Starajte sa o pleť bez prešľapov. Odborníci radia, ktorým sa vyhnúť!

Aj väčšina slovenských žien si už uvedomila, že starostlivosť o pleť je nesmierne dôležitá. Napriek tomu však robia občas chyby. Aké?

29.04.2014 07:00
krk - pokožka krku - ovisnutá pokožka Foto:
Starostlivosť o pleť je dôležitá, mali by sme sa vyvarovať chýb.
debata

Podľa vizážistu Pavla Bauera, ktorý spolupracuje so značkou Avon, patrí k nim napríklad diagnostika pleti. Či skôr sebadiagnostika. Mnohé ženy si totiž svoju pleť zhodnotia samy a bez odbornej konzultácie. „Najrýchlejšie, ako si pomôcť v riešení otázky, akú vlastne má žena pleť a aké prípravky má používať, je konzultácia u kozmetičky, respektíve odborníka, ktorý je schopný diagnostiku pleti urobiť,“ vysvetľuje Bauer.

Typ pleti by mala určiť séria vyšetrení či testov. „Pomocou prístrojov nasnímajú stav pokožky – akú má pevnosť, akú má pigmentáciu, ako je zhydratovaná. Tam sa dá stanoviť, aký typ pleti žena má a podľa toho môže vyberať prípravky, ktoré by mala používať,“ pokračuje Bauer. Ženy majú sklon k prehnanej starostlivosti či priam strachu, čo sa týka opatery o pokožku. Výsledok im však v konečnom dôsledku nemusí byť prospešný.

„Často sa stáva, že ženy skúšajú nové produkty, ale keď sa ich kozmetička opýta, akú majú pleť, odpovedia: Ja mám citlivú a suchú. A pritom vôbec takú pleť nemajú. Napríklad ju majú viac menej normálnu, alebo zmiešanú,“ ponúka príklad Bauer. Stanoviť si typ pleti bez odbornej konzultácie však podľa odborníka môže byť chybou, pretože tým pádom ženy často volia nesprávne produkty a opatera pleti je nedostačujúca. „Suchšia pleť má napríklad sklon k rýchlejšej tvorbe vrások. Môže mať rozšírené póry a podobne. Každý typ pleti si zaslúži produkty na mieru,“ dopĺňa Bauer.

Čistiť treba ráno i večer

Podľa dermatologičky Alexandry Novotnej sa stále nájdu ženy, ktoré podceňujú dôkladné čistenie pokožky. „Pravidelné a kvalitné čistenie je základom peknej pleti,“ zdôrazňuje majiteľka kliniky plastickej chirurgie, estetickej a laserovej medicíny. Mnoho žien si myslí, že pleti stačí len večerné čistenie, to však nie je pravda. Pokožka potrebuje vyčistiť nielen večer po celom dni, ale aj ráno – v noci sa totiž uvoľňuje maz, pleť je mastnejšia a póry sú tiež upchaté.

„Dôkladné ranné čistenie pokožky má pritom veľké benefity pre pleť. Ak totiž pokožku dobre vyčistíte, zvyšuje sa účinnosť následne používaných prípravkov – či už sú to hydratačné krémy, krémy proti vráskam a podobne,“ vysvetľuje Novotná. Odporúča tiež pravidelné čistenie pokožky u odborníka.

Na ošetrenej pleti ukáže líčenie krajšie

Už spomenuté krémy alebo séra patria tiež k dôležitej súčasti starostlivosti o pokožku. „Počas celého roka by mali v starostlivosti o pleť dominovať prípravky, ktoré dostávajú pleť do kondície. Robia ju zdravou, v jarnom období ju hydratujú,“ vymenúva Pavel Bauer. Ako vizážista vraj vždy ocení ošetrovanú pleť. „Tým pádom je totiž pripravená na dekoratívnu kozmetiku. Líčenie vyzerá na takejto pleti krásne,“ hovorí.

Pleť odporúča ošetrovať pravidelne, ráno a večer. „Prípravkov je na trhu skutočne dosť, žena by mala voliť podľa zvyklostí – či už krém, emulzia, sérum – vybrať si to, čo jej vyhovuje,“ tvrdí Bauer. Výber prípravkov, ktoré môžu byť hydratačné, alebo napríklad výživné či liftingové, by mal vychádzať z už spomenutej konzultácie s odborníkom.

Pozor na ťažké ‚masky‘

A čo sa týka líčenia? Aj tam majú ženy pár zlozvykov či chýb, ktorých sa treba zbaviť. V prípade krycích krémov si často volia tmavší odtieň, aby dosiahli tmavší odtieň pleti, než v skutočnosti majú. „Dosahovať to mejkapom však nie je dobrý spôsob. Na to slúži bronzer. Odtieň mejkapu by mal byť totožný s tónom vašej pleti,“ upozorňuje šéfvizážistka Maybelline Margita Skřenková. Tiež upozorňuje, že by mejkap nemal byť príliš ťažký a pôsobiť na pokožke ako maska. Špeciálne v jarnom období by mala pleť dýchať a pôsobiť ľahko, sviežo a rozjasnene.

Tri luxusné „novinky“ na starostlivosť o pleť:

Čistenie – prístroj Clarisonic na sonické čistenie pleti je novinkou a nadstavbou klasického manuálneho čistenia pokožky. Vysokofrekvenčný pohyb rotujúcich štetín zlepšuje proces čistenia pleti a výsledkom je dôkladne ošetrená pokožka, zároveň pripravená na použite ďalších kozmetických prípravkov. Výrobok, ktorý zažil pred pár rokmi veľký boom v USA, uviedli minulý rok s veľkým úspechom v Česku a od apríla sa predáva aj vo vybraných slovenských parfumériach.

Ošetrenie a kondícia pleti – v apríli sa do vybraných kamenných obchodov, ale aj do internetového predaja dostáva tiež novinka z dielne francúzskej značky Lancome a jej radu Visionnaire. Ide o multikorekčný krém, ktorého pôsobenie pleť hydratuje, vyživuje, pôsobí protivráskovo a tiež v prevencii proti problematickej ple­ti.

Mejkap – jar a leto volá po ľahších textúrach či rozjasnenej pleti. Namiesto tradičného krycieho krému môžete vyskúšať novinku od Yves Saint Laurent – konkrétne CC Creme Forever Light Creator. Ide o CC-krém – prípravok, ktorý redukuje nedokonalosti a zjednocuje pleť. Zjemní povrchovú štruktúru pokožky a obnoví jas. Vďaka obsahu pigmentov zjednotí farebný tón pleti aj na pokožke, ktorá nie je farebne jednoliata.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #čistenie #starostlivosť #líčenie #chyby #Margita Skřenková #diagnostika #pokožka #Pavel Bauer #Alexandra Novotná

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...