Prečo vaše zuby nie sú biele? Tu sú dôvody!

Nepáči sa vám farba vašich zubov? Čo na ňu môže vplývať?

16.11.2015 11:00
ústa, zuby, umývanie zubov, dentálna hygiena,... Foto:
Prečo nemáte biele zuby?
debata

Trápi vás večer kašeľ?

Ak máte obdobie, kedy pred odchodom do spálne užívate sirup proti kašľu, môže to byť dôvod, prečo sa farba vašich zubov mení. Hnedé, červené či tmavofialové sirupy majú zväčša hutnú konzistenciu a počas noci sa udržia na zuboch. Okrem toho obsahujú veľa cukru, niektoré aj alkohol – takže prostredie v ústach vysychá, telo nedokáže produkovaťt toľko slín a tak sa zuby prirodzene nečistia. Čo robiť? Sirup proti kašľu užite hodinu pred spaním a tesne pred odchodom do postele si umyte zuby.

Pozor na drobné ovocie

Černice, maliny či čučoriedky obsahujú silné pigmenty, ktoré zafarbujú zuby, nechávajú škvrny na zubnej sklovine. Po konzumácii takéhoto ovocia by ste si mali vždy umyť zuby.

Nápoje pre športovcov

Ak si v posilňovni kúpite nápoj, pomôže vám pri tréningu, telu dodá energiu aj potrebné látky. Zväčša však tieto nápoje obsahujú veĺa cukru a takisto agresívnejšie farbivá, ktoré útočia na zubnú sklovinu a tá sa následne zafarbuje. Počas tréningu sa môžete spoľahnúť na čistú alebo kokosovú vodu.

Sladké limonády

Cukor a farbivá si vyžiadajú na zubnej sklovine a jej farbe svoju daň. Rozleptávajú ju a tak sa na nej ľahšie zachytávajú farbiace pigmenty, zuby menia farbu. A neplatí to len pre kolové nápoje, ale aj pre ovocné limonády.

Aj lieky majú svoj podiel viny

Nielen antibiotiká, ale aj lieky na chudnutie či lieky na potlačenie alergií obsahujú chemické zlúčeniny, ktoré majú výrazný vplyv na farbu zubnej skloviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #sklovina #zafarbenie

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...