Odvrátená tvár plastickej chirurgie: Túžbou po kráse si zničili život

Kim Pok-sun sa nepáčil jej nos a snívala o tom, že si ho nechá upraviť - obzvlášť po tom, čo sa dozvedela, že podľa kórejskej povery nos obrátený hore človeku sťažuje udržať si bohatstvo.

11.11.2014 15:00
shutterstock plastická operácia Foto:
Plastické operácie sú čoraz žiadanejšie - ľudia túžia po vizuálnej dokonalosti. Niekedy sa to však môže poriadne zvrhnúť.
debata

V kaderníctve zazrela v časopise reklamu kliniky plastickej chirurgie a rozhodla sa, že si svoje želanie splní, hoci ju od toho rodina odhovárala. V Južnej Kórei, kde je fyzická dokonalosť považovaná za spôsob, ako zlepšiť kvalitu vlastného života vrátane práce a vyhliadok na manželstvo, sa zákroky plastickej chirurgie zdajú byť také bežné ako ostrihanie vlasov, napísala agentúra Reuters.

Doktor Kim povedal, že by ju mohol zmeniť tak, aby sa podobala celebritám, a ona sa rozhodla jeho ponuku prijať. Vzala si pôžičky a minula 30 miliónov wonov (asi 623 000 korún) za 15 operácií na svojej tvári vykonaných počas jediného dňa.

Keď jej dali dole obväzy a pozrela sa do zrkadla, bolo jej jasné, že sa niečo desivo zvrtlo. Až neskôr sa dozvedela, že jej lekár vôbec nebol školený v odbore plastickej chirurgie.

O päť rokov neskôr sa Kim stretáva s celou škálou zdravotných problémov. Nemôže zavrieť oči a neustále jej tečie z nosa. Štyridsaťdeväťročná žena je rozvedená, bez práce a trpí depresiou. „Je to hrozné, ľudia sa nedokážu pozrieť na moju tvár,“ plače vo svojom maličkom byte v Soule, ktorý je plný fotografií „pred a po“. „Toto nie je ľudská tvár. Je to odpornejšie než príšery alebo mimozemšťania,“ hovorí.

Proti Kiminmu doktorovi je vedené trestné stíhanie za porušenie zdravotného zákona. Prípad sa začal v roku 2009, keď niekoľko pacientov a pacientok vrátane Kim nahlásilo lekára úradom.

Južná Kórea doteraz zažívala boom plastickej chirurgie, ktorej objem v tejto krajine dosahuje päť miliárd dolárov a predstavuje štvrtinu celosvetového trhu. Teraz ale prichádzajú následky doterajšieho rozmachu. Počet sťažností aj žalôb kvôli spackaným zákrokom stúpa; v roku 2013 ich bol podaný dvojnásobok v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

Sťažnosti siahajú od nekvalifikovaných lekárov cez príliš agresívnu propagáciu až po „tieňových doktorov“, ktorí „zaskakujú“ za kvalifikovanejších lekárov a vykonávajú zákroky na uspaných a nič netušiacich pacientoch.

Pri neslávne známom prípade v decembri minulého roka skončila v kóme stredoškoláčka, ktorá si chcela nechať upraviť nos a operatívne vyrobiť „dvojité viečka“ – zákrok obľúbený preto, že vďaka nemu prirodzene užšie oči Kórejcov vyzerajú väčšie a guľatejšie.

Odborový zväz plastických chirurgov tento prípad preveroval a zistil, že nemocnice, kde dievča zákrok podstúpilo, najímal „tieňových doktorov“. Prípad bol odovzdaný žalobe, ale zatiaľ pokračuje vyšetrovanie a nikto nebol obvinený.

Kritici pripisujú vinu za podobné prípady nedostatku regulácie tohto zdravotného sektora, prehnanej reklame a spoločnosti posadnutej vzhľadom. V Južnej Kórei je asi 4000 kliník plastickej chirurgie a krajina má najvyšší počet kozmetických chirurgických zákrokov v prepočte na počet obyvateľov na svete; pod skalpel sa kvôli úprave vzhľadu vydáva 13 z každých 1000 obyvateľov 49-milionovej populácie.

Odborový zväz plastických chirurgov varuje, že si ľudia zvykli brať tieto zákroky ako komoditu, ako niečo, čo si niekam zájdu kúpiť. Ale aj zákrok plastickej chirurgie je operácia, pri ktorej pacient riskuje život.

Jedna zo súťažiacich Miss Kórea z 80. rokov, ktorá uviedla len rodové meno Pak, v roku 2008 podstúpila operatívne zväčšenie pŕs v nádeji, že tým zvýši svoje šance nájsť si po rozvode nového manžela. Teraz päťdesiatročnú Pak operoval rovnaký lekár ako Kim. A kvôli sérii pooperačných infekcií má nakoniec pravý prsník len polovičnej veľkosti v porovnaní s ľavým.

„Tak nesmierne to ľutujem, že som sa už dvakrát pokúsila zabiť,“ povedala Pak agentúre Reuters. „Plastické operácie sú ako droga. Necháte si urobiť oči, chcete nos. A doktori vám nepovedia: ‚Ste krásna taká, aká ste‘. Nie, nabádajú vás, aby ste pokračovali.“

debata chyba
Viac na túto tému: #sťažnosť #Južná Kórea #zákrok #plastická chirurgia #tvár

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...