Silikóny v šampónoch? Áno či nie? Čo spôsobia vlasom?

Ako si vybrať produkty starostlivosti o vlasy? Siahnuť po šampóne "bez silikónov"?

30.09.2015 17:00
šampón, žena Foto:
Po akom šampóne sianuť?
debata

Šampón, kondicionér alebo maska na vlasy – v mnohých produktoch sú obsiahnuté silikóny. A predsa trendom súčastnosti je heslo: bez silikónov. Oplatí sa sianuť po takýchto produktoch? Čo spôsobia silikóny na našich vlasoch?

Silikóny sa usadia v poškodených štruktúrach vlasov a robia ich tak na pohľad zdravšími a krajšími. Máte pocit, že sú jemnejšie a na dotyk žiarivejšie. Experti však poukazujú aj na negatívum: Ak silikóny z vlasov nie sú poriadne zmyté, doslova povrch vlasu uväznia. A tieto silikónové „obaly“ na vlasoch potom môžu spôsobiť, že vlasy sa napríklad pri farbení nerovnomerne pokryjú pigmentom.

Ďalším negatívom je fakt, že pod vrstvou silikónu vlas trpí, je suchý a tvrdý, pretože na povrch vlasu sa nedostanú potrebné látky, ktoré ho vyživujú. Okrem toho, silikóny sú nepriateľské aj k životnému prostrediu, pretože nie sú biologicky rozložiteĺné.

Pri nákupe produktov starostlivosti o vlasy si pozorne čítajte ich zloženie. Silikóny majú často koncovky ako „cone“ či „xane“. Ak siahnete po prírodnej kozmetike, musí byť certifikovaná. To potom zaručuje, že produkty neobsahujú silikóny ani parabény.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šampón #silikón #vlas

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...