Citlivá pleť potrebuje vhodnú kozmetiku. Často aj pomoc odborníka

Nie je to žiadna výhra. Citlivá pleť je problém, s ktorým bojujú tisícky žien. Nájsť riešenie je pritom veľakrát beh na dlhú trať.

01.07.2014 07:00
citlivá pleť - pokožka - žena - úsmev Foto:
S pomocou vhodných prípravkov, starostlivosti, či už lekárskej, alebo kozmetickej, ale zväčša ich súčinnosťou, sa môže stav citlivej pleti zlepšiť a dostať do rovnováhy.
debata

Citlivá pleť je často zakódovaná už v našom tele pri narodení. „Naša danosť, úroveň obranyschopnosti pleti je jedným zo základných faktorov senzitívnej pleti,“ hovorí Mudr. Zuzana Murárová. Problémy vznikajú pri stenšenej pleti, alebo nedostatočnej povrchovej bariére. „Úlohu zohráva aj nedostatočnosť obranných hydratačných mechanizmov, ktoré máme v koži. Nedostatočnosť kolagénových vlákien a podobne. Plus k tomu sa pripája imunitný systém a u mnohých pacientov je to aj kožné ochorenie. Preddisponuje pleť k tomu, že je citlivá, podráždená a podobne,“ vymenúva Murárová.

Pri citlivej pokožke však nemožno zabúdať ani na vonkajšie faktory, ktoré stav a reakcie nášho tela výrazne ovplyvňujú. Ultrafialové žiarenie pôsobí počas celého roka, ale jeho intenzita a sila sa ešte zvyšuje v letných dňoch. „Reakcie pleti ovplyvňujú aj poveternostné podmienky – chlad, veľké teplo, vietor a netreba zabúdať na znečistené prostredie a tiež dráždivú kozmetiku,“ doplnila odborníčka.

Väčšina lekárov upozorňuje, že hypersenzitívna pleť nie je nemenný stav. S pomocou vhodných prípravkov, starostlivosti, či už lekárskej, alebo kozmetickej, ale zväčša ich súčinnosťou, sa môže stav pleti zlepšiť a dostať do rovnováhy. Pokiaľ patríte medzi dámy, ktoré vnímajú na pleti pnutie, svrbenie alebo jemné začervenanie, predpoklad, že vaša pokožka je citlivá, bude vysoký. Možno nepotrebujete hneď lekársku pomoc v podobe mastí či krémov s obsahom antibiotík, vhodná kozmetika je však nutná. Jej výber by mal určite vychádzať z toho, že siahnete po prípravkoch vhodných na citlivú pokožku.

„Pokiaľ žena nemá čas zájsť za erudovanou kozmetičkou alebo dermatológom, mala by siahnuť po kozmetike neparfémovanej, vyslovene určenej na senzitívnu pleť. Odporúčala by som aj renomovaného výrobcu. Testovať lacné prípravky, ktoré nemajú dobré referencie, určite neodporúčam,“ hovorí Murárová. Sama však pripomína, že pri probléme s citlivou pleťou je vhodné vyhľadať odbornú pomoc. Dermatológ totiž dokáže určite pomocou vyšetrení typ pleti a stanoviť patričné postupy, ako dosiahnuť čo najideálnejšiu rovnováhu stavu pokožky. A vybrať vhodnú kozmetiku.

„Pri výbere treba vždy vychádzať z typu pleti – či je napríklad mastnejšia, alebo naopak suchá, so sklonom k začervenaniu, s aknóznymi prejavmi. A potom zo samotného kožného problému,“ vysvetľuje lekárka. Priznáva, že trafiť na prvýkrát kozmetiku, ktorú hypercitlivá pleť dobre prijme, nie je jednoduché. Komunikácia s odborníkom však zabezpečuje dôležitú informovanosť a tiež odporúčanie a „testovanie“ naozaj kvalitných prípravkov.

V otázke skrášľovania dokáže dermatológ poradiť tiež. Výber dekoratívnej kozmetiky na senzitívnu pleť však nie je taký pestrý, upozorňuje Murárová. Kamuflážne prípravky na zakrytie prejavov aknóznej citlivej pleti, rôzne mejkapy a púdre, má v ponuke viacero značiek. „Dekoratívnej kozmetiky, ktorá je určená na hypersenzitívnu pleť, je na trhu menej, ale myslím si, že vybrať sa dá,“ dopĺňa lekárka.

Vhodná kozmetika na senzitívnu a hypersenzitívnu pleť:

Upokojujúci krém Avéne Tolérance Extreme creme je určený na precitlivenú pleť a pokožku, ktorá je alergická na štandardnú kozmetiku, vykazuje znaky podráždenia (sčervenanie, napätosť, svrbenie). Funguje aj ako vhodná starostlivosť po dermatologickom zákroku (laser, píling).

Upokojujúci krém na hypersenzitívnu pleť z radu UltraSensitive od Eucerin je vhodný na pleť, ktorá čelí štípaniu a páleniu. Na citlivú pleť je určený aj rad AntiRedness od Eucerin – teda proti začervenanej pokožke a pre pleť so sklonmi k rosacei a kuperóze. Obsahujú aktívnu zložku výťažku z koreňa čínskeho sladkého drievka, ktorá zmierňuje začervenanie a upokojuje zápaly.

Pleťová kúra Dr. Hauschka Sensitiv je určená pre vysoko citlivú pokožku s tendenciou k rozšíreným cievkam a rosacee. Obsahuje kompozícia liečivých rastlín ako sú výťažky z hamamelu, ružových šípok a harmančeka, ktoré upokoja podráždenú a hypersenzitívnu pokožku, posiľňujú jej pleťové funkcie a dodávajú pleti novú vitalitu. Zároveň pôsobí preventívne proti rozšíreným cievkam.

Toleriane Ultra Fluid od La Roche Posay je fluidný, nemastný hydratačný krém, ktorý upokojuje podráždenú pleť a je vhodný aj pri pokožke so sklonom k alergii. Je určený na zmiešanú a mastnú pokožku, ktorú nezaťažuje a zároveň ju vracia do rovnováhy.

Krém pre intolerantnú pleť Sensibio Légere od Biodermy zmierňuje pocity pálenia a pnutia v pokožke, hydratuje ju a obnovuje kožnú bariéru, čím zabraňuje prieniku škodlivých látok. Neobsahuje konzervačné látky a parfém.

Čistiaca pleťová voda Uriage Toléderm je určená na intolerantnú pleť. Obsahuje upokojujúce látky, pričom zároveň efektívne odstraňuje nečistoty a dodáva pleti zdravší a rozjasnený vzhľad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dermatologička #kozmetika #citlivá pleť #Zuzana Murárová #faktory

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....