Farbil vlasy slávnym ženám. Dnes už neverí v trendy, ale v osobnosť

Nie je to tak dávno, čo sa farba na vlasy využívala v prvom rade ako prostriedok na prekrytie šedín.

03.03.2015 13:00
debata (2)
Farbenie vlasov po domácky je dnes už vďaka... Foto: SHUTTERSTOCK
farbenie vlasov po domácky Farbenie vlasov po domácky je dnes už vďaka vyspelým technológiam pri vývoji farieb veľmi efektívne.

Pri zrode kolorovania vlasov ako módneho doplnku, ako súčasti pestovaného vzhľadu ženy stál francúzsky kaderník Christophe Robin.

Šarmantný zrelý štyridsiatnik svoju vášeň objavil už ako štrnásťročný, keď mu učarovali techniky farbenia vlasov a vo výsledkoch objavil možnosti pre vylepšenie ženskej krásy. V sedemnástich nastúpil u slávneho kaderníka Jeana Louisa-Davida a len necelé dva roky trvalo, aby sa z pozície asistenta prepracoval do funkcie umeleckého riaditeľa, ktorý sa výrazným spôsobom podieľal na tvorbe nových koloristických techník.

„Boli to výnimočné časy. Veľa som sa vtedy naučil a každý deň som vnímal ako proces objavovania. Profesionálny, ale aj ľudský,“ uviedol pre Pravdu Robin počas svojej nedávnej návštevy v Prahe.

Slávny kolorista Christophe Robin. Foto: L´Oreál
Slávny kolorista Christophe Robin. Slávny kolorista Christophe Robin.

Začiatkom deväťdesiatych rokov sa farbenie vlasov pod vedením tohto talentovaného muža stalo novým „must-have“ – nutnosťou, ktorá sa stala spolutvorcom ženskej krásy a vzhľadu. Robin sa podieľal na slávnom blond odtieni Catherine Deneuve či neustálej zmene vlasov u Lindy Evangelisty. Aj vďaka nemu ju prezývali chameleón.

Kadernícka couture verzus pret-a-porter

Koncom deväťdesiatych rokov prišiel celkom logický krok – jeden z najváženejších koloristov uviedol na trh vlastnú líniu prípravkov starostlivosti o vlasy, ktoré sa používali v jeho salóne v centre Paríža a vybraných kaderníckych salónoch. O pár rokov neskôr ho však zlákala aj práca pre kozmetickú divíziu L'Oreál Professionel, ktorá sa starostlivosti o vlasy venovala už desiatky rokov.

„V tejto práci som našiel novú výzvu,“ vysvetlil. „Vytvoril som rad mojich vlastných produktov, v malých ekxluzívnych množstvách, určených pre špecifickú a veľmi úzku klientelu. Pri práci pre značku L'Oreal Professionnel som si vyskúšal úplne iný prístup. Pracovať pre masy. V módnej definícii by som teda moju prácu v rámci vlastného salónu označil ako haute couture, kým prácu pre L'Oreál vnímam ako pret-a-porter,“ skonštatoval Robin.

Sám priznal, že hoci s francúzskou kozmetickou značkou spolupracuje už jedenásť rokov, vývoj produktov, pod ktorými je podpísaný, trvá aj niekoľko rokov. Naposledy to bola napríklad farba Prodigy. „Spočiatku nechceli celkom akceptovať moju víziu. Hľadali sme tie správne odtiene, snažili sme sa vytvoriť farby čo najprirodzenejšie, inšpirované farbami od žien, ktoré stretnete bežne v uliciach. Znie to jednoducho, ale išlo o stovky a stovky testov a skúšaní, stále nové farbenie, upravovanie odtieňu, skúšanie jeho trvácnosti či fungovania v umelom alebo prirodzenom svetle,“ vymenoval Robin. Na druhej strane mu však robí radosť, že v tejto spolupráci mal a má posledné slovo. „Nemohol by som propagovať alebo odporúčať produkt, s ktorým nie som stotožnený a je skvelé, že moje pripomienky sú vždy rešpektované. Aj preto naša spolupráca trvá už toľko rokov,“ vysvetlil.

