Krásne, bizarné aj desivé: Pozrite si najzaujímavejšie topánky!

Topánky v živote ženy hrajú významnú úlohu. A to nemusíte byť ani Carrie Bradshawová zo Sexu v meste, ktorá nemala kam pomestiť škatule s pármi od Manola Blahnika.

05.03.2013 06:00
Fashion Shoe Obsession Foto: ,
V newyorskom Múzeu módneho inštitútu pri Technologickom múzeu sa koná výstava najzaujímavejších, ale často aj najbizarnejších obuvníckych kreácií histórie. Medzi 153 modelmi sa nachádzajú aj kúsky z kolekcie Thoma Browna.
debata

Ženská obuv však nemusí byť len prvoplánovo krásna, vkusná a zvodná – obuv sa pre dizajnérov stáva aj novým priestorom realizácie a experimentovania. A práve to ukazuje aj výstava v New Yorku.

V Múzeu módneho inštitútu pri Technologickom múzeu sa koná prehliadka najzaujímavejších obuvníckych kreácií 20. a 21. storočia. Návštevníci v nej môžu nájsť 153 párov od slávnych tvorcov ako Christian Louboutin, Roger Vivier či Nicholas Kirkwood, módnych domov ako Chanel alebo Prada, až po extravagantné a v podstate nenositeľné kúsky exeprimentátorov z Ázie alebo Európy.

Topánky, ktoré v roku 2012 navrhol dizajnér Tom...
V newyorskom Múzeu módneho inštitútu pri...
+12Topánka s názvom Alice, ktorú navrhol obuvník...

Výrazný prvok celej výstavy, ktorý je zároveň spojovacím motívom, je podpätok. Ako pre server Voanews.com uviedla kurátorka Elizabeth Semmelhack z Baťovho múzea obuvi v Toronte, história podpätkov sa ťahá až do staroveku, keď ich používali predovšetkým jazdci. Neskôr si inovovanú podobu podpätkov osvojila šľachta na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV.

Modelka predvádza chllpaté čižmy z kolekcie... Foto: SITA/AP, John Minchillo
najzaujímavejšie topánky - Jeremy Scott Modelka predvádza chllpaté čižmy z kolekcie dizajnéra Jeremyho Scotta.

Podpätky nosili muži aj ženy, ale nežné pokolenie malo vždy podpätky tenšie a vyššie a pribúdajúcimi storočiami sa tento rozdiel zvýrazňoval. Aktuálna výstava, ktorá ponúka pohľad na kreáciu z čistého skla od Maisona Martina Margielu alebo sandálky lemované lesklou kožou s motívom plameňa od Prady, často ukazuje aj absolútne nenositeľné modely. Alebo kreácie, v ktorých žena dokáže len stáť na mieste a nepohnúť.

Napriek tomu podľa Semmelhackovej dokážu osloviť všetky. Sú nádherné, dychberúce, občas priam desivé. A aspoň skromný výber vám prinášame v našej galérii.

debata chyba

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...

+ Zamerajte sa na seba a na svoje chyby, všetko ostatné počká.
Časom sa všetko uvedie na pravú mieru, nemáte sa...