Luxusná kabelka či štýlové sandále? Takto korok nepoznáte!

Zátka vo fľaši, možno tabuľa na poznámky, na ktorú špendlíte zoznam nákupov a úloh. Ale viete, že korok, z ktorých sú obe spomenuté veci vytvorené, sa dá využiť aj celkom inak?

10.07.2014 07:00
debata
Korok nie je len zátka vo fľaši. Tento materiál... Foto: SITA/AP
korok - móda - nový materiál Korok nie je len zátka vo fľaši. Tento materiál sa používa čoraz častejšie aj v móde. Na snímke je peňaženka od dizajnérky Elaine Turner.

Čoraz častejšie sa tento materiál pochádzajúci z dubu korkového využíva aj v módnom priemysle. Nie je možno celkom známe, že prírodný korok získavame olupovaním tzv. borky na strome dubu korkového. Ten sa môže dožiť až tristo rokov a každých šesť až dvanásť rokov sa z neho olupuje materiál, ktorý sa následne spracúva do rozličných podôb.

Takzvaná korková koža sa používa na výrobu...
Korok nie je len zátka vo fľaši. Tento materiál...
+7Web Cortizza.com sa špecializuje na výrobky z...

Kým do kvalitného vína patrí zátka, módny priemysel – najmä ten, ktorému záleží na trvalej udržateľnosti, začal využívať korkovú kožu. Ide o jedno z najjemnejších spracovaní korku, ktoré sa efektívne dá použiť pri tvorbe odevných kúskov ako sú topánky, sandále či kabelky. Výrobcovia upozorňujú na pozitíva materiálu. Je vodeodolný, má skvelú hladkú textúru a v neposlednom rade je pri správnom získavaní a spracovaní dlhodobo udržateľným zdrojom. O niečo tvrdšie spracovaný korok funguje často ako súčasť dizajnu šperkov, ale tiež rozličných darčekových predmetov.

Jedným z najväčších spracovateľov a vývozcov korku je Portugalsko. Práve tam nakupujú korok aj rozličné módne značky, ktoré začali svoju výrobu cieliť na tento recyklovateľný prírodný materiál. V galérii si pozrite módne kúsky, ktoré sa z korku dajú vytvoriť. A pouvažujte, možno aj vám nejaké padnú do oka.

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #korok #nový materiál #ekologická móda

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...