Dnešným modelkám chýba osobnosť

Pri práci s masovou kozmetickou značkou sa Robin, samozrejme, dostal do kontaktu aj so súčasnými vychytenými modelkami. Vzhľadom na bohaté spomienky zo zlatej éry 90-tych rokov však vníma sklamanie. „Možno som nostalgický, možno som už starý, ale supermodelky ako Linda Evangelista, Kristen McMenamy, Claudia Schiffer, Cindy Crawford – to všetko boli osobnosti,“ skonštatoval. „Pravda je tiež, že móda vtedy zďaleka nebola takým biznisom, akým sa stala dnes. Niekdajšie supermodelky sa mohli opiť, mohli sa zabávať. Napríklad Kate Moss – ona bola a je stelesnením rokenrolového štýlu života. Medzi mladými modelkami je len pár žien, ktoré majú osobnosť, s ktorými je zábava, sú vtipné, energické, bystré, divoké. Ale väčšinou ma dnešné modelky nudia,“ pokračoval slávny kolorista.

V jeho bohatom zozname aktivít sa vyníma aj spolupráca s niekoľkými režisérmi. Priznal, že rýchly vývoj techniky priniesol aj nové výzvy pre koloristov spolupracujúcich s filmármi. „Práca, akú si pamätám spred pár rokov, sa výrazne zmenila. S novými kamerami je veľmi náročná. Napríklad v bežnom živote, ak má žena riedke a jemné vlasy, urobíte všetko, aby ste dodali jej vlasom väčší kontrast, budete pracovať s tmavšími a svetlejšími prameňmi – čím bude vyzerať, že má plnší a výraznejší účes. Vo filmoch s HD kamerami by bol podobný kontrast taký výrazný, že tmavé pramene by na obrazovke vyzerali čierne. Dnešná práca kaderníka pri filmoch je teda omnoho zložitejšia. Ovplyvňuje ju množstvo faktorov. Musíte poznať dpi, vedieť, kde sa ktorá scéna nakrúca – či v exteriéri, alebo v interiéri. Pri historických filmoch musíte vlasy farbiť takým spôsobom, aby vyzerali prirodzene. Nehovoriac o tom, že musíte vytvoriť farbu tak, aby v identickej podobe vydržala čo najdlhšie, keďže nakrúcanie niekedy trvá mesiace,“ vymenoval Robin. Zároveň však dodal, že sa výrazne posúvajú aj možnosti farbenia. A nielen toho pod rukami školeného odborníka.

Základ je v sebavyjadrení

Možno aj preto sa ochotne podpísal pod sériu produktov určených na domáce farbenie. Bežné ženy sa podľa neho dnes stále menej a menej chcú podobať na slávnu modelku či herečku. Trendy už vyšli z módy. „Ja v trendy neverím. Kedysi sa topmodelka s nejakým netradičným, vynoveným imidžom ocitla na titulke Vogue a bol z toho trend. Dizajnéri ako Marc Jacobs, alebo Yves Saint Laurent mali prehliadku a ženy túžili mať takú blond ako ich modelky na móle. Bez ohľadu na to, či im to pristalo. Také časy sú už dávno preč,“ zauvažoval Robin. Vníma, že dnes sa ľudia chcú vyjadrovať sami za seba. Výrazným spôsobom k tomu prispeli sociálne siete či blogy. A zároveň sú dnes ženy aj muži edukovanejší v tom, ako pomocou správnej starostlivosti docieliť prirodzený a zároveň komfortný vzhľad. „Byť verný sám sebe je ten najdôležitejší trend,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaderník #trend #farby #Christophe Robin #kolorista #supermodelky

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...