Jemné, husté či mastiace sa? Čo je pre vaše vlasy dobré a čo nie?!

Hovorí sa, že neexistuje žena, ktorá by bola spokojná so svojimi vlasmi. Hoci kamarátky hovoria o jej úžasnej hrive, ona by chcela niečo celkom iné.

23.05.2014 14:56
Ako sa správne starať o jednotlivé typy vlasov? Foto:
Ako sa správne starať o jednotlivé typy vlasov?
debata

Nuž, ale väčšinou ženám nezostáva nič iné ako sa zmieriť s tým, aké vlasy im nadelila matka príroda. Samozrejme, s vhodnými prípravkami a starostlivosťou sa im dá pomôcť. S menej vhodnými zase uškodiť. Ako sa teda starať o jednotlivé typy vlasov?

Jemné vlasy

Už krátko po umytí pôsobia splihnuto. Je ťažké dosiahnuť s nimi objem a neupravujú sa ľahko. Na druhej strane ako majiteľka jemných vlasov by ste mali oceniť, že sa takmer nekrútia, znesú aj kratšie strihy a vyzerajú dobre v copoch a drdoloch.
Ako sa o ne starať: Umývať ich treba častejšie než iný typ vlasov. Po umytí používajte penové tužidlo. Fénujte ich v predklone a prstami ich prehrábávajte, aby dosiahli ešte väčší objem.
Čo im nerobiť: Žiadne ťažké stylingové prípravky a produkty na príliš krémovej báze, po ktorých vlasy pôsobia ťažko a splihnuto. Neskúšajte vrstvené strihy, pri jemných vlasoch pôsobí opticky dojem riedko.

Tip na používanie: Skúste napríklad rad Nivea Diamond Volume – určený na jemné vlasy a ich objem. Ľahké zloženie vlasy nezaťažuje, no zároveň im pomáha k objemu a lesku.

Husté hrubé vlasy

Všeobecne majú väčší objem, často je veľmi ťažké ich skrotiť, zamotávajú sa a sú odolné voči akémukoľvek tvarovaniu. Bývajú poréznejšie, ľahko z nich uniká vlhkosť, takže vyzerajú drsne a chýba im hladkosť. Pri vhodnej starostlivosti však práve s nimi dosiahnete bohatý účes či dokonalý chvost.
Ako sa o ne starať: Voľte pre ne odľahčený strih s dlhšími kaderami. Po umývaní určite použite kondicionér, ktorý ich zjemní a uhladí, môžete pridať aj prípravky na udržanie vlhkosti vo vlasoch. Fénujte ich opatrne s nízkou teplotou. Krátko, alebo ich nechajte len voľne presušiť.
Čo im nerobiť: Priveľa fénovania im škodí, pôsobia potom sucho a neupravene. Z prípravkov sa vyhnite najmä suchým šampónom či napríklad tvarovacím púdrom. Aj pasty ich môžu vysušovať. Naopak, ideálne sú rozličné krémové bázy tvarovacích prípravkov.

Tip na používanie: Šampón, balzam či maska z radu Biolage Hydrasource od Matrix je vytvorená špeciálne na udržiavanie vlhkosti vo vlasoch. Pomáha suchým a poróznym vlasom, dodáva im lesk a hebkosť.

Mastiace sa vlasy

Prílišné mastenie spôsobuje, že už v druhej polovici dňa začnú vlasy vyzerať splihnuto, priam zanedbane. Výhodou mastných vlasov je však (možno vás to prekvapí) samotný maz – ten totiž pomáha vlasy udržiavať zdravé a hladké.
Ako sa o ne starať: Umývajte ich častejšie, namiesto horúcej vody však používajte vlažnú. Dôkladne vyplachujte šampón (radšej číry ako krémový) aj kondicionér. Ten, podobne ako masku neaplikujte až ku korienkom, ale len po dĺžke vlasu a ku končekom.
Čo im nerobiť: Prípravky s obsahom olejov či silikónov im nepomôžu, skôr zaťažia a ešte viac zmastnia. Namiesto pevných chvostov a copov ich noste radšej rozpustené.

Tip na používanie: Na normálne až mastiace sa vlasy je určený šampón Elséve Multivitamin Fresh. K vlasom je jemný, očistí ich, no nezaťaží, aby nepôsobili splihnuto. Pri pravidelnom používaní pomáha regulovať efekt mastných vlasov.

Zvlnené a vysušujúce sa vlasy

Majú sklony k vysúšaniu, preto bývajú suché, môžu sa i viac lámať. Ak im však necháte voľnosť, pôsobia mladistvo a šik. Vhodné je ich osviežiť melírmi či presvetľovaním.
Ako sa o ne starať: Umývajte ich šampónom, ktorý obmedzí vysušovanie a pôsobí na uhladenie a regeneráciu vlasu. Ak môžete, nesušte ich fénom, ale nechajte len prirodzene vyschnúť. Tvarujte ich s penovým tužidlom, ktoré pomôže definovať vlny.

Tip na používanie: Rad Ultimate Oil Elixir od Gliss Kur vlasom pomáha proti vysušovaniu a lámavosti, regeneruje a ošetruje. Vlasy vyzerajú hladko a žiarivo, zdravo.

Farbené vlasy

Pojem farbené vlasy platí vo všeobecnosti na všetky typy vlasov, keďže dnes už patrí kolorovanie hrivy k bežným záležitostiam u väčšiny žien.
Ako sa o ne starať: Pri farbení je vhodná starostlivosť pomocou prípravkov, ktoré udržiavajú lesk a intenzitu farby, regenerujú a zároveň vlasov dodávajú hydratáciu a zabraňujú vysúšaniu. Fénovať by ste ich mali jemne a s nižšou teplotou. Upravujte pomocou tužidla, intenzitu farby môžete ešte zvýrazniť tónovacím tužidlom.

Tip na používanie: Rad Reflection Chroma Captive od Kerastase pomáha k ochrane farby vďaka obsahu látok, ktoré farebné pigmenty „uzamknú“ vo vlase. Zároveň vlasom dodáva extrémny lesk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #starostlivosť #prípravky #jemné #mastné #zvlnené

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...