Žiarivý biely chrup - pomôže voda, žuvačky aj jahody

Oslnivý úsmev ako z reklamy. Ktorá z nás by po ňom netúžila. Lenže, cigarety, káva, čaj, jedlo, ale aj nepravidelná zubná hygiena k nemu nepomôžu.

12.11.2010 09:09
Viete sa správne starať o zuby a ďasná v... Foto:
Žiarivý biely chrup - pomôže voda, žuvačky aj jahody
debata

Ako sa teda starať o svoje zuby, ak je bežnou súčasťou nášho života aspoň niečo z vyššie uvedených negatívnych faktorov? Čítajte.

Ako na víno?
Hoci by si nejeden myslel, že farbe zubov viac škodí červené víno, opak je pravdou. Biele víno je totiž kyslejšie a pre vysoký obsah kyselín aj škodlivejšie voči našim zubom. Kyselina v bielom víne narúša zubnú sklovinu a robí ju tak zraniteľnejšou voči vplyvom ďalších jedál, ktoré nechávajú stopy na belobe nášho chrupu – či už ide o kávu, čaj, horčicu, kečup alebo sójovú omáčku. Pokiaľ teda máte rada víno, siahnite radšej po červenom. Aj pri ňom, a pri bielom dvojnásobne, prekladajte jednotlivé dúšky čistou vodou. Voda je účinný prostriedok aj pri spomenutých farebných jedlách. Pomôže aj chlieb. Neutralizuje kyslé prostredie v ústnej dutine.

Hygiena áno, nie však hneď
Možno ste už o tom počuli, ale negatívne na naše zuby pôsobí aj prehnaná snaha o čistotu. Ak ste práve dojedli, umývať si zuby bezprostredne po jedle vhodné určite nie je. Zubná sklovina je totiž oslabená kyselinami a cukrom v jedle a následne čistenie zubov môže ešte viac narušiť zubnú sklovinu. Odporúčanie teda znie, piť vodu a zuby si vyčistiť zhruba tridsať minút po jedle. Vhodné je používať aj žuvačky bez cukru. Žuvaním sa tvoria sliny, ktoré pôsobia ako prirodzený prostriedok pri odstránení škvŕn.

Siahnite po sile prírody
Majú síce sviežu červenú farbu, ale patria medzi najúčinnejšie potraviny s bieliacim účinkom na náš chrup. Reč je o jahodách. Podobná zložka, ktorá napomáha k belšiemu chrupu, sa nachádza aj v hrozne.

Text: lp, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...