Toto sú farby roka 2016! Móda či bytový dizajn bude pod ich nadvládou

A je to tu zas! Jeden z najsledovanejších trendov v módnej brandži, ale aj priemyselnom dizajne opäť odhalila známa značka Pantone. Reč je o farbe nasledujúceho roka. A tentoraz sú to hneď dva odtiene.

03.12.2015 13:00
debata
Titulná strana magazínu Harper's Bazaar s... Foto: SITA/AP
Pantone - farba roka - variácia Titulná strana magazínu Harper's Bazaar s Rosie Huntington-Whiteleyovou naznačila farebný trend.

Firma, ktorá je celosvetovým lídrom v oblasti komunikácie farieb a poskytovateľom profesionálnych farebných štandardov pre rozličné odvetvia dizajnérskeho priemyslu, sa rozhodla pre rok 2016 určiť dva dominujúce farebné odtiene. Ide o Rose Quartz a Serenity. Prvá už z názvu naznačuje, že ide o pudrový odtieň ružovej farby. Druhá je zase nežným pastelovým odtieňom modrej.

Košeľa z dielne značky Thomas Pink naznačuje,...
Kuchynský robot Kitchen Aid v ružovej farbe.
+3Jeden z odtieňov, ktorý firma Pantone, určila...

Hoci sa okamžite objavili názory, že tieto farby navodzujú atmosféru príchodu bábätka do domácnosti a farebných odtieňov, ktorými sa diferencujú pohlavia, zástupcovia značky upozorňujú, že to nebol ich cieľ a ani úmysel. Ružový odtieň má totiž vyjadriť teplú a nežnú náladu a modrá zase akúsi uvoľnenosť a pokoj. Ani jedna z farieb vraj nie je totožná s tónmi takzvanej detskej ružovej či modrej.

O dominancii pastelových farieb presvedčilo už v tomto roku niekoľko značiek. Jednou z nich bola napríklad talianska Prada, ktorej kolekcia na jeseň a zimu 2015 obsahovala jedovaté neónové tóny, ale aj ružovú či nežnú belasú. Možno aj preto sa ako jeden z kľúčových motívov Pantone objavila titulná strana magazínu Harper's Bazaar s topmodelkou Rosie Huntington-Whiteleyovou oblečenou v šatách značky. Ružovo-belasá nálada tohto titulu vraj dokonale vystihuje farebnú dominanciu budúceho roka.

Kuchynský robot Kitchen Aid. Foto: Kitchen Aid
Pantone - farba roka - variácia Kuchynský robot Kitchen Aid.

Ako upozornil magazín Wall Street Journal, príťažlivosť pastelov sa ukazuje už dlhodobo. Poukazuje napríklad na odtieň nahej ružovej, ktorá je veľmi podobná „rose quartz“ a ktorá patrí medzi najpredávanejšie farby v rámci dizajnu dámskych odevov. Aj kvôli tomu, že táto pastelová ružová je príliš nežná a romantická pre mužov, rozhodli sa v Pantone tentoraz zvoliť dve farby na rok 2016.

Tón pastelovej modrej Serenity môže byť alternatívou pre mužov – nesie v sebe mäkkosť a istú jemnosť, ale zároveň sviežosť a intenzitu, ktorá vynikne v kombinácii s farbou pokožky, urastenou postavou či farbou očí.

Odtieň Serenity. Foto: SITA/AP
Pantone - farba roka - variácia Odtieň Serenity.

Riaditeľka oddelenia farieb v Pantone Leatrice Eiseman však upozorňuje, že aj samotná kombinácia farieb môže byť pre mužov zaujímavá. „Z hľadiska biznis módy vytvára priestor pre veľmi zaujímavé kombinácie a alternatívy,“ upozornila podľa WSJ.

Samozrejme, farby sa nepremietnu len do odevného dizajnu. Už dnes sa na trhu nachádzajú napríklad kuchynské spotrebiče v pastelových farbách. Kontrast pastelov v ružovej a modrej sa uplatní najmä v bytových doplnkoch či dekoráciach.

Nemožno zabúdať ani na kozmetický priemysel – špeciálne jeho dekoratívnu sekciu. Naznačenie trendových farieb sa určite tak, ako po minulé roky, premietne do podoby nových odtieňov očných tieňov, ceruziek, rúžov a tiež lakov na nechty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Modra #dizajn #trend #farba roka #Pantone #ružová #pastely #Rose Quartz #Serenity

+ Zelenina na tanieri znamená viac vitality a lepšiu náladu.
Stanovte si realistické ciele, aby ste sa vyhli...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...