Dosť pochmúrnosti! Móda v dúhových farbách rozžiari aj zlepší náladu

Prehľad udalostí uplynulého roka jasne ukazuje, že žijeme v pomerne pochmúrnych časoch.

18.01.2016 17:00
debata
Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej... Foto: Courtesy of Sonia Rykiel
Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej značky Sonia Rykiel. Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej značky Sonia Rykiel.

Ale ženská móda – aspoň podľa toho, čo naznačili módne prezentácie na tento rok – bude podstatne rozjasnenejšia. Mnohí návrhári sa rozhodli pre doslova dúhovú žiaru, keď prúžky v rôznych farebných variáciách použili prakticky na čokoľvek, od pletenín až po topánky na ihlových podpätkoch.

U Sonii Rykielovej, kde sú dúhové aj iné prúžky stálicou už od konca 60. rokov, ich umelecká riaditeľka Julie de Libran v jarnej predkolekcii (tzv. Resort) na rok 2016 oživila v hranatých sakách a na minišatách.

Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módneho... Foto: Courtesy of J.W. Anderson
Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módneho dizajnéra J.W. Andersona

Londýnsky návrhár Jonathan Anderson vytvoril dúhové pleteniny na šaty pre svoju značku JW Anderson, zatiaľ čo Karl Lagerfeld poslal na predvádzacie mólo značky Chanel v rámci prehliadky Resort 2016 odevy inšpirované infantilným a bláznivým ázijským hudobným K-popom. Konieckoncov, celá prehliadka sa konala v Soule.

Zatiaľ je síce skoro na definitívne súdy, ale zdá sa, že na ten správny druh dúhy ženy reagujú pozitívne. Napríklad kašmírový-vlnený sveter z dielne Gucci sa v elektronickom obchode MatchesFashion.com rýchlo vypredal.

Jeho úspech môže znamenať, že sa kreatívny riaditeľ Alessandro Michele rozhodol správne, keď zvolil trochu tlmenejšiu variáciu farieb, než tradičné dúhovú paletu. Takže je jeho pulóver prijateľnejšou variantou dúhového trendu než žiarivé kreácie.

Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej... Foto: Courtesy of Sonia Rykiel
Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej značky Sonia Rykiel. Dúhové motívy v kolekcii Resort 2016 módnej značky Sonia Rykiel.

Medzi tie patria napríklad dúhou zdobené kožené kabelky Anye Hindmarchovej, rovnako ako jej kožené nálepky, ktoré sú určené na pripevnenie na puzdro na mobil, inú kabelku alebo akýkoľvek kúsok odevu či doplnok, ktorý bude nositeľka chcieť rozžiariť. „Dúhou som doslova posadnutá,“ povedala Hindmarch, ktorú citoval spravodajský server The Wall Street Journal. „A tiež pevne verím, že vás môže móda prinútiť k úsmevu a vylepšiť vám náladu,“ dodala.

Táto britská návrhárka svoju záľubu v dúhe našla už v detstve, keď si na školské zošity lepila dúhové nálepky, aby ich odlíšila od uniformného mora všetkých ostatných. Varuje však, že tento trend je nutné starostlivo vyvážiť, aby nepôsobil gýčovito.

Tiež Julie de Libranová potvrdzuje, že pre dúhové vzory platí viac než pre čokoľvek iné imperatív umiernenosti. „Je to výzva, aby pôsobili nóbl a šik,“ povedala. „Musíte ich niečím trochu upokojiť, aby pôsobili ozajstne, nie ako nejaký módny žartík.“

Sama toho vraj dosiahla tým, že na kúskoch z novej kolekcie značky Sonia Rykiel rozbila linky jasných farieb čiernymi prúžkami. A aby silu farebných kúskov utlmila ešte trochu viac, doplnila dúhové saká bežnými kúsky odevov, ako sú džínsy a športovejšie ladené šaty.

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Gucci #trend #Chanel #nálada #dúha #Sonia Rykiel

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...