia aj ženy po tridsiatke, nielen študentky.
debata

Vizážistka Simona Bártová považuje za základný problém u žien vo všeobecnosti, že pokožku nedostatočne čistia. „Stretávam sa s tým u mladších ročníkov, ale ani zrelé dámy nie sú výnimka. Pleť nečistia, hoci im dookola opakujeme, aké dôležité to je,“ hovorí pre Pravda.sk odborníčka. Odborné čistenie pokožky u kozmetičky by malo ísť ruka v ruke s dennou starostlivosťou. Nie je však dobré, pokiaľ tvár trápi len pár vyrážok, vrhnúť sa na vysušujúce prípravky. „Ak máte tri-štyri vyrážky, riešiť všetko na tvári plošne nie je rozumné. Mnoho žien si nasadí vysušujúce krémy, ktoré ich veľmi dehydratujú. Postupne sa začnú tvoriť šupinky a tvorba mazu sa ešte zhorší,“ upozorňuje Bártová.

Mazu kopec, voda nikde

Práve hydratácia pokožky je podľa nej ďalším veľkým problémom u žien s problematickou pleťou. „Pleť je mastná, môže byť totálne aknózna, ale pritom úplne dehydratovaná – to si mnohé ženy vôbec neuvedomujú. Majú pocit, že keď je niečo mastné, netreba riešiť obsah vody, čo však nie je správne,“ pokračuje Bártová. Sama odporúča vybrať si vhodný prípravok na ošetrenie pokožky. „Určite by som poradila krém, ktorý reguluje stav mazu v pleti, ale zároveň hydratuje. Ľahká hydratačná emulzia,“ hovorí.

Na jej používanie je nutné nezabúdať ani pri líčení. Mnoho žien s aknóznou pokožkou si totiž pod mejkap nedáva krém – majú pocit, že pokožku zbytočne zaťažia a upchajú póry. Správna starostlivosť však póry neupcháva. A pokožke pomôže.

Lesk nie je kamarát

Samotné líčenie je už procesom, ktorý má pokožke pomôcť zakryť nedokonalosti a vizuálne jej dodať na príťažlivosti. Dôležitou radou skúsenej vizážistky je stávka na mat. „Stále sú v kurze populárne trendy rozjasnenej a žiarivej pleti. Áno, je to krásne. Ale iba vtedy, ak má niekto dokonalú pleť. Akonáhle je pleť horšia, máme väčšie póry, nerovnosti alebo dokonca riešime akné, tak je to kontraproduktívne, pretože okamžite k nedokonalostiam pripútame pozornosť,“ vystríha Bártová.

„Matnosť je základ. Ak chce niekto rozjasniť, môže to urobiť cielene a len na miestach, kde nemáme žiadnu plasticitu pleti – napríklad hore na lícnych kostiach. Plošne by sme si nepomohli,“ vysvetľuje.

S pokožkou individuálne

Určiť optimálne množstvo korekčného krému by vraj malo vychádzať z prirodzenosti a pocitu komfortu každej nositeľky. Bártová pri svojej práci vždy prihliada na typ ženy a typ jej pleti. „Ak mám klientku s dokonalou pleťou, má dvadsať rokov, nádhernú pokožku, nedávam jej takmer žiaden mejkap. Ale akonáhle mám klientku, ktorá má akné s ložiskami, lepšia je vrstva mejkapu, ktorú aj v istých uhloch svetla vidieť, no v princípe nekričí z tváre tá bolesť, červená farba, akoby zranenie pokožky,“ zhŕňa vizážistka.

Jeden zo spôsobov ako na nedokonalú pleť je kontúrovanie. Bártová však upozorňuje, že to nie je vždy spása. „Kontúrovanie môže odviesť pozornosť od určitých nedokonalostí žiaducim smerom. Ale sú klientky, ktorým by som tak pridala zbytočne roky a naopak, sú ženy, ktorým správnym kontúrovaním dokážem ubrať kilá či roky. Vždy treba vnímať pokožku a jej majiteľku individuálne.“

Vichy Dermablend 3D
Dermacol AcneCover
Clinique Continuous Coverage

Naše tipy na krycie mejkapy:

Vichy Dermablend 3D
Vysoké krytie a ultrazmatňujúci efekt pomáhajú vyrovnať povrch pleti, zjemniť póry a zároveň upokojiť vyrážky, funguje aj na pleti bez aktívneho akné, no s jazvičkami. Obsahuje zložky, ktoré pomáhajú aknóznej pokožke a redukuje ich príznaky.

Dermacol AcneCover
Tónovací make-up s korektorom pokožku zmatňuje ju, neupcháva póry a potláča tvorbu akné. Obsahuje olej z austrálskeho čajovníka s antibakteriálnymi a antiseptickými vlastnosťami, ktorý podporuje regeneráciu pleti.

Clinique Continuous Coverage
Dlhotrvajúci make-up s vysokou krycou schopnosťou zakryje nedokonalosti, materské znamienka aj jazvičky po akné. Je vhodný na lokálne použitie aj ako korektor pod mejkap.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #problém #akné #pleť #mejkap #pokožka #krytie #Simona Bártová

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...