Thatcherová ako módna ikona. Ponúkala nedbalú eleganciu

Sila ženy, ktorú vyžarovala zosnulá britská expremiérka Margaret Thatcherová, spočívala podľa bývalého francúzskeho prezidenta Françoisa Mitterranda v kombinácii úst Marilyn Monroe a pohľade rímskeho cisára Caligulu.

10.04.2013 15:10
Margaret Thatcherová Foto:
Margaret Thatcherová bola ikonou štýlu mocných žien.
debata

Jej garderóba bola zároveň štítom aj výkladnou skriňou ženy vo svete mužskej politiky. Do šatníka „železnej lady“ nahliadol denník The New York Times.

Už od mladého veku sa Margaret Thatcherová... Foto: SITA/AP
Margaret Thatcher, anglicko, británia Už od mladého veku sa Margaret Thatcherová prejavovala ako dáma, ktorá si potrpí na eleganciu.

Thatcherová bola jednou z prvých žien vo vysokej politike, a preto jej vzhľad bol vždy pod drobnohľadom viac, ako obliekanie ktoréhokoľvek mužského politika. Svojím oblečením presne znázorňovala postavenie pracujúcej ženy v polovici 80-tych rokov: na nízkych podpätkoch, v dobre padnúcom kostýmu na mieru. Teda pod ochranným štítom proti dominantným mužom.

Na snímke z 17. decembra 1979 Margaret... Foto: SITA/AP, Gerald Penny
Margaret Thatcher, británia, anglicko Na snímke z 17. decembra 1979 Margaret Thatcherová pri prehliadke čestnej stráže prezidenta Jimmyho Cartera (vzadu) pred Bielym domom vo Washingtone.

Thatcherová nenosila modernú uniformu mocných žien – nohavicový kostým. Svet dobývala v sukni a s ramennými vypchávkami v saku. Jej účes žiaril blýskavými čiastočkami laku a brošňa sa trblietala vždy na ľavej chlopni – nie na pravej, ako mylne ukazoval film Železná lady z roku 2011 s Meryl Streepovou v hlavnej úlohe. Nohavice mala Thatcherová na sebe azda len raz, keď počas britsko-argentínskej vojny o Falklandy vchádzala do tanku.

Margaret Thatcherová (na snímke s Michailom... Foto: SITA/AP, Gerald Penny
Margaret Thatcher, británia, anglicko Margaret Thatcherová (na snímke s Michailom Gorbačovom) dokázala módou prekonať aj jeho ženu Raisu.

V roku 1988 bola ocenená ako nositeľka „klasickej nedbalej elegancie“ populárnym časopisom Vanity Fair. Sama Thatcherová to označila za „jeden z najlepších momentov svojho života“. Za legendárny model je považovaný napríklad kabátik vo farbe ťavej srsti sa sobolím golierom. Touto módnou kreáciou v roku 1987 vraj v Moskve predčila aj Raisu Gorbačovovú, manželku vtedajšieho najvyššieho predstaviteľa Sovietskeho zväzu a známu parádnicu.

debata chyba

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....