Nechty o vás prezradia viac ako si myslíte

Nechty by mali o vás prezradiť nielen to, ako sa o ne staráte, ale i to, aký je váš momentálny zdravotný stav. Je tomu naozaj tak? Vieme zistiť, či nášmu telu hrozí nejaké ochorenie?

08.09.2010 07:00
Aj ruky prezradia vek Foto:
Nechty o vás prezradia viac ako si myslíte
debata

To, že nechty povedia niečo o našom zdravotnom stave už počula alebo čítala snáď každá z nás. Niekto tomu verí, iný nie. Akú máte skúsenosť vy?

Andrea Filípková (39)
Neverila by som, že z nechtov sa dá niečo „vyčítať“, kým som sa nepresvedčila na vlastnej koži. Ani neviem ako, prišla mi do cesty žena, ktorá sa o rukách a nechtoch už čo to vie. Prezrela mi nechty a vraví, že mám veľmi nízky príjem tekutín. Vraj o tom svedčia najmä pozdĺžne ryhy na mojich inak upravených nechtoch. Musela som jej dať za pravdu. A začala som si dávať pozor na pitný režim. Verte či nie, ryhy po čase naozaj zmizli.

Nechty sú vizitkou vášho zdravia. Naučte sa čítať ich signály.
Lámavé nechty prezrádzajú nedostatok zinku, vápnika a železa. Príčinou však môže byť i skryté endokrinologické ochorenie či zlý psychický stav.

Pozdĺžne ryhy na nechtoch svedčia o dehydratácii organizmu. Často sa však spájajú i s ochoreniami močových ciest, prípadne tráviacimi ťažkosťami.

Žlté nechty nám prezradia, že ide o človeka, ktorý si neodoprie cigaretu. Ak fajčiar prestane fajčiť, nechty sa časom zbavia aj nepekného sfarbenia.

Modrastý nádych nechtov svedčí o tom, že môžete mať problémy s krvným obehom, srdcom, dýchaním alebo iné ochorenia dýchacích ciest.

Zelené alebo žltkasté zafarbenie nechtov vám naznačuje, že máte bakteriálnu alebo kvasinkovú infekciu. Okamžite vyhľadajte vášho lekára!

Šedé alebo biele zafarbenie prezrádza anémiu alebo problémy s pečeňou.

Škvrnky bielej farby nám vravia, že organizmus trpí nedostatkom vitamínov, najmä zinku a vápnika.

Bodky na nechtoch červenej alebo bielej farby sú spôsobené najmä kožnými ochoreniami a ekzémami.

Text: Katarína Mrázová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...