Zemiakový zázrak pre pleť! Čistite, hydratujte, rozjasňujte. Po domácky

Domáce recepty skrášľovania pleti už nemajú dnes taký priestor ako kedysi. A možno to nie je tak celkom správne.

17.02.2015 13:00
Zemiaky Foto:
Zemiaky sa dajú využiť v domácej starostlivosti o pokožku.
debata

Aj mnoho kozmetických odborníkov si totiž uvedomuje, že prírodné produkty dokážu pokožke častokrát ulahodiť omnoho viac než drahé krémy. Možno ste to ani netušili, jedným z takých je aj zemiak.

Britský Daily Mail sa odvoláva na dermatologičku Emmu Wedgeworthovú, podľa ktorej sú surové zemiaky, ich „dužina“ a šťava z nich skvelými pomocníkmi v starostlivosti o pleť. Akými rôznymi spôsobmi sa dajú využiť?

Šťavou za krásou

Jeden zo spôsobov na zlepšenie kvality pleti je pravidelné popíjanie zemiakovej šťavy. Ideálne je absolvovať ho hneď ráno, pričom odšťaviť stačí zhruba dva až tri väčšie zemiaky. Chuťovo to síce nie je žiadna výhra (môžete však šťavu ochuťiť jablkami alebo mrkvou), ale vzhľadom na vysoký obsah antioxidantov sa už po pár dňoch objavia zmeny vo vašej pokožke. Polyfenoly, ktoré obsahuje zemiaková šťava, pôsobia na obnovu buniek, znižujú podráždenie v pleti a pôsobia proti starnutiu vďaka obsahu vitamínu C.

Maska urobí dobre pórom

Zemiakovú šťavu však nemusíte len popíjať, účinná je aj v čistení pokožky, upchatých pórov a čiernych komedónov. Aplikovať ju môžete na vatový tampón a vyčistiť ňou tvár, ktorú následne opláchnete vlažnou vodou. Ideálnejšie je však použiť nastrúhané zemiaky na prípravu masky, ktorú necháte na pokožke pôsobiť niekoľko minút. Póry sa otvoria, čistia a zároveň do pleti prenikajú dôležité látky, ktoré táto pochutina obsahuje.

Na unavené oči

Na opuchnuté a unavené oči zvyknú ženy najčastejšie používať plátok uhorky, prípadne ľadové vrecúška. Plátok čerstvého zemiaku však tiež dokáže s opuchnutými očami zázraky. Vďaka vysokému podielu vody pôsobí zemiak na očiach hydratačne a protiúnavovo. Odborníci však upozorňujú, že aplikácia musí byť opatrná a surový zemiak by nemal prísť do kontaktu s otvoreným okom, pretože môže pôsobiť dráždivo.

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #pokožka #zemiak #surový #šťava

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...