Pozor na otlaky! Ako vyberať obuv, aby vás krásne nôžky neboleli

Začali sa výpredaje a to je čas, kedy sa v nejednej domácnosti objaví aspoň jeden pár nových topánok. Nové topánky dokážu priniesť radosť, ale aj bolesť.

24.06.2014 17:30
Otlaky a boľavé nohy z nových topánok nie sú... Foto:
Otlaky a boľavé nohy z nových topánok nie sú nič príjemné.
debata

Áno, viete, čo máme na mysli – reč je o poriadnych otlakoch, boľavých pľuzgieroch a nepríjemnom pocite stiesnenej nohy. Dá sa mu v tom nákupnom „ošiali“ vôbec vyhnúť?

Samozrejme, že áno, ale dôležité je držať sa niektorých zásadných pravidiel pri výbere obuvi. A to aj napriek tomu, že nádherné lodičky zlacnené zo 100 eur na 29 vám priam skáču do ruky.

Na čo teda dať pozor?

Účel

Dôležitým faktorom je funkčnosť a teda účel, na ktorý si ich vyberáte. Možností je viacero, a to od topánok do spoločnosti, či práce, až po obuv vyložene športového charakteru. „Pokiaľ zákazník vyberie nesprávne topánky na účel, aký potrebuje, časom mu zvolená obuv môže spôsobovať viacero ťažkostí od otlakov až po rôzne deformity,“ upozorňuje Iveta Gálová zo siete predajní Obuv Soňa.

Veľkosť

Ani malé, no ani príliš veľké nesmú byť topánky, ktoré si odnesiete z obchodu domov. Nebojte sa dôkladne ich odskúšať. Vždy si obujte v obchode obe topánky, poprechádzajte sa. Ak cítite priveľký tlak v určitých miestach chodidla, odložte ich bokom.

Materiál

Ideálne sú kožené topánky, pretože sa nosením prispôsobia tvaru nohy a postupne sa ich nosenie stáva pohodlným, aj keď mohli v úvode spôsobiť otlak.


Ani dodržiavanie uvedených bodov však nemusí znamenať, že napokon otlak neokúsite na vlastnej koži. V takom prípade je dôležité sa o nohy patrične postarať.

Leukoplast

Aby ste zmiernili prípadný otlak, pred nazutím topánky si problémové miesto oblepte leukoplastom. Koža bude pred tvrdým materiálom lepšie chránená.

Sucho  
Snažte sa v topánkach udržiavať sucho. Zvýšeným rizikom vlhkého prostredia sa zvyšuje aj riziko odrenín a zhoršovania ich stavu. Proti poteniu vyskúšajte púder.

Pľuzgiere

Vytvorené pľuzgiere by ste nemali prepichovať, aby ste nevytvorili priestor pre množenie mikroorganizmov. Ak pľuzgier sám praskne, treba ho udržiavať čistý.

Hygiena

Spomínané čistenie rán je alfou a omegou rýchleho hojenia.

Náplasti

Prelepením ranky na nohe zabránite, aby sa jej stav ďalším chodením zhoršoval. Vyberajte však špeciálne náplasti, ktoré sú dostatočne elastické a vedia sa prispôsobovať pohybom nohy. Odporúčané sú tie hydrokoloidné, ktoré bránia infekcii a k rane sa neprilepia.

Lekáreň  
Ak potrebujete výraznejšiu pomoc, navštívte lekáreň. Nájdete v nej produkty určené priamo na otlaky a zhrubnutú kožu, ktorá sa objavuje na nohách. Pomôžu liečbe aj predchádzaniu problému.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #obuv #otlak #ppľuzgier #nové topánky #kúpa topánok

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...