Tradície potrebujú moderný šat, potom môžu osloviť

Onedlho oslávi osemdesiatku, no stále sa ešte nebojí štetca či výšiviek. Azda najslávnejšia juhokórejská dizajnérka pred pár týždňami priniesla svoje nádherné výtvory aj na Slovensko.

07.01.2015 12:00
debata
Prehliadka kórejskej dizajnérky Lee Young Hee v... Foto: Veľvyslanectvo Kórejskej republiky na Slovensku
Lee Young Hee Prehliadka kórejskej dizajnérky Lee Young Hee v Bratislave ponúkla tradície, ale aj modernejší dizajn.

Lee Young Hee kariéru odštartovala už začiatkom 70-tych rokov a na domácej scéne zaujala takmer okamžite. Dôvodom bolo, že dokázala vrátiť pozornosť tradičnému odievaniu a predovšetkým ľudovému odevu zvanému hanbok.

„Už veľmi skoro som si uvedomila, že naše národné odevy sú krásne. Chcela som o tom presvedčiť aj Kórejčanov, ktorí sa trochu odkláňali od tradícií. Samozrejme, pointa nespočíva v tom, aby sme tvorili šaty presne podľa starých majstrov. Moje poslanie bolo priniesť do tvorivého procesu aj moderné prvky,“ uviedla pre Pravdu stále čiperná dáma, ktorá prišla do Bratislavy osobne uviesť svoju kolekciu tradičnejších hanbokov, ale aj moderných „veterných šiat“.

Modelka na prehliadke kórejskej dizajnérky Lee...
Modelka na prehliadke kórejskej dizajnérky Lee...
+21Prehliadka kórejskej dizajnérky Lee Young Hee v...

Pred zrakmi pozvaných hostí defilovalo päť kórejských modeliek a s nimi aj niekoľko slovenských v úchvatných a prepracovaných kúskoch. Ručné výšivky, precízne a hodiny maľované motívy na látkach, ktoré sú raz ľahučké ako nežný vánok s dotykom mladosti, inokedy pripomínajú svojou štruktúrou vidiecku rustikálnosť, alebo sa stávajú symbolom luxusu a honosnosti. Podoba hanboku závisí od ročného obdobia, na jar je v znamení jasných farieb a ružových odtieňov, na lete sa zhotovujú hanboky zo vzdušných materiálov, kým počas jesene a zimy získava podoba odevu na intenzite – vrstvení, ale aj sýtej a výraznej zemitej farebnosti.

Modelka na prehliadke kórejskej dizajnérky Lee... Foto: Veľvyslanectvo Kórejskej republiky na Slovensku
Lee Young Hee Modelka na prehliadke kórejskej dizajnérky Lee Young Hee.

Lee Young Hee ešte aj dnes s mnohými šatami pracuje ručne. „Niektoré zhotovíme z pripravených látok a vo väčšom počte kusov. Ale stále pracujem aj na modeloch, kde ručne maľujem,“ prezradila. „Pre mňa je to dôležitá súčasť práce, vkladám do modelov seba aj moju lásku ku krajine,“ pokračovala dizajnérka, ktorú by možno nepoznal svet, ak by svoje odevy nepredviedla počas olympiády v Soule v roku 1988. Práve vtedy podľa jej slov odštartovala história jej medzinárodného pôsobenia. „Ľudia, ktorí videli moje šaty, boli nadšení a pýtali sa, prečo ich neukážem aj vo svete. Váhala som, ale napokon som sa rozhodla skúsiť to,“ vysvetlila módna autorka. Ako vôbec prvá juhokórejská dizajnérka sa zúčastnila na týždni módy v Paríži. Stalo sa tak v roku 1993. V rovnakom roku otvorila v európskej mekke módy aj vlastný butik.

K úspechom, ktoré si môže Lee Young Hee písať do zoznamu, bolo aj obliekanie slávnych osobností. Šaty z jej dielne si obliekol Michael Jackson, Hilary Clintonová alebo dizajnér Giorgio Armani. Všetkým zhotovila hanbok na mieru ako dar. O Armanim je dokonca známe, že pri svojich kolekciách často vychádza z tradícií hanboku. Inšpiráciu v kórejskom odievaní používa aj Miuccia Prada či Carolina Herrera.

zväčšiť Dizajnérka Lee Young Hee (na snímke s kyticou)... Foto: Veľvyslanectvo Kórejskej republiky na Slovensku
Lee Young Hee Dizajnérka Lee Young Hee (na snímke s kyticou) pózuje v závere prehliadky, ktorú v Bratislave zorganizovalo Veľvyslanectvo Kórejskej republiky na Slovensku.

Podľa mnohých módnych odborníkov je to najmä zásluha Lee Young Hee, že tradičný odev oslovil medzinárodný svet. Doma ju mnohí vnímajú ako priekopníčku moderného hanboku a niektorí jej kolegovia sa narozdiel od nej držia omnoho viac pôvodných predlôh historického odevu. Ona však upozorňuje, že priniesť moderné prvky bolo pre ňu prirodzené a nemenila by.

Záver jej slovenskej prezentácie patril už spomenutým „veterným šatám“ – podľa kórejských médií najnekonvenečnejším modelom na spôsob hanboku. Ich pointa spočíva v tom, že autorka vzala vrchný kabátik a ponechala len ľahučké látky zavinovacích šiat. „Práve vďaka týmto odevom ma vybrali medzi šesť najvplyvnejších umelcov v Južnej Kórei. Vážim si to a verím, že hanbok stále má čo svetu povedať,“ uzatvorila.

Hanbok

Je tradičný juhokórejský odev. Charakterizujú ho žiarivé a výrazné farby, jednoduchá áčková línia zavinovacej sukne či niekoľkých vrstiev sukní začína už v oblasti hrudníka a opticky predlžuje siluetu. Súčasťou hanboku je krátky „kabátik“, prípadne krátka košeľová blúzka. Niekedy jednoduchá, inokedy s masívnymi rukávmi a aranžovanými prevismi bohato zdobenými – jednotlivé variácie sa nosia vzhľadom na príležitosť. Kórejci tieto šaty nosia najmä počas špeciálnych sviatkov alebo výročí. Od roku 1996 sa oslavuje v Južnej Kórei Deň Hanboku, ktorého cieľom je podporiť obyvateľstvo v častejšom nosení tradičných odevov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #tradícia #Lee Young Hee #hanbok #modernosť

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...