Záver parížskej couture patril opere a kvetinovým orgiám

Záver prehliadok couture módy patril módnemu domu Valentino aj v Hollywoode čoraz obľúbenejšiemu Zuhairovi Muradovi.

24.01.2014 00:00
debata
Modelka v kreácii Zuhair Murad Couture -... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
Zuhair Murad Couture - jar-leto 2014 - Paríž Modelka v kreácii Zuhair Murad Couture - jar-leto 2014 - Paríž.

Svet opery v celej svojej kráse

Poslednou z výrazne očakávaných prehliadok couture v sezóne jar-leto 2014 sa v Paríži stala šou módneho domu Valentino. Rukopis dvojice dizajnérov Marie Grazie Chiuri and Pierpaola Piccioliho sa už za roky pôsobenia ustálil, neznamená to však, že by nedokázali prekvapiť. Hoci modelky sa predvádzali v známych siluetách, dlhých plášťových šatách či modeloch s pelerínami a čipkovaných kúskoch, tentoraz dostali priestor prekvapivé vzory. Na šatách sa objavil lev, či slon, drieky tylových sukienok oblápal krištáľový had či páv z peria. A podobne, ako u Gaultiera, aj tu nemohli chýbať motýle. Valentino ich predstavil už v jesennej predkolekcii na šatách aj kabátoch.

Prehliadka Valentino Couture - jar-leto 2014 -...
Detail z róby Valentino Couture - jar-leto 2014...
+13Detail čipky na šatách Valentino Couture -...

Ako dvojica dizajnérov prezradila, inšpiráciou na jarnú sezónu superluxusnej kolekcie bola opera. Viac ako päťdesiatka modelov znamenala viac ako päťdesiatku holdov opere – jednotlivé kreácie inšpirovala Carmen, Bohéma či La Traviata (notový záznam z Verdiho diela bol vyšitý na úvodnej róbe). O delikátnosti materiálov a ručnej práce hádam ani netreba hovoriť. Hodiny práce vyšívačiek, strihačiek či krajčírov boli zrejme na dramatickejších a temnejších modeloch v tónoch mahagónovej alebo olivovzelenej. Ľahučké modely z čipky a najjemnejšieho tylu pokrytého krištáľmi a výšivkami stavili na jemnejšiu paletu žltej, pudrovej, slonovinovej či akoby zadymenej bielej.

Kvetiny sú stále v kurze. A krištály tiež

Kolekciou Zuhaira Murada sa uzavrel týždeň couture módy pre tých, ktorí chcú mať prehľad o móde na blížiace sa ceremoniály odovzdávania cien. Práve Murad patrí totiž medzi často využívaných tvorcov pre obliekanie hollywoodskych hviezd. Kvetinová atmosféra, ktorá ovládla mólo vo štvrtok popoludní, bola neprehliadnuteľná. Organzové okvetné lístky, šifónové lupienky, ale aj výšivky kvetinových motívov boli všade. Murad akoby kolekciu rozdelil do dvoch častí – pre romantické duše boli určené pastelové tóny levanduľovej, sorbetovej žltej či žuvačkovej ružovej. Nechýbala ani belasá alebo fialová. O dramatickosť a garderóbu pre femme fatale sa však postarali krištály a dramatická čierna čipka. Napríklad aj na nohavicovom kostýme v priehľadnom vyhotovení, ktorý podčiarkoval sexepíl modelky. Kreácie veľmi tematicky dopĺňali aj opasky zo zlatých listov, ktoré akoby obrástli tenučké drieky manekýnok, záverečný model nevesty bol však opäť kvetinovou orgiou, na ktorej pracovali v Muradovom ateliéri niekoľko dní desiatky zručných vyšívačiek.

Zuhair Murad Couture - jar-leto 2014 - Paríž
Prehliadka Zuhair Murad Couture - jar-leto 2014...
+9Prehliadka Zuhair Murad Couture - jar-leto 2014...

O predchádzajúcich prehliadkach couture čítajte na webe Žena.pravda.sk, alebo kliknite na odkazy nižšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Valentino #jar-leto 2014 #haute couture #Zuhair Murad

+ Dávajte si pozor na svoju váhu, nehýbete sa a hmotnosť rastie.
Pripravte sa na povýšenie alebo zmenu, ktorá...

+ Pridanie farieb na tanier nielen zdobí, ale aj zlepšuje vašu náladu.
Čím skôr si začnete hľadať novú prácu tým...