Za vrásky môžu slnko, mimika aj cigarety

Príčiny vzniku vrások sú rôzne. Môže za to genetická výbava aj zlý životný štýl. Predčasné starnutie kože však najviac spôsobujú slnko, cigarety, mimika tváre aj poloha, v ktorej spíte.

07.10.2012 15:46
Za vrásky môžu slnko, mimika aj cigarety Foto:
Za vrásky môžu slnko, mimika aj cigarety
debata

Na tvorbe vrások sa vo veľkej miere podieľame sami a niektoré zvyky môžu zvýšiť riziko predčasného starnutia pokožky. Ponúkame vám niekoľko príčin, kvôli ktorým vám na tvári pribudne nepríjemný vejárik.

Príčina č. 1: slnko
Slnko je zdravé, zlepšuje náladu, dobíja energiu a je zdrojom vitamínu D. Ale dlhodobé vystavovanie pokožky slnku môže kožu poškodiť. Prudké a nadmerné opaľovanie kožu vysušuje, ultrafialové lúče prenikajú hlboko do kože a poškodzujú tak jej ochrannú štruktúru. A výsledok? Starnúca pokožka…

Príčina č. 2: fajčenie
Fajčenie urýchľuje proces starnutia aj tvorbu vrások. Malé vrásky majú už dvadsaťroční fajčiari. Fajčiari majú navyše oveľa hlbšie vrásky než nefajčiari. Tabakový dym tiež spôsobuje, že pokožka má nezdravú farbu.

Príčina č. 3: mimika tváre
Vrásky v kútikoch očí alebo medzi obočím veľmi často vznikajú v dôsledku pohybu svalov, ktoré máte na tvári. Výrazy ako zamračenie, usmievanie aj prižmurovanie očí zanechávajú na tvári viditeľné stopy.

Príčina č. 4: pozícia pri spánku
Aj pozícia pri ktorej spíte môže mať vplyv na tvorbu vrások. Bez ohľadu na to, na akom vankúši ležíte, každú noc je na tvár vyvíjaný tlak. Počas niekoľkých rokov sa postupne objavujú na čele, brade malé ryhy, ktoré spôsobuje poloha pri spánku. Ideálna je poloha na chrbte.

Príčina č. 5: chudnutie a priberanie
Niektorí odborníci hovoria, že striedavé chudnutie a priberanie (jojo-efekt) môže tiež poškodiť pokožku. Opakované naťahovanie kože poškodzuje elasticitu, ktorá pokožke dáva pevný a tým aj mladý vzhľad.

Text: Zlatica Beňová pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...