Oblečenie môže rásť s deťmi, hovorí dizajnérka Dana Kleinert

Minulý rok sa pre dizajnérku Danu Kleinert niesol v znamení dvoch mimoriadne šťastných udalostí. Jednej profesionálnej a druhej súkromnej.

12.02.2014 10:00
debata
Detská kolekcia dizajnérky Dany Kleinert. Foto: SUNAR
Detská kolekcia dizajnérky Dany Kleinert. Detská kolekcia dizajnérky Dany Kleinert.

Autorka módnych kolekcií, ktorej tvorba vychádza predovšetkým z práce s pleteninami, si v lete prevzala Národnú cenu za dizajn, ktorú jej vyslúžila kolekcia The Era. Koncom decembra priviedla na svet svoje tretie dieťa – dcérku Tamu. Nebude asi zhodou náhod, že tieto dve roviny Kleinertovej života sa spojili a celkom prirodzene z nich vzišla kolekcia detského oblečenia. Celkom prvá v rámci tvorby známej slovenskej návrhárky.

Detská kolekcia Dany Kleinert.
Detská kolekcia Dany Kleinert.
+3Detská kolekcia Dany Kleinert.

Prvú ponuku pritom Kleinert dostala už na jar minulého roka. Známy výrobca dojčenskej výživy ju oslovil s tým, že by chcel urobiť druhú mini-líniu detského oblečenia so slovenským autorom. „Na prvej kolekcii pracovala česká dizajnérka Hana Zárubová, čo pre mňa bolo zárukou kvality. Poznám jej tvorbu, pozrela som si aj jej detskú kolekciu a povedala si, že pôjdem do toho,“ prezradila Dana Kleinert. „Pôvodne som sa vôbec nechystala robiť detskú kolekciu, celkovo som sa nechystala robiť nič so značkou Dana Kleinert, plánovala som sa viac orientovať na činnosť v Slovak Fashion Council. Ale toto bolo také milé pozvanie, že som si povedala, vyskúšam,“ komentovala dizajnérka.

Dizajnérka Dana Kleinert pracovala na detskej... Foto: SUNAR
Dana Kleinert Dizajnérka Dana Kleinert pracovala na detskej kolekcii v čase, keď bola tehotná.

Kolekcia českej kolegyne Zárubovej sa jej páčila natoľko, že na jej základoch v podstate postavila ďalšiu. „Rozhodla som sa, že nebudem Hankinu tvorbu popierať. Práve naopak, vyšla som z nej a urobila taký ďalší stupienok – prirodzený krok, po ktorom môže pokračovať napríklad tretí dizajnér o rok a zase niečo pridať,“ vysvetlila Kleinert. Výsledkom jej práce je napokon takmer kompletná detská garderóba od detského body, cez mikinu, šaty, tepláky až po deku na prebaľovanie. Dominantou sa stal kontrast sivej s oranžovou a tiež biela.

„Pri farebnosti sme sa snažili vychádzať z farieb značky, ale nebolo to nasilu. Sama oceňujem, keď sa deti obliekajú do iných farieb než sú len tóny ružovej pre dievčatká a tmavšie farby pre chlapcov. Idea tvorby šiat vyšla z myšlienky, že oblečenie môže rásť s deťmi. Zostali tam prvky typické pre moje kolekcie – akási hravosť, možnosť prevrátenia oblečenia zvnútra von, alebo hore nohami. Jednotlivé modely sa dajú naťahovať či stiahnuť. Máme dlhšie alebo kratšie rukávy. Motív žirafy, ktorá akoby skracovala alebo naťahovala krk, keď odevy upravujete. Kolekcia mala byť vyslovene hravá a najmä nositeľná,“ opísala svoju ideu trojnásobná mama.

Ako matka, ale zároveň ako dizajnér uvažovala predovšetkým nad tým, ako zjednodušiť obliekanie a rast detí. „Napríklad pri obojstranných šatách objavíte hneď tri pozitívne atribúty – sú hravé, páči sa mi myšlienka, že obyčajným prevrátením mám nové šaty a zároveň je praktické, že ak deti prídu zo škôlky a na odevoch je celý prehľad programov, čo sa cez deň jedlo, tak môžete napríklad šaty len prevrátiť a ešte jeden-dva dni ponosiť, kým ich operiete,“ komentuje s úsmevom.

Čo ju teší obzvlášť, bola možnosť vytvoriť väčšinu kúskov priamo na Slovensku. „V susednom Česku vyrobili úplety, ale všetko ostatné je šité na Slovensku. Tak sa vlastne teším dvakrát,“ dodala autorka a zdôraznila, že každý jeden materiál je certifikovaný, platí to dokonca aj pre cvoky a zipsy.

Viac o kolekcii nájdete na www.sunarfashion.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rast #Dana Kleinert #detská kolekcia #hravosť #úplet

+ Pravidelná hydratácia je základom šťastia a zdravia.
Ak niečo robíte, nezabudnite si svoju prácu aj uložiť....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...