Slnko dáva zabrať pleti aj vlasom. Takto ich ochránite

Slnečné počasie nás síce teší, vďaka nemu sa mnohé ženy aj muži dočkajú olivovej pokožky a opálenia, ale málokto si uvedomuje, aké môžu byť dlhodobé dôsledky.

24.06.2013 06:00
opaľovanie - ochrana Foto:
Najvyššiu ochranu ponúkajú prípravky s faktorom 50+.
debata

Práve slnečné žiarenie sa totiž výrazne podpisuje na príznakoch starnutia pleti. Možno sa toto leto ešte cítite s tmavšou pokožkou krásna, ba priam exotická. Ale o rok-dva či päť rokov začnete vnímať, ako sa dlhodobé slnenie dokáže podpísať na vašej pleti.

Pokiaľ chcete tieto príznaky minimalizovať, mali by ste sa riadiť niekoľkými dôležitými radami.

1. Ochranný faktor

Ak si vyberáte opaľovací prípravok, malo by ísť o taký, ktorého ochranný faktor je minimálne 30. Podľa vedeckých prieskumov práve takýto krém či emulzia pri správnej a pravidelnej applikácii zachytí až 97 percent škodlivých slnečných lúčov. A rozhodne to neznamená, že by ste sa neopálili. Určite neurobíte zle, pokiaľ si na tvár nanesiete špeciálny krém s ešte vyšším ochranným faktorom – niektorí odborníci sa však domnievajú, že v rozpätí OF 30 až 50 sa už veľmi nedá rátať s vyššou ochrana pokožky. Najvyššiu ochranu ponúkajú prípravky s faktorom 50+. Ak teda chcete na tvár vyšší ochranný faktor, vyberajte práve ten s hodnotou 50 +. Vyšší OF si môžete zadovážiť najmä vtedy, ak ide o špecializovaný prípravok – napríklad na citlivú pleť.
Náš tip: Avene Sun Spray Haute protection SPF 50+. Je určený na citlivú pokožku a zabezpečuje jej vysokú ochranu. Neupcháva póry a je vodeodolný. Napriek tomu sa odporúča aplikovať po každom kúpaní.
Cena: 15,50 eur

2. Doplnky výživy

Pleti prospieva vitamín C, E a tiež melatonín, ktorý sa okrem iného podieľa na bunkovej obnove. Kombinácia týchto látok v kapsuliach či tabletách sa dá nájsť v niektorých lekárenských prípravkoch. Pravidelné dávkovanie zabezpečí ochranu pokožky zvnútra a zároveň pri mnohých z nich dosiahnete aj krajšie a jednotnejšie opálenie, keďže obsahujú tiež beta-karotén.
Náš tip: Imedeen® Tan Optimiser pripravuje pokožku na opaľovanie. Obsahuje kombináciu silných prírodných antioxidantov – karotenoidov z palmového ovocia a lykopénu spolu s dalšími antioxidantmi – prírodnými vitamínmi E a C.

3. Na slnko bez ochranného krému

Nevyjsť na slniečko bez ochranného prípravku je síce zodpovedná, ale krátky čas bez ochrany tiež nemusí byť na škodu. Najmä preto, že slnko na pokožke zabezpečí prirodzenú produkciu vitamínu D a vďaka nemu sa napríklad môže zlepšiť kvalita kostí či šliach. Podľa amerického špecialistu Geralda Ambera je však doba, počas ktorej by sme mali našu pokožku vystaviť slnku bez ochrany, veľmi krátka. Stačí vraj 15 minút týždenne, pričom ide o slnko so slabšou intenzitou – ráno alebo podvečer.

4. A čo po opaľovaní?

Hoci ochranné krémy, emulzie či oleje by mali pokožku chrániť a zároveň hydratovať, je nutné ešte rátať s vodou, či už morskou, jazernou alebo chlórovou z kúpaliska – pokožku vysušujú a zanechávajú pocit stuhnutej akoby zalepenej kože. Je teda nutné po návrate od vody poriadne sa vyumývať. Ideálne sú jemné umývacie bázy, ktoré odstránia zbytočné nečistoty či zostatky prípadnej mastnoty z prípravkov. Tiež netreba zabúdať na píling, dopriať si ho môžete aj denne. keďže slnečné žiarenie, pot a voda z kúpalísk upchávajú póry. Následne by ste mali telo dopriať vhodnú hydratáciu. Reč je o mliekach po opaľovaní či napríklad olejoch, ktoré pokožku premastnia a zvláčnia. Vyberajte si však také, ktoré ju zbytočne nezaťažia. Špeciálnu kategóriu tvorí tvár. Rovnako jej treba dopriať očistu. Po aplikácii čistiaceho mydla či peny si tvár natrite vhodným hydratačným krémom. Radšej s ľahšou konzistenciou.
Náš tip: Daylong after sun Repair obsahuje aktívny enzým endonukleázu, ktorý preniká do kože a opravuje slnkom poškodené kožné bunky. Podobné enzýmy sa v koži vyskytujú aj prirodzene a prispievajú tak k rýchlej regenerácii kože po pobyte na slnku. Zároveň obsahuje glycerín, dexpantenol a vitamín E. Tieto látky sú prospešné pre dlhodobú hydratáciu a starostlivosť o kožu.
Cena: 10,60 eur

5. Vlasy nevynechať!

Aj vlasy pri opaľovaní trpia. A v tomto prípade nejde len o vodu, ktorá je celkom iná než na akú sú naše vlasy zvyknuté z domáceho prostredia. Slnko vlasy vysušuje a spôsobuje ich štiepenie a lámavosť. V lete je vhodné zmeniť klasický šampón za prípravok, ktorý je určený na vlasy zaťažené slnkom. Podobné prípravky by sa mali starať o hydratáciu, zacelenie rozštiepeného či narušeného vlasu a následnú ochranu. Môžete ho kombinovať s maskou – pokiaľ si bežne aplikujete masku raz týždenne, v lete môžete frekvenciu zvýšiť na dva až tri razy. Najmä, ak vlasy denne vystavujete slnku a vode.
Náš tip: Ochranný šampón Solar Sublime od L'Oreál Profesionnel vlasy chráni a vyživuje. Momentálne ho môžete zakúpiť aj vo zvýhodnenom balení s maskou, pričom bonusom je ochranný sprej na vlasy a plážová taška.
Cena je 25 eur.

debata chyba

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...