Športový hidžáb pre moslimky zažíva úspech

Sálou sa ozve zvolanie "Džumbíí!" a mladé dámy z Montrealu začínajú zápas kórejského bojového umenia teakwondo.

21.05.2011 07:21
Športový hidžáb pre moslimky zažíva úspech Foto:
Športový hidžáb pre moslimky zažíva úspech
debata

Sú to moslimky a znakov svojej viery sa nemusia vzdať ani v tejto akčnej chvíli. Všetky totiž majú na hlavách hidžáb, ale nie ten tradičný, splývajúci okolo tváre, ale jeho športovú verziu. Tá začína byť hitom nielen v Kanade.

Názov hidžáb má základ v arabskom slovnom koreni hadžaba, čo znamená zakryť, skryť pred pohľadmi. Hidžáb má zakrývať vlasy, uši a krk, aby zo ženskej hlavy bola vidieť len tvár.
Aj moslimky túžia venovať sa športu, ale majú problém s dodržaním tradície zahaľovania hlavy. Quebečanka iránskeho pôvodu Elham Seyed Javadová si to uvedomila a rozhodla sa založiť podnik IQO Desing, ktorý vyrába športovú pokrývku hlavy pre moslimky. Teraz s napätím očakáva, či s ňou zmluvu na dodávku podpíše aj iránska vláda. Iránske futbalistky majú totiž veľkú nádej kvalifikovať sa na olympiádu.

Podnetom na založenie podniku bol pre Javadovú prípad montrealských moslimiek, ktoré v roku 2007 vylúčili z turnaja v taekwondo. Federácia tohto športu rozhodla, že v zápasiť v hidžáboch nie je bezpečné. Vtedajšiu študentku dizajnu to pohoršilo. V rámci študijnej práce preto vymyslela tričko so špeciálnou kapucňou z elastického materiálu. Montrealská univerzita jej pomohla skontaktovať sa s podnikom Univalor, ktorý sa zaujíma o výsledky výskumných prác, a ten zas zabezpečil koncesiu na výrobu v Kanade a USA.

Tričko je z materiálu, ktorý veľmi dobre prepúšťa vzduch a zabraňuje poteniu. Oblieka sa to ako kapucňa a zapínanie má na chrbte. „Nie je v tom teplo, nezvlieka sa,“ pochvaľuje si trénerka Gaëlle Texierová. Oblieka sa spredu, takže športovkyne si nepokazia účes. „Je to naozaj dobrý kompromis. Vďaka nemu sa môžeme naďalej venovať športu, ktorý milujeme,“ hovorí Asmaa Ibnouzahirová.

V Univalore si však uvedomili, že vynález mladej moslimky sa dá využiť aj inak. „Myslíme aj na ďalších: na automobilový šport F1, na jazdcov na motorkách, ale tiež na pracujúcich na operačných sálach a v nemocniciach,“ hovorí riaditeľ projektu Thomas Martinuzzo.

„Mojím cieľom je z tohto výrobku zotrieť spojenie výhradne s náboženstvom a výhradne so športom. Som veľmi rada, keď sa na nás obracajú aj iné organizácie,“ hovorí Javadová. Jej tričko pod názvom ResportOn sa v súčasnosti predáva len cez internet a stojí 44 eur. Prvé kúsky sa začali vyrábať vlani v novembri a odvtedy sa ich predaj zrýchlil. IQO Design sa spojil aj s jedným investorom a zamestnal svojho zástupcu v Iráne.

Tričká šijú v Montreale podľa potrieb konkrétnych zákazníčok. Elham Javadová už myslí na veľkovýrobu a sníva o tom, že sa budú predávať v obchodoch so športovými potrebami. A najnovším poznatkom je, že ResportOn je veľmi praktický pre toho, kto si chce udržať na jednom mieste dredy.

Text: ČTK/AFP
Foto: Montrealmultiple

debata chyba

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...