Farbu šiat vyberajte na dennom svetle, radí Lukáš Kimlička

Jar sa takmer každý rok nesie v znamení farieb. Či už žiarivé alebo pastelové, v šatníku nespravíte kiks ani s jednou z nich.

03.02.2014 07:00
Lukáš Kimlička Foto:
Slovenský dizajnér Lukáš Kimlička.
debata

Myslí si to aj dizajnér Lukáš Kimlička, ktorý pre Žena.pravda.sk prehovoril o trendoch na teplejšie mesiace roka 2014. „Túto sezónu veľmi dominuje minimalizmus – naozaj čisté línie, veľmi jednoduché strihy, ale zato so zaujímavým detailom – možno nejakou mašľou alebo volánom. Ale v takej umiernenej podobe – nič nie je preexponované,“ uviedol Kimlička. „Mne osobne sa veľmi páči aj retro-štýl, päťdesiate roky, ktoré sa opäť vracajú. Zúžený pás, širšie ramená, širšie sukne, vysoké podpätky k tomu – je to veľmi ženské a elegantné a myslím si, že sa to k ženám hodí,“ vysvetlil módny návrhár.

Ako priznal, je veľkým fanúšikom transparentných materiálov, ktoré dominovali v kolekciách svetoznámych tvorcov a určili tak ďalší z jarno-letných trendov. „Páči sa mi kombinovanie transparentných materiálov vo viacerých farbách – vznikajú rôzne farebné variácie, keď si žena dá modrý top a na to napríklad červenú transparentnú blúzku, vznikne úplne nová farba. Hra s farbami a prelínaním materiálov je pôvabná,“ komentoval Kimlička.

Slovenky sa síce podľa neho priehľadných materiálov obávajú – často nevedia, ako si ich obliecť a zároveň skryť to, čo by skryté zostať malo. Cestou môže byť práve kombinovanie a vrstvenie transparentných kúskov.

Kimlička však zdôrazňuje, že hoci má obľúbené trendy, nesnaží sa ich držať silou-mocou pri obliekaní či stylingu žien. „Pristupovať treba vždy individuálne a s dôrazom na to, kto sa v čom dobre cíti,“ zdôraznil módny tvorca. Platí to podľa neho aj pri vekových kategóriach. „Je ťažké určiť, čo by mali nosiť mladšie ženy a čo staršie ženy. Niektoré mladé dámy sa obliekajú ako staré a naopak, niektoré staršie dámy sa obliekajú ako mladice. Skôr treba prihliadať na to, čo sa komu hodí a čo ako skombinovať,“ doplnil.

Aj on zaznamenal, že módni odborníci ohlásili za farbu roka 2014 odtieň žiarivej orchidey. Napĺňa to predstavu o sviežej a výraznej jari a farebnosti, ktorá bude veľmi úderná. Kimlička sa počas svojej práce s klientkami stretáva často s predsudkami voči jednotlivým farbám.

„Veľa žien si myslí, že sa im nehodí napríklad zelená, alebo fialová. Treba si však uvedomiť, že každá farba má veľa odtieňov, veľa variácií a možno keď ju skombinujete s nejakou inou krásnou farbou, práve v tej kombinácii sa vám tá farba hodiť bude,“ naznačil dizajnér. Odporúča tiež vyberať si farby na dennom svetle.

„V našich predajniach majú umelé svetlo, ktoré veľmi skresľuje. Je lepšie si materiály pozerať na dennom svetle. Vždy je dobré priložiť si odev k pleti, k tvári, aby sme videli súhru s pleťou, očami, vlasmi,“ poradil Lukáš Kimlička.

„Sám som pred časom zháňal pre klientku bledomodrý materiál, ktorý som aj kúpil a keď som prišiel domov, zistil som, že je bledofialový. Pri výbere farieb treba byť opatrný,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trendy #Lukáš Kimlička #farby #jar-leto 2014 #výber farieb #transparentné

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...